• 25 Jun. 2020
 • 2 min

Câteva tactici pentru a te integra într-o echipă nouă

integra

E normal să ai emoții atunci când ești la primul job, când interacționezi cu noii colegi sau te afli în prima discuție cu managerul.

Cu toate acestea, pentru a te integra cât mai repede într-o companie, e important să ai o atitudine relaxată, să fii tu însuți și să înțelegi că și cei din jurul tău au trecut prin etapa de integrare, au fost noi în echipă. Pentru a te integra mai ușor, îți venim în ajutor cu o serie de pași pe care să-i urmezi ca să devii cât mai repede un element important al unei companii.

 

Acceptă schimbarea și nu-ți crea așteptări

Cu toate că nu există rețete miraculoase în materie de integrare, adoptarea unui comportament îndrăzneț și dinamic este cel mai bun mijloc pentru a reuși. Obiectivul este să fii activ în acest proces și astfel o să ai parte de beneficii concrete. De asemenea, e important să nu-ți creezi așteptări, să lași lucrurile să vină de la sine. Să nu compari mediul de lucru despre care ți-a povestit un prieten cu cel din compania în care te-ai angajat. Lucrurile de multe ori sunt diferite, dar asta nu înseamnă că e neapărat un lucru rău.

 

Fii curios și pune întrebări pentru a te integra

Este important să pui întrebări de la bun început. Este o dovada că dorești să te implici la noul job și că vrei să te integrezi în noul mediu de lucru. Adaptarea în cadrul companiei depinde de o dublă intervenție, din partea organizației, în ceea ce privește facilitarea integrării angajatului, și din partea ta, în ceea ce privește punerea în aplicare a cunoștințelor teoretice sau practice dobândite până în prezent.

 

Înțelege că ai tăi colegi îți pot deveni prieteni

E important să separi viața personală de cea profesională, însă nu trebuie să eziți să nu ieși cu colegii în timpul liber sau în pauza de masă. Aceste interacțiuni reprezintă momente bune pentru a discuta cu noua echipă despre pasiuni comune (sport, filme, cărți, etc).

 

Observă relațiile celorlalți colegi

Compania ar putea fi un univers nemilos, de aceea trebuie să fii atent la rivalități și/sau la grupuri formate deja. Fiind încă la început de drum s-ar putea să fii ușor manipulabil. Fii vigilent și încearcă să păstrezi o anumită distanță pentru a nu intra în conflicte care nu au legatură cu tine.

 

Nu uita nici de legătura dintre companie și candidat

E important să fii atent încă din procesul de recrutare și încerci să remarci valorile comune pe care le aveți. În momentul căutării primului loc de munca, este bine să te orientezi spre companii care corespund cu temperamentul tău, acest lucru îți va favoriza enorm integrarea.

În prezent, numeroase companii au posibilitatea de a facilita integrarea noilor sosiți. Mijloacele folosite sunt numeroase, precum stagii de integrare sau sisteme de mentorat (desemnarea unei persoane cu experiență pentru a îndruma noul angajat). Cu toate acestea e important să înțelegi că atunci când te angajezi pentru prima dată, ai nevoie de timp pentru a cunoaște cât mai bine mediul intern. Pentru a reuși, trebuie să fii un bun observator și să te implici în activitățile zilnice.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Relocarea, soluția prin care poți ieși din șomaj

Angajator de top: cum să-l alegi?

Pierderea locului de muncă – eșec sau un nou început?

A fost util articolul? 6
echipajob nou
 • AvatarSorin Constantin zice

  Găsirea unui loc de muncă, trecut de interview, de aici încep variabilele, o mică probă de lucru, uneori plătită, alteori nu,efectuarea unei perioade de pregătire la un loc de muncă comparabil cu cel real, existent, momentul în care este semnat contractul de muncă, imediat după promovarea interview-ului, sau cum se mai practică, nu acum că sînt probleme la ITM, funcționarele nu sînt la birou, dar se rezolvă, uneori rezolvarea are loc la Calendele Grecești…
  Prezentarea la noul loc de muncă, atmosfera colegială sau nu, eu am făcut acești pași de curînd, februarie, martie la o Piza Hut, în martie s-a ales praful că încasările s-au dus la vale, iar eu ultimul angajat am fost primul trimis acasă, bine am fost primul că fusesem primul venit în acea zi, după mine urma să se discute cu o Raluca, din discuția cu șeful restaurantului, toți cei angajați în ultimele 3 luni urmau să fie trimiși acasă. Asta se întîmpla cu 3-4 zile înainte de decizia guvernamentală cu suspendarea temporară a activităților HORECA. Și acum caut, poate mai am zile și voi fi curier pe bicicletă, că e de sezon acum…

  • Bună, Sorin,

   Înțelegem situația. Te sfătuim să suni la 021 9124 și consilierii eJobs.ro te vor ajuta să identifici joburile care ți se potrivesc.

 • Avataraurelian zice

  De exemplu la ultimul loc de munca existau tensiuni foarte mari intre toti membrii echipei, si o competitie feroce pentru dominatie. Evident ca primul nou venit era sfasiat de intregul departament, precum un pui de babuin incoltit de hiene infometate. Si cazurile de genul acesta abunda in marile corporatii. Ma bucur ca am plecat la timp, ulterior jumatate din echipa a fost pusa sub urmarire penala pentru complcitiate la fals si uz de fals, iar despre contabila s-a descoperit ca era amanta mai multor oameni din departament.

Leave a Reply