• 30 Mar. 2020
  • 2 min

10 idei pentru a-ți gestiona emoțiile când lucrezi în echipă

emotiile
Autor
Steluţa Năstase
Steluţa Năstase Am ales un job pe care îl iubesc și, da, zâmbesc pentru c... Arată mai mult

Schimbarea bruscă a modului de lucru, urmată de distanțarea socială și, mai nou, de carantină își pun amprenta și asupra dispoziției la job. Poți fi mai nervos, mai neliniștit și starea aceasta să o transmiți chiar și de la distanță echipei. Sau, dimpotrivă, poți fi tu cel care preia emotiile colegilor. Ce e de făcut în această situație? eJobs.ro a stat de vorbă cu doi psihologi și vine cu sfaturi care te ajută să gestionezi mai bine aceste stări și să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut.

Psihoterapeutul Anca Maftei spune că în comunicarea cu suport vizual, oamenii, în mod inconștient, se molipsesc „cu emotiile” celuilalt. Primul pas este să spui Da! emoțiilor, să le lași să apară fără nicio rezistență, pentru că altfel pot reveni. Este important să învățăm să le gestionăm, deoarece emotiile puternice prelungite și negestionate pot bloca sau scădea sistemul imunitar, spune psihologul Oana Petriman. La fel de important este să pui limite și să urmezi anumite conduite în viața socială astfel încât să nu fii copleșit de stările colegilor.

1. Adoptă o atitudine responsabilă. Ai grijă de ceea ce este cu adevărat în controlul tău: comportamentele, emotiile și gândurile tale. În ceea ce privește restul, nu te ajută să-ți muți atenția acolo, spune psihoterapeutul Anca Maftei.

2. Acordă atenție responsabilităților tale din sfera profesională. E necesar ca acum să ne împlinim fiecare rolul pe care ni l-am asumat, tocmai pentru binele majorității.

3. Concentrează-te pe o singură activitate, pe moment. Evită pe cât posibil să te întrerupi pentru că ai primit link-ul unei știri de la un coleg.

4. Comunică-le colegilor că e bine să păstrați un echilibru în informațiile postate în grupurile de discuții. Dacă simți că știrile sau discuțiile alarmante de pe aceste grupuri te copleșesc, cel mai bine e să-ți întrebi colegii cum îi poți susține. Adoptând această atitudine, de implicare și încurajare, și evitând critica, ai mai multe șanse să contribui la crearea unui climat pozitiv de lucru.

5. Vorbește în echipă despre acele știri optimiste. Poate aveți clienți care au găsit idei să funcționeze în această perioadă, povești sau imagini cu persoane care au reușit să aibă experiențe bune în aceste zile.

6. Dă un sens acestei perioade! Propune colegilor să ajutați, chiar și de la distanță, persoanele care trec prin momente dificile. Poate puteți face donații, livrări prin curier sau să prestați anumite servicii online gratuite. Chiar simpla decizie de a sta în casă ajută medicii în această perioadă.

7. Găsește acei oameni sau acele activități care îți dau o stare de bine. Discută cu un coleg optimist sau planifică în pauzele de lucru câteva exerciții fizice. Dacă o anumită carte sau un serial te binedispun, e o idee bună să le revezi, îți recomandă psihoterapeutul Anca Maftei.

8. Păstrează-ți echilibrul interior, cu atenție pe exerciții de respirație și dialoguri constructive/netoxice, te sfătuiește Oana Petriman, psiholog.

9. Odihnește-te cât mai mult posibil. Încearcă să te deloghezi din rețelele de socializare când ți-ai terminat sarcinile legate de job și pune preț pe orele de somn.

10. Caută acel job care să-ți ofere un echilibru în această perioadă. Pe eJobs.ro ai de unde alege, sunt peste 17.000 de locuri de muncă, iar cele mai multe oferte sunt în retail, sectorul medical, financiar, digital. Există totodată și mai multe variante care-ți oferă ocazia de a lucra de acasă.

 

joburi remote

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să-ți gestionezi emotiile? Citește și:

Ai emoții la interviu? Află cum să le faci față

Dezvoltare personală pe timp de criză

Ce e important să știi despre munca la domiciliu

 

A fost util articolul? 6
emotii

Leave a Reply