• 26 Jan. 2017
  • 6 min

Gabriel Pantelimon, executivul pentru care loialitatea are un singur sinonim: Xerox

gabriel pantelimon

Gabriel Pantelimon, fost olimpic român la scrimă, va împlini, peste câteva luni, 20 de ani de când lucrează pentru Xerox.

Loialitatea este cea mai importantă valoare personală pentru Gabriel Pantelimon, 48 de ani, country general manager la Xerox România, subsidiara locală a gigantului american Xerox, care activează în  producția de imprimante, multifuncționale și servicii de management al documentelor. Cei aproape 20 de ani petrecuți în Xerox subliniază, cel mai bine, loialitatea lui Gabriel Pantelimon. Pe lângă loialitate, șeful Xerox România mai are două valori în care crede extrem de tare: echilibrul și eficiența. Scrima a fost cea care l-a ajutat să devină echilibrat și eficient.

Gabriel Pantelimon a început să practice scrima la 13 ani, sport cu care a ajuns la Jocurile Olimpice de vară din 1992 (Barcelona, Spania) și 1996 (Atlanta, Statele Unite ale Americii). În 1993 a absolvit Universitatea Politehnică din București, iar apoi a urmat, printr-o bursă oferită de Consiliul Britanic din România și Xerox, un program de masterat la University of Surrey (Marea Britanie). Totodată, el deține și o diplomă de Master of Business Administration (MBA), după ce între 2005 și 2007 a parcurs programul de MBA Româno-Canadian, organizat de Academia de Studii Economice București și de școala de afaceri canadiană Telfer.

Gabriel Pantelimon și-a început cariera în Xerox România ca vânzător, iar din 2010 este director general, după ce în perioada 2008-2010 a ocupat diverse poziții și în cadrul Xerox Europa Centrală și de Est, Israel și Turcia.

Executivul Xerox România nu are modele, dar spune că se inspiră de la liderii marilor corporații mondiale. Îi place să învețe constant, inclusiv în timpul liber, când ia lecții de chitară. Dacă ar putea să se întoarcă în timp, Gabriel Pantelimon spune că nu ar schimba nimic în cariera lui. Cele două familii – cea aflată acasă și cea de la serviciu – îl fac să zâmbească, în fiecare zi.

eJobs: De ce nu ați rămas în sport?

 

Gabriel Pantelimon: Încă din perioada în care eram implicat în sport mi-am propus să fac și altceva după. De la 13 ani ani, când m-am apucat de scrimă, mă gândeam că o să urmez o facultate care să nu aibă legătură cu sportul. În acest sens, m-au ajutat foarte mult și modelele din familie – tatăl fiind inginer, iar mama, economistă. Sportul l-am văzut propice perioadei mele de dezvoltare fizică și mentală, dar cumva îmbinat cu educația.

eJobs: Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ați învățat datorită sportului și pe care, acum, le aplicați în business?

 

Gabriel Pantelimon: Echilibrul este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat datorită sportului. Ca lider, contează foarte mult să ai autocontrol. Sunt, de asemenea, o persoană eficientă și acest lucru se datorează tot sportului.

eJobs: Cum a decurs interviul de angajare la Xerox?

 

Gabriel Pantelimon: Au fost mai multe interviuri de angajare. După ce m-am întors din Anglia, m-am dus la cei de la Xerox. Am zis că dacă au sponsorizat bursa prin care am plecat în Marea Britanie poate îmi oferă și un loc de muncă. Era luna mai. Am intrat în biroul directorului general, i-am spus că Xerox a sponsorizat bursa de care am beneficiat eu și că, dacă au posturi disponibile, aș vrea să mă angajez la ei. Prima reacție a directorului general a fost că sunt înghețate toate angajările. Însă după ce am stat de vorbă cu el vreo jumătate de oră, timp în care probabil că i-am făcut o impresie bună, mi-a zis să vin „mâine sau poimâine” pentru un interviu cu directorul financiar. Am venit apoi la discuții cu directorul financiar, care mi-a oferit un job în departamentul financiar. I-am spus că nu mă văd lucrând în departamentul financiar, deoarece nu am nici pregătirea și nici înclinația necesare. M-a înțeles și m-a trimis la un alt interviu, la departamentul de vânzări. Pe vremea aceea, director de vânzări era Costea Dumitrescu (actual partener fondator al companiei de training și consultanță Ascendis – n.red.). Țin minte că m-a întrebat: „Care crezi că este punctul tău slab, având în vedere că vrei să te angajezi în vânzări?”. Eu, neavând experiență, i-am răspuns că nu prea sunt bun la negocieri. Imediat, mi-a cerut să nu mai spun niciodată chestia asta. În final, mi-a zis că sunt angajat.

eJobs: Ce ați făcut în prima zi de muncă?

 

Gabriel Pantelimon: M-am familiarizat un pic cu proiectele de care se ocupa o colegă, pentru că ea urma să intre în concediu de maternitate. Iar eu am preluat ceea ce făcea ea. Încă din prima zi de muncă, vânzările mi s-au părut o chestie de bun simț, nu „rocket science” (ceva foarte dificil – trad.).

eJobs: De ce ați rămas 20 de ani la același angajator?

