• 21 Jul. 2016
  • 3 min

Cele mai mari companii de executive search din România

executive search
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Patru dintre primele cinci companii de executive search din România au făcut mai muți bani în 2015 decât în 2014.

Cei mai mari cinci „vânători” de executivi de pe piața locală au făcut afaceri totale de 12,7 milioane de lei (2,8 mil. euro) anul trecut, în creștere cu 25,3% față de 2014, arată o analiză realizată de Career Center pe baza datelor raportate de companiile de executive search (recrutare de executivi) la Ministerul Finanțelor Publice. Patru dintre cele mai mari cinci companii de executive search au înregistrat creșteri ale cifrei de afaceri și profitului net în 2015. Mai mult, profiturile nete cumulate ale celor cinci companii au fost de 2,2 milioane de lei anul trecut (0,5 mil. euro), de aproape patru ori mai mari decât în 2014.

Totuși, niciuna dintre ele nu a reușit să atingă pragul de un milion de euro din plasarea de executivi. Per ansamblul pieței, dintre cele 22 de companii analizate de Career Center, 11 au înregistrat afaceri mai mici în 2015 comparativ cu anul precedent.

Pedersen & Partners, pe primul loc

 

Danezii de la Pedersen & Partners, una dintre cele mai importante companii de executive search din Europa Centrală și de Est, care activează în România din 2003, se plasează pe primul loc în clasamentul celor mai importanți furnizori de servicii de head-hunting de pe piața locală, după ce a încheiat 2015 cu afaceri de 3,2 de milioane de lei (730.000 de euro). Biroul din România al Pedersen & Partners a reușit să revină pe profit net anul trecut (peste 53.000 de lei, adică 12.000 de euro), după o pierdere de aproape 200.000 de lei (45.000 de euro) în 2014. Mona Neagoe conduce biroul din București al Pedersen & Partners și supervizează activitățile danezilor din Ungaria, Serbia, Slovenia, Croația și Moldova.

Amrop, una dintre cele mai importante rețele de executive search la nivel mondial, cu 77 de birouri în 55 de țări din întreaga lume, care a revenit pe piața locală în 2010, a înregistrat afaceri de 2,6 milioane de lei (585.000 de euro) anul trecut, în creștere cu aproape 50% față de 2014, prin două firme: The Searchers Advisory Group și Fast Forward Solutions. De asemenea, cele două entități juridice au avut, anul trecut, un profit net cumulat de 1,1 milioane de lei (250.000 de euro), de aproape două ori și jumătate mai mult decât în 2014. Prin cele două firme, Amrop deține locul al doilea în clasamentul celor mai importanți jucători de pe piața românească de executive search. Oana Ciornei conduce operațiunile din România ale Amrop încă din 2010. La momentul revenirii Amrop în România, Oana Ciornei se afla, alături de Marius Precu, la șefia The Searchers, companie pe care au înființat-o, împreună, în 2009. The Searchers a devenit Amrop România, în urma unui parteneriat cu rețeaua de executive search. Oana Ciornei este specializată în plasarea de manageri în domenii ca IT&C și FMCG.  În prezent, Marius Precu, fostul asociat al Oanei Ciornei în The Searchers, este managing partner la compania de consultanță Elevate Consulting România.

Singurii pierzători din top

 

Biroul din România al Hill International, una dintre cele mai mari rețele de executive search din Europa Centrală și de Est, se află pe locul al treilea în ierarhia celor mai importanți „vânători” de executivi de pe plan intern. Hill International România a realizat o cifră de afaceri de 2,6 milioane de lei (585.000 de euro) anul trecut, cu aproximativ 15% mai puțin decât în 2014. De asemenea, Hill International România este singura dintre cele mai mari cinci companii de executive search care a avut o scădere a businessului anul trecut. Declinul afacerilor s-a reflectat și în profitabilitatea organizației. Astfel, dacă în 2014 Hill International România reușea să aibă un profit net de 2.022 de lei (455 de euro), anul trecut compania a consemnat o pierdere de 76.852 de lei (17.289 de euro).

Stein & Partner este o altă companie aflată în topul celor mai mari jucători de pe piața locală de executive search, pe poziția a patra, care are legătură cu Amrop. Rețeua internațională a luat contact pentru prima oară cu România prin intermediul Stein & Partner, cu care a avut un parteneriat până în 2010. Atunci, Stein & Partner a decis să părăsească Amrop pentru a se dezvolta pe cont propriu în Europa Centrală și de Est. Anul trecut, afacerile și profitul Stein & Partner România au avut o evoluție semnificativ mai bună comparativ cu 2014. Astfel, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 2,4 milioane de lei (540.000 de euro) în 2015, cu aproape 60% mai mult față de valoarea de 1,5 milioane de lei (337.000 de euro) din 2014. Totodată, compania și-a majorat profitul net de circa cinci ori și jumătate în 2015, până la peste 540.000 de lei (121.000 de euro).

Transearch România, filiala autohtonă a companiei de recrutare de manageri de top Transearch, cu 56 de birouri în 37 de state, încheie clasamentul celor mai mari cinci jucători de executive search din țară. Transearch a intrat în România la sfârșitul lui 2011, printr-un parteneriat cu Burghold & Associates, firmă înființată de germanul Johannes Burghold în 2009. Transearch România a închis 2015 cu afaceri de 1,7 milioane de lei (382.000 de euro), cu mai mult de 60% față de 2014, când businessul s-a ridicat la 1,1 milioane de lei (247.000 de euro). Totodată, firma de plasare de executivi a avut, anul trecut, un profit net de circa 570.000 de lei (128.000 de euro), de peste două ori și jumătate mai mare comparativ cu 2014.

Analiza Career Center nu a luat în calcul și veniturile pe care le realizează din executive search alte companii sau grupuri de firme de pe piața de recrutare, cum ar fi Consulteam, AIMS România, Adecco sau Lugera & Makler România.

Alți jucători importanți de pe piața de plasare de middle și top manageri mai sunt grupul format din firmele K.M. Trust & Partners și Key 2 Success, Quest Advisors, Career Advisor și Arthur Hunt.

A fost util articolul? 4
  • AvatarExecutive zice

    Danezii de la Pedersen & Partners ar trebui sa nu mai fie in top, cel putin nu in Romania.

    Am avut probabil cea mai non-professional experienta cu ei.
    Mint cu nerusinare, principalii lor se comporta mai rau decat un banal HR junior din orice alta companie, interviuri fara structura, intrebari dubioase, nu stiu nici ei procedura. Spun ca urmeaza ceva apoi nu te mai contacteaza. Cand ii suni se balbaie si te mint efectiv in fata.

    Parerea mea este ca au o baza de date a lor, cu executivi care trebuie sa fie plasati in diverse companii, si care probabil platesc bine pentru asta. Oricare de pe langa aceasta lista nu are sanse si este efectiv mintit pana la sfarsit.

    Nu raspund la mailuri, nu dau feedback, nu dau absolut nimic ce ar trebui si la ce te astepti de la o firma cu prestigiul lor.

    Cel mai probabil firma mama din Danemarca si alte tari sunt foarte okey, dar cei din Romania din pacate ii cam fac de rusine.

Leave a Reply