• 20 Jun. 2016
  • 2 min

Cum să îți planifici cariera dacă ești un proaspăt absolvent de facultate

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Tocmai ai absolvit o facultate sau ai terminat un masterat și simți că trebuie să iei una dintre cele mai dificile decizii din viața. Și, anume, ce vei face în continuare.

Ești tânăr, tocmai ai absolvit facultatea sau un program de master și te pregătești să îți faci debutul pe piața muncii. Nu te îngrijora dacă nu ai încă un plan și ia lucrurile treptat, scrie The Guardian.
Primul pas pe care ar trebui să-l faci este să decizi ceea ce îți dorești. Unii studenți știu exact ce vor face după absolvire, iar pentru alții lucrurile nu sunt foarte clare încă de la început. Dacă ai de luat o decizie în privința viitorului tău profesional, este indicat să nu intri în panică. Unora le este foarte greu să ia o decizie asupra carierei și cântâresc foarte mult lucrurile. Într-o asemenea situație, poți să începi prin a trece pe hârtie ceea ce contează cu adevărat pentru tine. Vrei o slujbă foarte bine plătită sau ti-ai propus să-i ajuți pe alții? Îți dorești un job strict sau ți-ar plăcea un loc de muncă într-un mediu mai puțin restrictiv?
Analizează activitățile pe care îți place să le faci și pornește, de exemplu, cu ceea ce preferi să citești. Te interesează moda, călătoriile, filmele sau oportunitățile sociale? Dacă da, vizualizează-te într-unul dintre domeniile de interes și încearcă să-ți imaginezi cum ar arăta cariera ta.
Totodată, este important să începi să lucrezi undeva  și, apoi, să acumulezi experiență în cât mai multe zone, înainte de a spune cu siguranță că vrei o carieră într-un domeniu sau într-altul.

CV-ul susține alegerile tale

 

După ce te decizi pe ce poziție sau în ce industrie ți-ar plăcea să lucrezi, ar fi indicat să-ți dezvolți abilitățile necesare, pentru a fi atractiv în fața unui potențial angajator. Chiar dacă nu ai experiență mare pe piața muncii, orice lucru pe care îl poți face pentru a demonstra că înțelegi ce presupune jobul dorit, reprezintă un punct în plus în favoarea ta într-un proces de recrutare.
Pe durata facultății sau a masterului ar fi bine să te fi implicat în cât mai multe activități prin care să te fi pregătit pentru un job full-time. În măsura în care ai participat la astfel de acțiuni de dezvoltare profesională, evidențiază-le în CV. Orice experiență în plus în CV îți va deschie mai ușor ușile angajatorilor.

Obținerea jobului mult visat

 

Ca să obții jobul mult visat, este necesar să deții abilități în care să ai încredere. Așadar, implică-te în activități de voluntariat sau în diverse proiecte. Dacă ajungi să ai succes în activitățile tale, oricât de neimportante ar părea ele, vei ajunge să ai o încredere din ce în ce mai mare în ceea ce te pricepi să faci.
Demonstrează proactivitate și profită de orice oportunitate care se ivește ca să te implici. Oamenii se dezvoltă continuu așa că nu te teme că, la începutul carierei tale, angajatorii ar putea considera că nu te ridici la înălțimea anumitor așteptări.
În final, nu pune prea multă presiune pe tine și nu încerca să îți găsești un job imediat după absolvire. Important este să înveți din fiecare experiență prin care treci.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply