• 23 Mar. 2016
  • 4 min

Monica Dona, Lugera: Recrutorul este interesat de CV şi mai puţin de cum m-am distrat la petrecere

Prima impresie contează

Punctează la prima impresie! Aşa sună a doua dintre cele şapte reguli eJobs care fac CV-ul tău să conteze în ochii angajatorilor. Actualizează profilul tău cu o adresă de e-mail şi o poză realizate în mod profesionist şi ai mai multe şanse să fii chemat la interviu. În plus, intri în competiţia CV şi Câştigi unde te aşteaptă o mini vacanţă într-unul dintre cele mai frumoase oraşe europene sau chiar un Peugeot 208.

Monica Dona, PR Manager în cadrul companiei de recrutare Lugera, și-a găsit actualul job prin intermediul ejobs.ro. Consideră informațiile transmise în CV spun multe despre ea și despre cunoștințele ei așa că nu ar putea să se recomande unui potenţial angajator ca papuselulvesel@yahoo.com sau cu o poză de la petrecere. Ar şti, apoi, la interviu de ce recrutorului nu îi dispare zâmbetul de pe faţă nicio clipă.

Monica Dona2

Monica Dona, PR Manager Lugera

eJobs.ro: Care sunt criteriile de care ţii cont în CV?

 

Monica Dona: În primul rând, sunt atentă la structură, actualizez CV-ul în aşa fel încât să fie uşor de urmărit şi de înţeles. Apoi, mă asigur că informaţiile pe care le ofer, cum ar fi cele din descrierea experienţelor sau a competenţelor sunt de interes pentru cel care îmi citeşte CV-ul.

eJobs.ro: Care este abordarea ta faţă de recrutor prin informaţiile transmise în CV?

 

Monica Dona: Îmi place să comunic deschis cu recrutorul. Dacă stabilim o întâlnire în care să ne cunoaştem ştiu că recrutorul caută un om care să fie din povestea companiei. Obiectivul meu este să-mi găsesc un job care să îmi placă. Este bine să nu ne creăm aşteptări false.
Spre exemplu, prefer să fiu cât mai sinceră şi realistă în privinţa experienţei mele şi să evit aspectele generice (cuprinse, de obicei, în fişa de post). La interviu, vorbesc mai mult despre proiectele în care am fost implicată decât despre descrierile job-urilor.

eJobs.ro: Consideri că este important să ai o adresă e-mail şi o poză realizate în mod profesionist?

 

Monica Dona: Am o adresă de e-mail formată din nume şi prenume, dar există şi situaţii în care nu există disponibilitate pentru această variantă. Atunci orice adresă care pleacă de la nume şi prenume poate fi la fel de bună. Pentru mine a funcţionat, spre exemplu, cea de-a doua variantă. Oricât de amuzant ar fi, nu aş putea să mă recomand unui potenţial angajator ca papuselulvesel@yahoo.com.
Aş şti, apoi, la interviu de ce recrutorului nu îi dispare zâmbetul de pe faţă nicio clipă.
Cât despre poză, deşi nu este obligatoriu să fie inclusă în CV, eu prefer să o adaug, tocmai pentru a personaliza mesajul. În plus, folosesc o poză realizată în mod profesionist pentru că acesta este mesajul pe care vreau să îl transmit. Ştiu sigur că recrutorul este interesat de cum arăt eu din punct de vedere profesional şi mai puțin despre cum a fost la nunta mea sau cum m-am distrat la ultima petrecere, cu atât mai mult dacă am vreun animal de casă sau cum arată copilul meu.

eJobs.ro: „Scrie Corect” este una dintre regulile eJobs. E importantă pentru un CV care să conteze?

 

Monica Dona: Acord atenţie normelor gramaticale în general, cu atât mai mult în CV. Informaţiile din CV, dar mai ales modul în care le scriu, spun multe despre mine: cât de atentă sunt la detalii, cât de riguroasă, ce nivel de cunoştinţe am.

eJobs.ro: Există candidaţi care au CV-uri de cinci-şase pagini. Tu cum ţi-ai structurat CV-ul?

