• 16 Jan. 2018
  • 3 min

Cum îți poate afecta Job Hopping-ul cariera

Job Hopping Cariera
Autor
Iulia Vacaroiu
Iulia Vacaroiu Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orientÃ... Arată mai mult

Ce e mai bine? Să rămâi la același job mulți ani de zile sau să testezi terenul la mai multe companii? Se pare că ambele variante le lasă o impresie proastă recrutorilor.

Recent am purtat două discuții complet contradictorii cu doi prieteni despre job hopping, săritul de la un job la altul. Primul, un programator care a avut trei locuri de muncă diferite în ultimul an, a avut ghinionul de a pleca de la primul job pentru un salariu mult mai mare, dar să dea de un mediu foarte neplăcut la al doilea. La fel și cu al treilea job, din păcate, de la care însă nu s-a grăbit să plece ca să nu lase o impresie proastă, până acum câteva săptămâni când a descoperit un anunț de job care i se potrivea ca o mănușă la o firmă la care visa de mult. Toate bune și frumoase, a trecut cu brio de testări și interviuri și s-a înțeles de minune cu angajatorul. Era sigur că va merge mai departe, până să primească un telefon că din păcate firma respectivă a ales alt candidat. Recrutorul a fost onest cu el, i-a spus că era persoana perfectă pentru job, dar că au nevoie de un om pe care se pot baza că rămâne măcar un an sau doi în companie.

Al doilea prieten, tot developer și el, lucrează, în schimb, de cinci ani la aceeași companie, o calitate pe care nu prea o mai vezi la talentele tinere din zilele noastre. Motivul? Chiar dacă ar fi putut pleca altundeva pentru un salariu mai mare, la firma asta se simțea bine. Lucra aproape de casă, se înțelegea cu echipa și îi plăceau proiectele foarte mult. Recent, însă, și el a luat decizia de a aplica la un nou job. Era curios să vadă ce mai există și își dorea o mărire substanțială pe care nu simțea că putea să o ceară la actualul loc de muncă. A găsit jobul perfect, a aplicat, a fost chemat la interviu, apoi i s-a făcut o ofertă, dar nu înainte ca recrutorul să îi admită că era cât pe ce să nu-l cheme. De ce? Pentru că acesta a presupus că nu are suficientă experiență și că o persoană comodă nu se va adapta la firma sa.

Ce lecții putem prelua din aceste două povești despre job hopping? Că nu e bine nici de o parte, nici de alta; nici să sărim de la un job la altul, nici să ne plafonăm la un singur loc de muncă. Totuși, avem noroc pentru că nu există doar extreme și că depinde de noi să găsim calea de mijloc. Un pic de job hopping și un pic de stabilitate fac casă bună împreună.

Profită la maxim de jobul tău

E mai mult decât OK să rămâi la un loc de muncă unde te simți bine, cum e OK să pleci de la un job care îți face rău, chiar dacă lucrezi acolo de puțin timp, chiar dacă nu e primul job de la care pleci. Trebuie doar să te asiguri că ai profitat din plin de jobul respectiv.

Dacă îți dorești să rămâi la actualul loc de muncă, asigură-te că ai un plan de creștere în companie. În funcție de performanțele tale, cere o mărire de salariu ocazională și o schimbare de titlu. Propune idei, strategii și proiecte și fă-ți o echipă cu care să le duci la bun sfârșit, dacă angajatorul este dispus să îți ofere aceste resurse. Cu cât ai mai multe responsabilități de adăugat în CV la final, cu atât vei avea mai multe șanse să primești un job nou pe viitor.

Dacă, în schimb, ești de puțin timp la jobul tău, știi că nu ți se potrivește și vrei să pleci, încearcă să pleci într-un mod cât mai diplomat, care să nu-ți lase o pată în CV. Citește micul nostru ghid despre cum să îți dai demisia de la un job nou ca să știi cum să păstrezi o legătură bună cu vechii angajatori. O recomandare din partea acestora te-ar putea ajuta enorm ca să nu lași impresia că faci job hopping, ci că pur și simplu nu ai găsit un loc de muncă potrivit până acum.  

Nu ignora subiectul

Poate că pare mai ușor să te prefaci ca și cum nu s-a întâmplat nimic, dar știm cu toții impresiile cu care vor rămâne recrutorii. Ei nu te cunosc pe tine personal în majoritatea cazurilor, nu îți înțeleg motivațiile și e foarte posibil să fi avut candidați cu profile similare care nu s-au potrivit deloc jobului. Considerând deficitul de candidați, cel mai probabil te vor chema la interviu, dar poate nu e un risc pe care ești dispus să ți-l asumi. Așadar, atacă subiectul de job hopping din start, fie într-o scrisoare de intenție sau într-un mesaj. Explică pe scurt ce te motivează să pleci de la actualul loc de muncă și ce te aștepți să obții de la noul loc de muncă. Descrie puțin ce ai învățat din experiența ta și cum s-ar dovedi utile skill-urile dobândite la noul job. La fel și în cazul celor care rămân mult timp cu același post. Asigură angajatorul prin scrisoarea ta de intenție că nu ai rămas doar din comoditate și că nu a fost un mediu în care să te plafonezi.

Tu în ce categorie te încadrezi? Lucrezi de mult timp la aceeași companie și cauți ceva nou? Sau ai încercat multiple joburi și încă nu ai găsit ceva potrivit pentru tine? În oricare grup te-ai regăsi, nu ezita să cauți jobul perfect pe www.ejobs.ro!  

 

Citește și:

Scrisoarea de intenție, între tradițional și necesar

Cum obții jobul dorit dacă nu ai experiență

Cum să o iei de la zero când jobul nu ți se potrivește

A fost util articolul? 17
carierademisiejoburilocuri de muncascrisoare de intentie
  • Avatarifrim razvan zice

    buns ziua si daca lucrezi de o groaza de timp si nu te motiveaza de loc…

Leave a Reply