• 7 Dec. 2015
  • 2 min

Cinci locuri unde te poți dezvolta ca specialist în afara jobului

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Există situații când experiențele extraprofesionale te pot ajuta mai mult decât activitatea curentă să evoluezi în meserie.

Locul de muncă nu este singurul loc unde îți poți construi abilitățile și competențele profesionale. Desigur, este cel mai la îndemână loc unde te manifești în calitate de profesionist, însă nu te limita doar la această oportunitate, mai ales dacă ești la începutul carierei.

Iată cinci modalități eficiente care te vor ajuta să-ți dezvolți abilitățile profesionale în afara jobului:

1. LinkedIn. Ai deja un cont pe rețeaua de socializare pentru profesioniști LinkedIn? Dacă nu, este cazul să-ți faci unul. Urmărind personalitățile din domeniul tău de activitate, vei fi mereu la curent cu cele mai noi trenduri. De asemenea, poți iniția discuții constuctive cu alți profesioniști din aria ta de interes cu ajutorul cărora îți poți lărgi orizonturile aflând de noi oportunități de studii, de perfecționare sau chiar de angajare.

2. Întâlnirile cu profesioniștii. Comunicarea pe internet este foarte comodă, motiv pentru care este preferată de foarte multe persoane. Poate chiar și de către tine. Însă, cu toții avem, din timp în timp, nevoie de interacțiune față în față. Caută să intri în legătură cu grupurile de profesioniști din domeniul tău de activitate. Ei ar putea fi organizați într-o asociație sau într-un club. Dacă nu găsești un asemenea grup, ai putea crea tu însuți unul pe care să-l coordonezi. Organizând întâlniri periodice în cadrul cărora ai posibilitatea să comunici direct cu profesioniștii pe care îi admiri, vei fi la curent cu tot ce se petrece în domeniul tău de activitate.

3. Voluntariatul. În special dacă te afli la început de drum, poți apela cu încredere la soluția voluntariatului. În acest caz, poți lucra fără să fie nevoie de experiență anterioară. Pe parcurs, vei învăța multe lucruri și vei dobândi abilitățile necesare și experiență care te vor recomanda ulterior pentru un job bun în domeniul în care îți dorești să lucrezi.

4. Educația după absolvirea facultății. Nu te plafona după ce ai absolvit facultatea și cursurile de masterat. Mediul economic este în continuă dezvoltare, astfel încât tehnicile de lucru, tehnologiile, instrumentele și soluțiile se schimbă de la o lună la alta, devenind mai performante. Dacă nu ții pasul cu noutățile din domeniu, vei avea de pierdut pe termen lung. De asemenea, fii atent la nevoile pieței. S-ar putea să fie mare nevoie de specialiști cu studiile tale, însă pentru a lucra într-un domeniu pentru care ai nevoie de certificări suplimentare. Pune în balanță investiția în cursuri cu nivelul de salarizare la jobul dorit și ia o decizie în consecință.

5. Timp pentru introspecție. Suntem pe fugă, vrem să reușim să facem cât mai multe lucruri și uităm să alocăm timp pentru un lucru foarte important: introspecția. Am reuși să evoluăm mai repede din punct de vedere profesional și personal dacă, la finalul fiecărei zile, ne-am pune câteva întrebări precum: Ce am învățat astăzi? Cum aș fi putut rezolva diferit problemele întâmpinate astăzi? Ce m-ar ajuta pe viitor? Cine/ce m-a ajutat astăzi? Ce mi-a plăcut? Ce nu mi-a plăcut?

Având întâlniri virtuale și față în față cu profesioniștii din domeniul tău de activitate, făcând voluntariat, continuându-ți studiile în funcție de nevoile profesionale și alocând suficient timp zilnic pentru introspecție, vei reuși să evoluezi rapid ca specialist.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply