• 14 Nov. 2016
  • 6 min

Better – o premieră pentru aplicațiile mobile românești

Better – o premieră pentru aplicațiile mobile românești

Prima aplicație românească de dezvoltare personală, Better, promite să fie un ghid pentru o viață împlinită.

Fie că ne place să recunoaștem sau nu, ne bazăm din ce în ce mai mult pe aplicațiile de pe telefoane și tablete, pentru a ne face viața mai ușoară și mai bună. Sigur, încă există cei care blamează a patra revoluție industrială pentru alienarea oamenilor față de societate, dar tendința este de a acorda tot mai multă încredere dispozitivelor electronice, pentru a ne elibera de sarcini suplimentare. De la deja clasicele agende și calendare electronice, care îți asigură ordinea în evenimentele din viața ta, până la aplicații concentrate pe nevoi tot mai precise (cum ar fi calculatoarele de finanțe personale, podometrele pentru activități sportive și scannerele „de buzunar”), noile tehnologii ne salvează de multe bătăi de cap.

Cu toate acestea, Doru Droscaru (36 de ani), creatorul aplicației Better, este de părere că mereu se poate și mai bine. Pentru toți cei care s-au ținut doar o săptămână de obiectivele de Anul Nou, pentru cei care declară în fiecare vineri că de luni vor începe să meargă la sală și, în general, pentru cei care își doresc să lucreze la anumite aspecte ale vieții lor, dar, pur și simplu, nu găsesc timp, a fost lansată aplicația de dezvoltare personală Better, prima și singura din categoria de Lifestyle realizată de o echipă de români. Aplicația Better este menită să fie un instrument pentru organizarea timpului și pentru evoluarea în diverse arii din viață, prin propuneri de activități, sfaturi de la specialiști și provocări. La puțin peste o săptămână de la lansare, aplicația numără peste 1.500 de descărcări în App Store, se bucură de recenzii pozitive și, timp de 3 zile, a ocupat primul loc în Top Charts – Health and Fitness, din App Store. „Better a pornit cu intenția de a aduce o rezolvare situațiilor când uităm de noi înșine,  când suntem pe pilot automat și «executăm viața» din inerție. Ceva de genul: sărim peste micul dejun, mergem la serviciu, luăm prânzul pe repede înainte, seara ieșim la un pahar (dacă avem noroc), iar apoi ne prăbușim, pentru ca a doua zi să reluăm”, explică Doru Droscaru.

Better este prima aplicație de dezvoltare personală realizată de români

Better este prima aplicație de dezvoltare personală realizată de români

Rezolvările vin sub forma de idei utile, de la colaboratori precum:

  • Andy Szekely – trainer, autor și speaker profesionist cu o experiență de 20 de ani în dezvoltare personală;
  • Valentin Vasile – personal trainer și nutriționist sportiv, autorul unui bestseller despre viața sănătoasă;
  • Nicoleta Svarlefus – consilier de dezvoltare personală și spirituală;
  • Eusebiu Burcash – consultant și trainer în domeniul finanțelor personale;
  • Ana Maria Mitrus – fondatoare a blogului de parenting meseriadeparine.ro.

La eJobs România, ne-am jucat și noi puțin cu ea și am descoperit că este foarte simplu de utilizat. Pornești la drum cu un cerc gol, pe care trebuie să îl umpli cu zone de interes din viața ta, fiecare sub forma unei felii de plăcintă. Printre aspectele vieții din care poți alege se numără: familie, sănătate, serviciu, educație, finanțe, timp liber și multe altele. Îți alegi ariile pe care vrei să le îmbunătățești și îți programezi activitățile prin care îți propui să faci acest lucru, urmând ca aplicația să te anunțe de momentul în care trebuie să le îndeplinești. Pentru fiecare zonă de interes, ai o listă de sugestii propuse de specialiștii colaboratori – fie evenimente, discounturi la cursuri cursuri sau ateliere la care poți participa, fie simple soluții de bunăstare. „Promovăm servicii ale partenerilor noștri numai cu scopul de a-i ajuta pe utilizatorii Better în demersul de a fi mai buni pe acele laturi ale vieții. Sunt servicii alese atent și în completare la sugestiile pe care le oferim pe fiecare zonă”, explică Doru Droscaru.

