• 16 Oct. 2017
  • 2 min

Întrebare de baraj: de ce vrei să pleci de la actualul job?

Motivatia din spatele demisiei eJobs Actualul Job

Se știe că toți recrutorii au o serie preferată de întrebări pe care le pun la interviu. Unele sunt mai jucăușe, menite să înțeleagă cât de creativ este candidatul; altele sunt mai subtile, menite să perceapă niște trăsături mai puțin evidente ale persoanei intervievate; ultimele, cele contextuale, sunt cele mai periculoase.

În această categorie din urmă se încadrează întrebarea: „De ce vrei să pleci de la actualul job?” din care departamentele de recrutare pot scoate numeroase interpretări. Iată ce urmăresc recrutorii să afle:

1. Unde a greșit competiția

Indiferent de industria din care vii, pentru un recrutor orice companie reprezintă competiție. Așadar ei vor să știe ce te-a nemulțumit la vechiul job ca să înțeleagă mai bine ce să evite, cum să-și îmbunătățească beneficiile oferite și cum să te țină mai mult timp în propria firmă. Recrutarea este un proces costisitor pentru companie, iar cu cât se poate evita mai mult acest lucru, cu atât mai bine.

2. Ce te-ar putea face să pleci de aici și cât de repede

Dacă un candidat a rămas 5 ani într-o companie și a plecat deoarece a simțit că nu are loc să fie promovat, iar altul a plecat în mai puțin de un an de la un alt angajator din același motiv, primul candidat s-ar putea să aibă mai multe șanse de a primi o ofertă din simplul motiv că așteptările lui sunt mai realiste. Așadar, atunci când îți compui răspunsul la această întrebare, ține minte să iei în calcul și contextul jobului actual. Un răspuns aparent dezirabil îți poate crea probleme dacă situația nu se potrivește cu valorile companiei.

3. Starea ta generală de spirit

De cele mai multe ori demisia de la un job vine cu niște stări emoționale negative. Până la urmă ceva nu ți-a plăcut sau ți-a lipsit de la job, iar asta te-a convins să îți dorești să pleci. Pe de o parte e foarte important să fii onest cu răspunsul tău. Poate te-a deranjat distanța dintre sediu și casă, iar acum îți surâde ideea de a lucra la această companie la 10 minute distanță de unde locuiești, dar ce nu știi tu sunt planurile companiei respective de a muta sediul în altă zonă a orașului în viitorul apropiat. E o situație pur ipotetică, dar chiar și așa e mai bine să spui ce te-a deranjat la vechiul job decât să te trezești în aceeași poveste câteva luni mai târziu. Pe de altă parte încearcă să nu vii cu foarte multe plângeri. Un angajat cu foarte multe nemulțumiri poate avea la fel de multe așteptări, iar din punctul de vedere al recrutorului poate părea intolerant și un factor de risc în privința moralului celorlalți angajați. Poți fi candidatul ideal ca pregătire, experiență și cunoștințe, dar dacă nu ai atitudinea necesară, riști să pierzi jobul.  

 

Răspunsul pe care îl oferi la această întrebare poate spune foarte multe, atât despre tine, cât și despre viitorul tău în compania care te-a invitat la interviu, așa că e indicat să îl gândești de acasă. Nu minți, dar nici nu exagera și întotdeauna formulează ceva special pentru fiecare companie pe care o vizitezi. Acum că știi cum să răspunzi la această întrebare de baraj, e timpul să aplici la jobul mult visat pe www.ejobs.ro!

A fost util articolul? 17
demisie
  • AvatarBolboceanu Alexandru Claudiu zice

    Cred ca este o intrebare tendentioasa. Evident ca sunt nemultumit, si daca ii spune ca sunt ,am pierdut,da nu ii spun iar am pierdut. Deci mai bine ii raspund “alta intrebare”. HR-ul sa isi faca treaba pentru care a fost platit, adica sa angajeze mana de lucru bine pregatita care poate sa efectueze treaba ce o cere postul vacant, nu sa faca ei studii de piata cu privire la mediul concurential, ca ei nu sunt manageri sau strategi. HR-ul sa isi mai vada lungul nasului.

Leave a Reply