• 4 Apr. 2016
  • 3 min

Cum să răspunzi potrivit la întrebarea „de ce ai plecat de la cel mai recent loc de muncă?”

Ai fost singurul concediat din companie sau ai decis să închei colaborarea pentru că nu erai prea fericit? Angajatorii vor să ştie care au fost motivele pentru a vedea dacă te potriveşti postului.

Miza ta este să găseşti răspunsurile convingătoare şi reale astfel încât recrutorul să ştie că eşti candidatul potrivit pentru următorul tău job. Lecţiile pe care le-ai învăţat şi micile greşeli pe care le-ai făcut în carieră pot fi puse într-o lumină pozitivă la interviu dacă oferi exemplele relevante.

De ce angajatorii vor să afle motivele plecării tale de la cel mai recent job

 

Vor să afle dacă a fost decizia ta sau decizia angajatorului. Scopul este de a vedea dacă pot avea încredere în tine, dacă eşti o persoană loială, responsabilă.
Ai plecat în relaţii bune? Dacă da, poţi să oferi şi referinţe. Demonstrezi astfel că eşti o persoană de încredere şi mizezi pe relaţiile bune, indiferent de deciziile pe care lei iei în carieră.
Prin întrebarea „De ce ai plecat de la cel mai recent loc de muncă?”, recrutorii vor să vadă care sunt valorile tale, motivele plecării pot spune multe despre tine ca om. Ai plecat pentru că îţi doreai o evoluţie sau nu ai fost apreciat? Câteodată este bine să pleci de la un job unde simţi că nu eşti apreciat, dar arată valorile care au stat la baza deciziei tale, notează biginterview.com

Răspunsurile diplomate

 

Desigur, răspunsul care sună cel mai bine este: „Îmi place locul de muncă actual, dar această oportunitate în carieră îmi oferă şansa de a mă dezvolta profesional şi de a avansa”. Mulţi dintre angajatori nu sunt, însă, mulţumiţi de acest răspuns şi vin cu întrebări suplimentare despre motivaţiile tale pentru job-ul la care ai aplicat, precum şi despre situaţiile cheie pe care le vei întâmpina.
Arăţi că eşti o persoană pozitivă şi sinceră dacă oferi unul dintre aceste răspunsuri: „În urma discuţiilor cu şeful meu, ne-am dat seama că avem viziuni diferite şi am decis să urmăm drumuri diferite în carieră.”
„Îmi doresc o schimbare în carieră şi nu vreau ca demotivarea mea să afecteze compania. Cel mai corect este să fiu sincer faţă de colegii mei pentru că ei au nevoie de omul potrivit, iar eu de următorul pas în carieră”, scrie forbes.com.

Am fost concediat. Ce răspund?

 

Dacă ai fost concediat alături de un sfert sau jumătate dintre colegii de echipă sau departament, angajatorii vor înţelege că nu ai provocat această concediere. Aceeşi situaţie este valabilă şi dacă angajatorul hotărăşte ca ultimii angajaţi să fie disponibilizaţi sau un departament să fie desfiinţat.
Dacă ai fost concediat alături de un grup mic de colegi şi motivele nu au avut de a face cu tine, explică adevăratul motiv. Altfel, cel mai bun mod de a convinge este să oferi recomandări care vorbesc despre abilităţile tale şi despre felul tău de a fi. Angajatorii aşteaptă referinţe de la fostul tău şef, dar acceptă şi referinţe de la foşti manageri, colegi, directori de departament.
În orice situaţie, este bine să dai un răspuns sincer. Poţi să menţionezi că nu erai potrivit pentru acel job sau l-ai acceptat şi ulterior ţi-ai dat seama că responsabilităţile nu erau conform aşteptărilor. Partea bună este că ai avut de învăţat din această experienţă. Şi în acest caz, oferă referinţe pentru a convinge.
Înainte de a oferi aceste referinţe vorbeşte cu foştii şefi sau colegi şi aminteşte-le realizările tale pe care le pot povesti viitorului tău angajator. Astfel reduci timpul şi pregăteşti un răspuns targetat, notează careerealism.com

Răspunsurile negative pe care să le eviţi

 

Cel mai potrivit este să nu vorbeşti de rău foştii angajatori. Nu ai ceva de câştigat din aceste atitudini: „Am realizat la scurt timp după ce m-am angajat că în companie era un conflict intern greu de descris şi multe demisii.”
„La fostul loc de muncă nu primeam indicaţii bune de la superiorul meu, nu îmi explica nimeni şi era o fluctuaţie permanentă de personal şi. Nici mie nu-mi venea să lucrez.”
Cel mai potrivit este să arăţi că vrei să lucrezi într-o companie cu o cultură dinamică unde poţi folosi tot ceea ce ai învăţat până acum.

A fost util articolul? 0
jobloc de munca

Leave a Reply