După ce ți-ai programat o activitate în calendar, poți paria pe tine însuți/ însăți, pentru a te motiva în plus.  „Cu Better, pot să-mi iau un angajament. De exemplu, îmi propun să alerg sâmbătă dimineața și îmi programez această acțiune în calendar. De multe ori nu e suficient și am nevoie să fiu împins. Atunci pot să pun un pariu; de exemplu, 1 dolar pe această acțiune programată. În cazul în care nu o fac, pierd banii. În cazul în care declar acțiunea făcută, îmi recuperez banii”, menționează creatorul aplicației. Banii folosiți pot fi cumpărați din aplicație sau câștigați prin share-uri către prieteni.

În cadrul aplicației, poți urmări cum evoluezi pe fiecare zonă de interes, în funcție de activitățile pe care le faci și de cele de care uiți. În funcție de implicarea ta, obții și un scor, care te ajută să avansezi de la un nivel la altul. Sunt 5 niveluri prin care poți trece: novice, doer, skillful, expert, master. „Nivelurile joacă rolul morcovului din analogia cu măgărușul care merge continuu spre morcovul care-i atârnă în față. Proiectează un loc de creștere”, spune realizatorul aplicației Better.

Doru Droscaru, creatorul aplicației Better

Doru Droscaru, creatorul aplicației Better

Doru Droscaru și-a început cariera ca designer independent pentru clienți locali din țară și ca art director pentru agenția de marketing și publicitate DDB București. „A fost o perioadă de formare, în care am înțeles că există putere în simplitate, dar și cât de greu e sa ajungi la simplitate în forma ei cea mai frumoasă – fără să omiți ceva important, fără să incluzi ceva inutil”, povestește el. De aproape 10 ani, lucrează ca UX designer (user experience designer) în cadrul firmei Lattica Inc, în cadrul căreia a dezvoltat aplicația Better. Doru este de părere că nu există eșec, ci doar feedback, și se ghidează după anumite valori foarte precise. „Vreau să trăiesc într-o lume care manifestă dragoste și respect pentru aproapele nostru și are o dorință neobosită de explorare a vieții. Contribuția mea este să deschid și să ajut la explorarea de drumuri noi”, explică el. Am stat de vorbă cu Doru despre ce a însemnat acest proiect pentru el și iată ce am aflat.

eJobs.ro: Ce te-a determinat să lansezi o aplicație de Lifestyle?

 

Doru Droscaru: Am realizat că, la fel ca mine, există oameni care, în jurul vârstei de 30 de ani, ajung într-un punct de cotitură. E acel moment în care îmi dau seama ce contează și ce nu și dacă pot continua pe același drum în viață. Atunci când momentul e depășit rapid, are loc o devenire – ne transformăm în fluturi. În celelalte situații, uneori simțim că rătăcim. E doar o perioadă, această rătăcire nu face parte din identitatea noastră. Este o explorare și o putem privi ca pe o oportunitate: cu ajutorul potrivit pot să descopăr perspective noi pe care altfel le-aș fi omis.

Această nevoie de regăsire este bine exploatată de industria de dezvoltare personală, prin cărți, seminarii și experți care ne spun ce vrem să auzim. Multe dintre soluțiile propuse sunt apă de ploaie. Unele, însă, vor funcționa, dacă se cuplează bine nevoilor personale, dacă responsabilizează și, mai ales, dacă dorința de schimbare arde deja.

eJobs.ro: Cum te-a ajutat aplicația până acum?

 

Doru Droscaru: Folosesc Better zilnic. Mă ajută să cresc pe multe planuri, într-un ritm cu care mă simt bine. Fac sport. N-am fost niciodată atât de activ cum sunt de când îmi planific cu Better. Nu mai las la voia întâmplării relația cu soția. Mă îngrijesc constant de relația noastră. Îmi planific timpul cu copiii. Îmi manifest mai mult recunoștința față de oamenii din viața mea. Cu simple rapeluri, acolo unde vreau să fac mai bine.