 

Monica Dona: Ştiu că recrutorul nu are foarte mult timp la dispoziţie pentru a citi CV-uri stufoase, aşa că de fiecare dată când îmi trec o nouă informație în CV, mă gândesc ce l-ar putea interesa pe recrutor și încerc să găsesc modalități de a scoate în evidență la o prima privire acele aspecte. Prefer să structurez informaţia cu atenţie şi să aleg doar aspectele importante care vreau să fie observate.

eJobs.ro: Ți se pare important să ai toate rubricile din CV completate?

 

Monica Dona: Iau în considerare completarea fiecărei rubrici pe care o consider relevantă pentru job-ul la care aplic. De exemplu, dacă în descrierea job-ului carnetul de conducere este obligatoriu, am grijă ca să-l menţionez la categoria Abilităţi şi chiar în scurta descriere a job-urilor.

eJobs.ro: Când aplici la un job, cum încerci să te diferenţiezi pentru a convinge recrutorul?

 

Monica Dona: Adaug o scrisoare de intenţie, însă îmi propun să nu dau copy-paste din CV, ci să fiu creativă în abordare. Pentru mine, scrisoarea de intenţie răspunde recrutorului la o singură întrebare: „De ce acest candidat?”

eJobs.ro: Ai o metodă prin care atragi noi oportunităţi în carieră?

 

Monica Dona: De regulă, îmi actualizez CV-ul ori de câte ori am o realizare importantă. Astfel nu omit nimic, conştientizez lucrurile pe care le-am realizat şi mai ales ce mai am de îmbunătăţit. Un CV actualizat îmi poate aduce un job fără să caut neapărat activ.

eJobs.ro: Povesteşte-ne experienţa ta de candidat care a aplicat prin intermediul ejobs.ro şi a obţinut job-ul dorit?

 

Monica Dona: În momentul în care am aplicat îmi doream o schimbare în carieră către recrutare sau marketing, pe un rol de junior. Despre Lugera ştiam deja multe informaţii din mediul offline, însă pe ejobs.ro am reuşit să aflu şi mai multe detalii despre profilul lor de angajator: ce recrutează, cum recrutează, fapt care m-a făcut să îmi doresc şi mai mult să fac parte din echipă.

eJobs.ro: Care au fost etapele și criteriile de selecție în interviul de recrutare?

 

Monica Dona: Colegii mi-au selectat CV-ul pentru un rol de consultant de recrutare în cadrul departamentului de muncă temporară. Criteriile de selecţie erau: experienţă minimă în recrutare, cunoştinţe de operare calculator, limba engleză fluent, aspecte care erau detaliate în CV-ul meu. Prima etapă a fost un scurt interviu telefonic care a presupus validarea unor abilităţi soft, în urma căruia am fost selectată pentru o discuţie cu un consultant de recrutare. La scurt timp, a urmat discuţia cu managerul de recrutare şi etapa de ofertare.

Cum a fost trecerea de la HR la PR?

 

Am făcut recrutare în cadrul departamentului de muncă temporară din aprilie 2008 până în decembrie 2009. În acea perioadă am învățat multe lucruri despre recrutare, despre organizații, despre HR, dar, mai ales, despre oameni. 2009 s-a încheiat cu o nouă provocare: în urmă unui concurs intern am fost selectată pentru postul de PR în cadrul Lugera. Când am terminat Facultatea de Comunicare și Relații Publice, în 2005, îmi doream să lucrez în HR sau în PR. Să fac PR într-o agenție de HR era deja wow.
Începutul nu a fost uşor, deși aveam cunoştinţele teoretice, experiența o dobândești dacă faci lucruri bune și rele. M-a ajutat că am avut alături oameni cu multă răbdare care m-au susținut și au avut încredere să îmi lanseze provocări. Cea mai mare dintre ele a fost proiectul de rebranding Lugera, proiect care m-a format şi m-a ajutat să înţeleg care sunt aşteptările clienţilor noştri.

A fost util articolul? 0
CV

Leave a Reply