• 31 Mar. 2017
  • 7 min

Gabriela Szabo, Adecco, dă startul programului destinat tinerilor care vor să fie CEO pentru o lună

Gabriela Szabo, CSR & Public Affairs Manager la Adecco România, ajută tinerii și sportivii să-și găsească joburile potrivite.

Sunt momente în care îți dai seama că ambiția de a reuși și pasiunea pentru ceea ce faci se completează atât de bine la job și în viață. Ai energii pozitive și abilitățile care te ajută să fii fericit. Tocmai ai descoperit rețeta aceea bună care aduce zâmbete și în echipă. Dar, ca în orice rețetă, ai nevoie și de un strop de inspirație, de o imagine care transmite un mesaj puternic. Competițiile sportive, pe care le urmărești cu sufletul la gură în timpul liber și, uneori, chiar în pauzele de la birou, te motivează pentru că: Da, se poate.

Sigur îți amintești victoriile Gabrielei Szabo și de Olimpiada de la Sydney, când Gabi a participat la finala olimpică a probei feminine de 5.000 de metri. La start erau campioana mondială a distanţei în 1997 şi 1999, irlandeza Sonia O’Sullivan, câştigătoare la Campioantele Mondiale din 1995 și etiopianca Gete Wami, deţinătoarea titlului mondial la 10.000 de metri. Stadionul era plin de irlandezi, doar ici, colo câte un steag al României. Chiar dacă favorită era Sonia O’Sullivan, Gabi povestește că și-a spus tot timpul cursei că va fi campioană olimpică. În momentul în care a simțit-o pe Sonia că vine ușor pe lângă ea, a schimbat tactica, a accelerat și a păstrat viteza. Cursa care i-a adus un record olimpic a însemnat multă muncă, disciplină, organizare, obiective.

 

Gabriela Szabo

Și în noua poziție de CSR & Public Affairs Manager la Adecco România, Gabriela Szabo continuă să strângă kilometri. Acum în programul Win for Youth, iar scopul este caritabil.

Sunt abilitățile transferabile și la job, iar sportul este printre cele mai apreciate hobby-uri la interviu. Gabriela Szabo a investit atitudinea și bunele practici din sport în consilierea și găsirea drumului potrivit în carieră pentru tineri și sportivi. După 16 ani în competiții, urmați de 7 ani în mediul academic povestește că este pregătită să câștige victorii în cadrul Adecco România. La fel ca în sport, are obiective bine stabilite: combaterea șomajului în rândul tinerilor (prin formare profesională și găsirea joburilor potrivite), precum și încurajarea unui stil de viață sănătos. Unul dintre proiectele de suflet, la care lucrează alături de colegii din Adecco, vizează generația Z. Un tânăr sau o tânără are ocazia de a trăi momentul chiar din poziția de CEO pentru o lună la Adecco România. Și nu este singurul proiect dedicat tinerilor pe care îi încurajează să fie activi și sănătoși.

eJobs.ro: Ce te face mândră acum după un an la Adecco și de ce ai ales acest drum? 

 

Gabriela Szabo: Acum un an am acceptat provocarea să lucrez în mediul privat și să coordonez patru proiecte de CSR și Public Affairs în cadrul Adecco România. Am avut șansa să descopăr acest minunat drum al sportului de performanță, iar acum simt că este de datoria mea să fiu alături de oameni, implicându-mă activ în activitățile de responsabilitate socială ale Adecco România.

Credeți-mă că nu există lucru mai complicat și complex decât sportul de excelență pe care l-am practicat timp de 16 ani. Dacă am câștigat atât de multe medalii în sport, cu siguranță putem câștiga la fel și în cadrul companiei. Trebuie doar să fii la fel de organizat, disciplinat și consecvent.

eJobs.ro: Povestește-ne despre programul de reconversie profesională pentru sportivi.

 

Gabriela Szabo: Programul de Carieră pentru Sportivi al Adecco Group, în parteneriat cu Comitetul Internațional Olimpic, se adresează sportivilor care sunt în activitatea sportivă, dar și acelor sportivi care au ieșit din activitatea competițională și întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă.