Mă simt grozav când știu că am pornit de la o idee pe tablă, iar acum este un produs utilizabil, care a adunat parteneri de top din diverse domenii și are peste 1.500 de utilizatori înscriși. După 15 ani de când sunt plătit să fac ceea ce îmi place, am același sentiment viu de satisfacție când duc o idee de la concepție la produs finit.

eJobs.ro: De ce crezi că avem nevoie de aplicații pentru a ne îmbunătăți stilul de viață?

 

Doru Droscaru: Aplicațiile pot fi un ajutor. Contează ce facem cu ele și care este beneficiul de pe urma lor, în viața de zi cu zi. Am putea să ne gândim că invenția telefonului ar fi putut să țină oamenii la distanță. De fapt, a eficientizat atât de mult felul în care oamenii comunică încât s-a deschis o lume nouă.

eJobs.ro: Cum cuantifici starea de bine?

 

Doru Droscaru: Simțim bunăstare când realizăm ca avem o viață fără lipsuri. Apare când ne ocupăm de fiecare aspect al vieții noastre atât cât să ne simțim mulțumiți cu fiecare în parte. Și acest lucru e relativ; pe de-o parte – de la om la om, iar pe de altă parte – de la un moment al vieții la altul. Pentru mine, a fost o perioadă când era suficient să nu fiu bolnav ca să mă consider sănătos. Acum îmi doresc și forță și elasticitate, ca să mă consider sănătos.

eJobs.ro: În cât timp de la folosirea aplicației se pot observa ameliorări în stilul de viață?

 

Doru Droscaru: Dacă pornești săptămâna cu câteva acțiuni programate pentru zilele care urmează, te ții de ele, la final de săptămână poți să ai un sentiment de împlinire. Efectul are loc când te organizezi astfel și cu creionul pe hârtie. Avantajul cu Better este că devii mai conștient de aspectele vieții de care vrei să te îngrijești, primești sugestii și înregistrezi un progres personal care îți dă indicii despre zonele sensibile.

eJobs.ro: Cum poți folosi aplicația pentru a fi mai fericit la locul de muncă?

 

Doru Droscaru: În două feluri. Poți să urmărești evoluția personală pe toate aspectele vieții tale, astfel încât îți amintești constant că există viață dincolo de birou. În mod particular, la locul de muncă, Better poate să crească eficiența în gestionarea unui proiect. Pot să-mi organizez roata ca să urmăresc numai aspecte legate de un proiect care implică diverse acțiuni de cercetare, dezvoltare, marketing, vânzări s.a. Finalizarea proiectului este echivalentul unei roți complete, cu scor maxim.

Avem în lucru o versiune care va face posibilă existența mai multor domenii de interes, precum și a mai multor profesioniști pe un domeniu. Odată cu asta sugestiile vor fi mai variate și reîmprospătate mai des.

eJobs.ro: Ce planuri ai pentru dezvoltarea aplicației în viitor?

 

Doru Droscaru: Urmează o perioadă de adaptare la obiceiurile utilizatorilor, până ajungem să întelegem unde ne potrivim în piață si abia apoi dacă am depășit nivelul de experiment și am creat o afacere.

Vrem sa introducem ideea de perioade. De exemplu, să poți ajunge cu roata la maximul ei într-o săptămână și apoi să repornești cu fiecare săptămână. Avem în lucru o schemă de premiere care ține cont de trecerea de la un nivel la altul.

Intenționăm să creăm profile pentru utilizatori și să facilităm legătura între ei. Prin crearea acestor profile ne gândim să introducem mai des, mai mult conținut proaspăt. Momentan ne concentrăm să generăm interes. Odată cu introducerea profilelor de utilizatori, vom promova sesiuni de lucru cu profesioniști. Sesiuni săptămânale contra cost sau apeluri directe taxate pe minut. Better va opri un procent din tranzacții.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply