• 17 Jul. 2018
  • 3 min

Ce treci în CV dacă nu ai experiență de muncă?

CV fără experiență de muncă

Se presupune că școala ar trebui să fie nu doar un loc în care să înveți despre lucrurile din jurul tău, dar și o simulare a vieții tale sociale și profesionale ca adult. Din păcate, nicio etapă academică din România nu te învață ce să scrii într-un CV (cv europass), cum să te prezinți la un interviu și cum să treci cu brio de primele zile la primul job. De aceea am lansat platforma www.primul-job.ro, ca să te aducem mai aproape de angajatori și să-ți oferim toată susținerea necesară în procesul de angajare, dar și ca să-ți redăm încrederea de sine pe drumul către primul loc de muncă.

Cum a fost prima mea experiență cu propriul CV? Ei bine, scriu de foarte mulți ani; ba chiar îmi place să cred că pot să scriu orice în oricâte cuvinte, iar asta e o credință pe care o port cu mine încă din liceu. Totuși, când a venit momentul să-mi redactez primul CV, m-am blocat. Am procrastinat două luni de zile, timp în care am învârtit două-trei cuvinte pe pagină. Citisem o mie de articole despre ce ar trebui să includă un CV, dar mi-era teamă că, fără experiență de muncă efectivă, o să pară gol.

La final, după ce am reușit să-mi scriu CV-ul, să aplic, să merg la interviu și să obțin primul job, am stat de vorbă în mod onest cu persoana care m-a recrutat, care mi-a recunoscut că, deși căuta inițial un candidat care să fi lucrat înainte la o altă companie, a fost plăcut impresionată de alte secțiuni din CV-ul meu pe care le-a considerat mai relevante pentru post decât un an de experiență de muncă la un alt job. Acestea au fost:

1. Limbile străine cunoscute

Mulți angajatori se așteaptă să fii vorbitor de limba engleză, dar caută și vorbitori de alte limbi. În CV-ul meu am mai trecut spaniola și franceza, pe care, deși nu le știam foarte bine, îmi erau cât de cât familiare datorită orelor din liceu și cursurilor din facultate. Acum, după ani de zile în care nu le-am mai vorbit, mi-e și rușine să le trec în CV. Așa că profită de faptul că ai mers la câteva ore de limbi străine (și că nu le-ai dormit chiar cap-coadă) și trece-le în CV!

2. Diverse ateliere

Dacă ai participat la un atelier sau două, cât de cât relevante cu domeniul în care vrei să intri, trece-le cu încredere. Eu am avut un astfel de atelier în CV și s-a dovedit a fi o idee foarte bună, chiar dacă am participat la atelier doar ca să-l pot trece în CV! Nu se supără nimeni dacă participi câteva săptămâni la un workshop, cu puțin timp înainte să aplici pentru un job. Tot bine va arăta în fața recrutorilor!

3. Alte activități academice

Poate ai participat la o conferință, poate ai asistat un profesor cu un curs sau poate ai fost un membru al asociației studenților. Trece activitățile de genul acesta în CV pentru că arată că îți pasă de domeniul studiat mai departe de cursurile propriu-zise. Și, la fel ca la punctul anterior, nu se supără nimeni dacă te apuci de astfel de activități la puțin timp înainte să-ți cauți primul job.

4. Voluntariat

Dacă ai fost voluntar, oriunde, oricând, atât pentru un ONG, cât și pentru o companie, trece activitatea în CV. Angajatorilor le place să vadă proactivitatea în rândul candidaților.

5. Stagiile de practică și internship-urile

Recunosc că eu nu am trecut nici una, nici alta. Stagiile de practică în cazul meu nu le-am găsit relevante pentru căutarea unui job, iar la un internship nu m-am înscris niciodată. Totuși, dacă ai o astfel de experiență de muncă, folosește-o cu încredere în CV. Internship-urile de acum sunt în mod special importante pentru că seamănă, din foarte multe puncte de vedere, cu un job propriu-zis.

6. Soft Skills & Hard Skills

În momentul în care ai experiență de muncă și îți descrii joburile anterioare, skill-urile reies din reponsabilitățile pe care le-ai avut la locul de muncă respectiv, dar dacă nu ai experiență, trebuie să le introduci coerent în toate celelalte secțiuni ale CV-ului. Gândește-te la ce știi să faci, dar și la cum ești tu ca persoană și cum s-ar traduce personalitatea ta la locul de muncă.

7. Hobby-urile

Teoretic, dacă ai avut ceva de scris la fiecare subpunct de mai sus, hobby-urile n-ar trebui să încapă pe mai mult de 1-2 rânduri. Totuși, dacă simți că CV-ul tău e mai gol, poți include și mai multe informații despre ceea ce te pasionează, desigur. Încearcă totuși să ieși din tradiționalele „îmi place să călătoresc și să citesc” și alege să treci niște pasiuni care rezonează oarecum cu jobul la care vrei să aplici și cu etica ta de muncă și care sunt, în mod ideal, cât de cât originale.

Cât despre structura CV-ului tău, îți recomandăm să-ți faci cont pe www.eJobs.ro și să folosești template-ul disponibil. CV-ul eJobs e structurat în așa fel încât să fie cât mai atrăgător pentru angajatori. Mai mult, dacă-ți completezi CV-ul până la cel puțin 60%, și-l faci public, companiile ți-l vor putea vizualiza chiar dacă nu aplici pentru un job. Asta înseamnă că atunci când un angajator caută un candidat cu un profil asemănător cu al tău, te poate invita direct la interviu dacă e de părere că te potrivești postului. Da, uneori joburile mai și pică din cer. Succes!

A fost util articolul? 50
angajareangajatoriCVcv europassinternshipmodel cv
  • AvatarAfloarei Elena zice

    Am invatat foarte multe lucruri si foarte multe sfaturi care ne ajuta in alegerea jobului dorit sau potrivit.

    Multumim,

  • AvatarAfloarei Elena zice

    Cel mai greu este faptul ca nu gasim de lucru pe domeniile in care am terminat, invatam ani de zile si lucram cu totul si cu totul altceva, dureros este ca nu mai este nici o diferenta intre o persoana poate cu 5ani de facultate si una cu 10 clase sau unul fara bac luat.

Leave a Reply