În România, doar sportivii medaliați la Jocurile Olimpice sau cei medaliați cu aur la campionate mondiale și europene, beneficiază de o rentă viageră. În rest, ceilalți nu beneficiază de niciun fel de sprijin. În plus, pentru mulți dintre ei, ieșirea din activitatea sportivă reprezintă un moment dificil din punct de vedere emoțional, dar și profesional, cu atât mai mult cu cât majoritatea nu au noțiuni relevante privind piața forței de muncă și, de asemenea, multora le lipsesc abilitățile antreprenoriale. Cu toate acestea, sportivii își dezvoltă de-a lungul carierei competiționale calități deosebite, printre care: perseverența, determinarea, spiritul de echipă, calități apreciate în mediul de business. În plus, performanța reprezintă pentru ei un obiectiv în sine.

Ceea ce și-a propus Adecco România este să vină în ajutorul lor printr-un program special, Carieră pentru Sportivi, gândit pe trei obiective: 1. Promovarea proiectului la nivel naţional în cadrul federațiilor naționale, în cluburile sportive şi prin intermediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român; 2. Organizarea de workshopuri şi traininguri cu teme diferite, axate pe leadership şi antreprenoriat; 3. Crearea şi oferirea de oportunități de internship.
De asemenea, proiectul de Carieră pentru Sportivi este croit după nevoile specifice ale fiecăruia, prin  evaluarea vocațională a sportivilor intrați în program, ghidarea și pregătirea lor pentru mediul de business și facilitarea găsirii unor locuri de muncă potrivite.

 

Gabriela Szabo - Adecco

Gabriela Szabo alături de echipa Adecco Cluj-Napoca.

eJobs.ro: Cum a fost reconversia profesională pentru tine?

 

Gabriela Szabo: După ce m-am retras din activitatea competițională, timp de 7 ani am stat în mediul academic și am învățat. Așa am conștientizat că pot să fac și altceva în afară de sport.

eJobs.ro: Ce abilități din sport îți sunt de ajutor în rolul de CSR & Public Affairs Manager?

 

Gabriela Szabo: În primul rând, cred că una dintre cele mai importante calități ale mele este că iubesc să muncesc. În al doilea rând, nu renunț niciodată la obiectivul asumat, indiferent de câte obstacole întâlnesc pe drum. În rest este multă muncă.

eJobs.ro: Ce greșeli eviți? 

 

Gabriela Szabo: Încerc să nu fac greșeli, iar pentru a evita acest lucru, pun întrebări și mă consult cu colegii mei din companie. Dacă greșesc, lucru firesc pentru orice om, am grijă să nu mai repet aceeași eroare.

eJobs.ro: Unul dintre obiectivele tale este identificarea oportunităţilor de carieră în cazul tinerilor. Ce oportunități ai identificat și ce ai remarcat din interacțiunea cu tinerii?

 

Gabriela Szabo: Șomajul tinerilor devine o temă tot mai des invocată în discuții, din multe considerente. Paralel cu înrăutățirea gravă a principalilor indicatori care reflectă situația tinerilor pe piață globală a muncii, cota tinerilor, din numărul total al populației, este în continuă scădere. Astfel se accentuează fenomenul de îmbătrânire a populației.

 

71 de milioane de tineri din întreaga lume sunt șomeri.

 

22% este rata șomajului în rândul tinerilor din România cu vârstă cuprinsă între 15-24 de ani. În acest sens, avem ca responsabilitate comună să îi ajutăm să își construiască cariera prin formare și orientare profesională și prin oferirea de oportunități de angajare. Acesta este focusul inițiativei CEO for One Month” din cadrul Adecco.

 



 

eJobs.ro: Ce înseamnă pentru un tânăr jobul de CEO pentru o lună în cadrul Adecco?

 

Gabriela Szabo: Programul oferă tinerilor candidați oportunitatea unică de a-și crește șansele de angajare ca asistenți ai liderilor din Adecco Group. Pentru a participa în programul „CEO for One Month”, candidații pot aplica online. După primele etape de screening şi testări a aplicanţilor, vor urma o serie de interviuri cu experții Adecco. Poziția include un salariu suficient pentru a sprijini educația și dezvoltarea cu succes a candidatului. Pe parcursul perioadei petrecute alături de directorii executivi ai Grupului Adecco, candidatul selectat va beneficia de training, îndrumări pentru dezvoltarea în carieră şi oportunități profesionale.

eJobs.ro: Cum a fost ediția „CEO pentru o lună” din 2016?