 

Gabriel Pantelimon: Lăsând la o parte loialitatea, care pentru mine reprezintă o valoare extrem de importantă, m-am simțim cumva tot timpul dator acestei companii, datorită sprijinului pe care mi l-a oferit, prin sponsorizarea bursei pentru Marea Britanie. Apoi, din momentul în care m-am angajat în această organizație, am realizat că Xerox are niște valori foarte puternice, că pune accent pe dezvoltarea oamenilor și că este corectă cu salariații săi. Xerox m-a ajutat să cresc an de an, fie prin programele de dezvoltare la care am avut acces, fie prin experiența pe care m-a ajutat să o acumulez.

gabriel pantelimon

Gabriel Pantelimon este căsătorit cu Oana Manuela Pantelimon (fostă Mușunoiu), medaliată cu bronz la săritura în înălțime (Jocurile Olimpice de vară din 2000).

eJobs: Cum era piața muncii în 1997 și cum o percepeți în prezent?

 

Gabriel Pantelimon: În anii aceia, cei mai mulți dintre oamenii care aveau o pregătire bună își doreau să lucreze în multinaționale. În prezent, cred că există mult mai multe oportunități pe piață, comparativ cu perioada în care m-am angajat eu. Ceea ce trebuie să facă tinerii din zilele noastre este să-și seteze foarte bine așteptările pe care le au de la un angajator.

Pe de altă parte, în anii ’90, majoritatea businessului se făcea în București. Acum s-au dezvoltat mult și alte orașe din țară.

eJobs: Ce greșeli ați făcut la începutul carierei?

 

Gabriel Pantelimon: Este greu să-mi aduc aminte. Dar sunt sigur că au existat greșeli în modul în care am încercat să-mi obțin anumite întâlniri. Poate, câteodată, am forțat nota. Însă tot timpul am avut suportul colegilor, astfel încât am reușit să învăț rapid din greșeli.

eJobs: Care este cea mai recentă greșeală pe care ați făcut-o?

 

Gabriel Pantelimon: Se întâmplă să mai greșesc când recutăm anumite persoane pe poziții de top management, acolo unde mă implic și eu. Însă, ca lider și ca manager, îmi place să lucrez în echipă. Așa că sunt rare momentele în care trebuie să iau singur anumite decizii. În momentul în care ne gândim mai mulți la o decizie, sunt șanse mari ca lucrurile să iasă bine. Dacă totuși apare o greșeală, ne-o asumăm cu toții și ne repliem, astfel încât să luăm o decizie care ne duce în direcția cea bună.

eJobs: Ce diferențe apreciați că există între tinerii angajați din prezent și tinerii salariații de la sfârșitul anilor ’90?

 

Gabriel Pantelimon: Mulți dintre angajații tineri din anii ’90 erau destul de timizi. Tinerii angajați de astăzi sunt mult mai dezinvolți, mai dezinhibați, își spun punctul de vedere, ceea ce mi se pare extraordinar. Pe de altă parte, tinerilor de astăzi le lipsește, poate, loialitatea față de angajator. Chiar dacă lucrează pentru o companie bună în ceea ce privește beneficiile sau managementul, un tânăr de astăzi, dacă vede o oportunitate pentru cariera lui, o va lua fără probleme.

eJobs: Care au fost cele mai frumoase momente pe care le-ați trăit în cei 20 de ani petrecuți la Xerox?

 

Gabriel Pantelimon: Cred că unul dintre cele mai frumoase momente pe care le-am trăit în Xerox s-a petrecut în 2002. Am obținut atunci premiul de cel mai bun vânzător din Xerox România. În rest, momentele frumoase apar de fiecare dată când câștigăm un proiect sau un client nou.

eJobs: V-a fost teamă să acceptați să preluați conducerea Xerox România, în contextul economic din 2010?

 

Gabriel Pantelimon: Nu. Nici nu m-am gândit, neapărat, la situația macroeconomică. Ci m-am gândit la organizație. Știam că organziția este solidă, cu oameni foarte buni. Strategia mea fost ca dacă piața crește, noi să creștem mai mult, iar dacă piața scade, noi să scădem mai puțin.

eJobs: V-ați dorit vreodată să plecați din companie?

 

Gabriel Pantelimon: Niciodată, deoarece Xerox a avut tot timpul o atitudine corectă față de mine. De exemplu, eu niciodată nu mi-am negociat salariul în companie, ci lucrurile au evoluat natural.

eJobs: V-ați gândit, la un moment dat, să deveniți antreprenor?

 

Gabriel Pantelimon: M-am gândit, dar nu am trecut niciodată la fapte, pentru că simt că tot ceea ce fac aici, în Xerox, are sens. Lucrez într-o echipă foarte bună și, într-un fel, mă simt dator față de acești oameni. Cred că, împreună, putem să facem performanță.

eJobs: Ce obiective aveți pentru 2017?

 

Gabriel Pantelimon: Îmi doresc să performăm, să creștem și să ne aducem contribuția în cadrul Xerox, la nivel de regiune.

Xerox a intrat pe piața românească în 1968. În prezent, americanii sunt prezenți în România prin mai multe entități juridice, dintre care cele mai importante sunt: Xerox Echipamente și Servicii (Xerox România – tehnologie de imprimare și serviciile aferente), Xerox Business Services România (furnizare de servicii de externalizare a proceselor de business) și Xerox Shared Services România.  Xerox România, compania condusă de Gabriel Pantelimon, are peste 200 de salariați. Șase dintre angajații Xerox România au între 30 și 40 de ani vechime. În total, Xerox are mai mult de 2.500 de angajați în România. La sfârșitul anului trecut, compania Conduent Incorporated, desprinsă din Xerox, a preluat toate activitățile de furnizare de servicii de externalizare a proceselor de business ale gigantului american.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply