• 20 Oct. 2021
  • 2 min

Ce soluții există când ești dezorientat profesional

orientare in cariera
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Ți s-a întâmplat vreodată să pierzi trenul și să-ți fie foarte greu să te reorganizezi? Să te plictisești atât de mult încât să te plimbi prin casă sau prin birou încercând să-ți găsești o ocupație?

Să simți că facultatea, jobul actual sau trainingurile la care participi, nu reprezintă un suport profesional real? