• 17 Sep. 2019
  • 3 min

Cum să-ți învingi teama de a vorbi la interviu în engleză

engleza

Te-ai aflat vreodată în situația în care ajungi la un interviu de angajare și trebuie să vorbești în engleza, limbă străină pe care nu ai mai exersat-o de ani de zile? Da, știm cât de dificil poate fi. Provocarea este și mai mare când ai în fața ta se află chiar managerul cu care ar urma să lucrezi. Iată cum poți să depășești mai ușor acest moment!

Un sondaj realizat la nivel european arată că doi din trei români nu știu nicio limbă străină. Doar un sfert dintre noi s-ar putea înțelege cu un străin, arată datele Eurostat. Pe eJobs, de exemplu, găsești peste 4.500 de joburi care solicită limba engleza în descrierea jobului, iar competențele tale pot fi testate la interviu. Dacă vrei să candidezi pentru unul dintre aceste joburi, cea mai bună strategie este să te cunoști bine. Să menționezi care este nivelul tău de cunoștințe (atât în CV, cât și la întâlnirea cu recrutorul) și să adopți o tactică simplă, dar eficientă. Demonstrează că ai încredere în tine, chiar dacă greșești în pronunțarea anumitor cuvinte. Zâmbește și transmite entuziasm, prin tonul vocii. 

 

Treci peste temerea de a vorbi în engleza

Gândește-te bine: de ce îți este teamă? Eziți de mult să vorbești în public pentru că ți-e teamă că nu vei reuși să te ridici la așteptările recrutorului și vei primi o evaluare negativă. Dar teama este principalul tău adversar. Aceasta reduce capacitatea creierului de a merge mai departe cu sarcinile sale normale și îl pune în dificultate. O atitudine relaxată te poate ajuta mai mult. 

 

Află unde să lucrezi pentru a îmbunătăți limba engleza

Când nu ești obișnuit să vorbești într-o limbă străină, creierul tău are nevoie de timp pentru a procesa cuvintele, pentru a le traduce și pentru a formula un răspuns. Totul presupune și un proces de gândire, de multe ori, mai solicitant, decât a vorbi efectiv într-o limbă străină. Cel mai important este să-ți dai seama unde întâmpini dificultăți: în formularea frazelor sau în a înțelege întrebările?

De multe ori, neînțelegerea întrebării duce la formularea unor răspunsuri nepotrivite, iar privirile recrutorilor te pot bloca. Există, însă, metode prietenoase prin care îți poți îmbunătăți abilitățile de a înțelege o limbă străină și care te pot ajuta să porți o conversație în mod natural.

 

Exersează ascultarea în limba engleza

La televizor, de exemplu, poți alege canalele unde se vorbește în engleza care te ajută să-ți îmbunătățești vocabularul sau poți alege de pe internet clipuri video cu lecții în limba engleza, gândite special pentru nivelul tău de pregătire. E nevoie, însă, să exersezi, în paralel, și vorbitul cu prietenii.

 

Alege discuțiile cu prietenii

Cheia este să vorbești cât de des poți cu un prieten care se pricepe bine să poarte o conversație într-o limbă străină. Este ca și cum ai lua o lecție în privat, adaptată nevoilor tale de ascultare și de conversație. De asemenea, poți profita de vacanțele în afara țării ca să vorbești cu străinii. Este important să nu stai prea mult pe gânduri. Când te gândești prea mult, îți este și mai greu. Conversațiile cu străinii, sunt cele mai frumoase experiențe pentru a începe să vorbești fluent într-o limbă străină.

 

Fii un străin simpatic la cumpărături

Poți să faci un exercițiu chiar dacă ești vorbitor de limba română. La restaurant, spre exemplu, încearcă să vorbești în limba engleza. Și la cumpărături poți încerca aceeași strategie. Vânzătorii, de obicei, au răbdare atunci când vor să te convingă să cumperi ceva. Este și cel mai bun exercițiu pentru a deprinde încredere în sine.

 

Zâmbește

Cu bună dispoziție poți să treci mai ușor peste greșeli. La fel și recrutorul. În fond, ce e rău dacă zâmbești și arăți și mergi mai departe în conversație? Îți sporești șansele să primești un scor bun la interviu.

 

Peste 4.500 de joburi solicită cunoștințe de engleza pe eJobs.ro

Pe eJobs găsești joburi în call center, în secretariat sau în transporturi care au ca cerință obligatorie limba engleza. Salariile cresc și ele în funcție de cunoștințele tale de limbă străină. De exemplu, cu limba engleza, la nivel mediu, te poți angaja ca operator call center. Ai bonusuri de performanță, programe de dezvoltare profesională, oportunități reale de avansare și orar flexibil, pentru full time sau part time. Tot cu limba engleza, poți alege job de asistent manager în industria alimentară. Salariul poate ajunge chiar la 1.000 de euro. O altă opțiune, dacă ai  experiență în transport și cunoști și limba engleza, este să te angajezi ca șofer în Germania, Franța, Olanda, job pentru care primești peste 1.500 de euro pe lună. 

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să-ți depășești teama de a vorbi în engleza la interviu?

Niciodată nu e prea târziu să înveți o limbă străină

Ce facem cu timpul liber la job?

 

A fost util articolul? 21
englezainterviu

Leave a Reply