 

Gabriela Szabo: În România, programul „CEO pentru o lună” se desfășoară din anul 2015. În 2016, selecția a fost făcută dintr-un total de 444 de înscrieri. În finală au rămas trei candidați la care am urmărit atât cunoștințele, cât și aptitudinile demne de un CEO. În decursul a 2 zile au trecut printr-un proces complex de recrutare, cu mai multe etape de evaluare, am analizat cu atenție comportamentul lor în echipă, leadership-ul. Prima zi a început cu o alergare de o jumătate de oră în Herăstrău alături de 2 angajați Adecco. Apoi s-au întors la sediul Adecco unde au participat la o prezentare a companiei. Au avut parte și de competiții printre care: The Lemon Bucket Challenge (vânzarea limonadelor care a presupus abilități de marketing, de public speaking), The Rugby Challenge, Jocul de roluri, Prezentări finale. 

Câștigătoarea a fost Ana Maria Mareș (o tânără de 23 de ani, absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală, licențiată în Imagine de film) care a luat parte la ședințele noastre de strategie. S-a întâlnit cu importanți oameni de afaceri și a făcut parte din echipele care gestionează programele care ne-au adus în poziția de lideri locali. În plus, a avut ocazia de a coordona echipe de lucru din cadrul Adecco – o experiență unică, care i-a sporit abilitățile, încrederea și capacitatea de angajare. Nu au lipsit competițiile sportive la care a participat sau pe care le-a coordonat. Acum Ana Maria este Marketing Specialist în cadrul Adecco România.

Încerc să mă ordonez exact ca în sport: cu obiective pe zile, săptămâni, lună, trimestru etc.

Gabriela Szabo - Adecco Win4Youth

Gabriela Szabo strânge kilometri în cadrul programului Win for Youth. Întreaga echipă Adecco participă la competiție, iar kilometrii acumulați se traduc în bani donați către fundații caritabile.

eJobs.ro: Cum arată acum agenda ta de CSR & Public Affairs Manager?

 

Gabriela Szabo: Avem patru proiecte de CSR în derulare: Win4Youth, CEO for One Month, Programul de Carieră pentru Sportivi și Tokyo 2020. Prin proiectul Tokyo 2020, susținem tineri din două arii sportive: scrimă și atletism. Aceştia sunt sponsorizați timp de trei ani pentru a face parte din Lotul Național al României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din anul 2020.
Vă puteți imagina că agenda este una foarte încărcată, iar la aceasta se adaugă şi întâlnirile de business. Încerc să mă ordonez exact ca în sport: cu obiective pe zile, săptămâni, lună, trimestru etc.

eJobs.ro: Care este primul lucru pe care îl faci când ajungi la birou și cum îți gestionezi timpul pentru o zi productivă?

 

Gabriela Szabo: Primul lucru pe care îl fac este să-mi salut toți colegii din toate departamentele. Al doilea este să-mi deschid computerul, iar al treilea să-mi ordonez ziua de lucru.

Spiritul de echipă se construiește prin loialitate, comunicare, respect şi valori, exact ca în sport.

eJobs.ro: Cum susții spiritul de echipă și fericirea la Adecco?

 

Gabriela Szabo: Spiritul de echipă se construiește prin loialitate, comunicare, respect şi valori, exact ca în sport. Practicarea sportului de echipă înseamnă networking, socializare – nu întâmplător s-au pus bazele proiectului Win4Youth, care se axează pe trei sporturi: înot, bicicletă și alergare. Programul implică realizarea unor activități sportive care se cuantifică în kilometri. Echivalentul în bani al fiecărui kilometru parcurs se materializează în donaţii direcţionate către fundații caritabile din întreaga lume. Adecco România organizează an de an evenimente proprii sau participă prin angajații săi la evenimente sportive oficiale, pentru a strânge o sumă cât mai mare de kilometri.

eJobs.ro: Ce obiective ai în campaniile de responsabilitate socială în 2017?

 

Gabriela Szabo: Ca membru al comunității, Adecco România, are o anumită responsabilitate față de satisfacerea și menținerea binelui general al acesteia. Unul dintre obiective este ca în cadrul Adecco să dezvolt relații armonioase cu comunitatea în care își desfășoară activitatea.

Astfel, dincolo de a fi un comportament orientat către atingerea binelui comun, responsabilitatea socială a companiilor are o importantă componentă strategică. Activitățile de responsabilitate socială sunt tactici care converg către atingerea unui obiectiv. Iar obiectivul nostru este să avem tineri bine pregătiți pentru piața muncii, oameni sănătoşi şi activi.

A fost util articolul? 0
reconversie profesionala

Leave a Reply