• 16 Feb. 2021
  • 2 min

Joburi studenți. Să mă angajez din timpul facultății?

joburi studenti

Oricât de mult ne-ar plăcea să credem opusul, adevărul este că mediul academic din România nu te pregătește cu adevărat pentru piața muncii, cel puțin nu pentru majoritatea industriilor și domeniilor căutate de tineri. Asta nu înseamnă că facultatea nu-și are rostul în dezvoltarea ta profesională, ci că ar fi bine să nu depinzi doar de ea.

Acum câțiva ani, când am terminat masterul, aveam aproape zero experiență de muncă. Mai lucrasem câte trei luni pe timpul verii și câte o lună ocazională în timpul facultății pentru proiecte scurte, dar la finalul studiilor, față în față cu pagina goală de CV, nu știam ce să scriu. Până la urmă am trecut peste sentimentul de penibil și am reușit să redactez un CV coerent care să-mi scoată în evidență cunoștințele acumulate la facultate, în cadrul proiectelor de voluntariat, care să mă ajute să obțin un job chiar și fără experiență de muncă.

Am reușit, spre norocul meu, însă nu am putut să nu mă întreb de ce nu m-am mișcat mai repede pe plan profesional. La 23 de ani, când m-am angajat pentru prima oară, aveam colegi de vârsta mea care lucrau de 5 ani deja, care știau ce vor de la cariera lor și care aveau, la finalul studiilor, venituri atrăgătoare.  

 

Companiile angajează studenți? Răspunsul este da!

Unul dintre motivele pentru care nu m-am angajat din timpul facultății a fost pentru că am presupus că organizațiile nu angajează studenți. De ce ar fi făcut-o? Sunt tineri fără experiență de muncă și care trebuie să fie la anumite ore prezenți la cursuri și la seminarii.

Ce nu am înțeles eu atunci e că majoritatea companiilor le oferă training-uri tinerilor pentru a compensa pentru lipsa lor de experiență. În cadrul acestor programe de pregătire, ei învață tot ce trebuie să știe pentru a-și începe cariera. De asemenea, multe companii înțeleg nevoia studenților de a merge la facultate și le oferă program flexibil care să le permită să-și termine studiile. De ce? Pentru că tinerii de astăzi sunt ambițioși, proactivi și învață repede. Da, productivitatea lor este pusă la test în perioada sesiunilor și susținerilor de licență sau de disertație, dar la finalul studiilor, companiile rămân cu niște angajați deja bine pregătiți și dornici să evolueze în continuare.

 

Joburi studenti. Cum îți negociezi statutul?

Acum, înainte de a te entuziasma foarte mult și înainte de a accepta primul job care-ți trece prin față, nu uita să-ți negociezi statutul de student cu viitorul angajator. Cum faci asta? E simplu. Trebuie să ții cont de programul tău la facultate.

Care sunt cursurile sau seminariile la care nu poți lipsi? Pregătește-ți un calendar și adu-l cu tine la interviu. Pe baza acestuia stabilește cu angajatorul orele în care va trebui să lipsești de la birou pentru a fi prezent la facultate și negociază cu acesta cum le vei recupera.

Depinde foarte mult de la caz la caz, însă important e să nu exagerezi cu lipsitul de la muncă și să nu eziți să îți folosești zilele de concediu dacă ai perioade de studiu mai intense. Ai, de asemenea, posibilitatea concediului fără plată dacă rămâi fără zile de concediu plătite, dar pentru perioade mai lungi de absență de la muncă îți recomandăm să discuți cu angajatorul din timp pentru a te asigura că lipsa ta nu va pune în pericol bunul mers al lucrurilor la job.

Așadar, dacă te tentează să-ți începi cariera din timpul facultății, nu ezita să intri pe www.eJobs.ro și să cauți joburile pentru studenți potrivite pentru tine!

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Dacă aș fi din nou studentă

Cum alegi facultatea potrivită atunci când ești atras de mai multe domenii

Ești la primul job? Cum te documentezi despre o companie

A fost util articolul? 23
joburi studențiprimul jobstudent

Leave a Reply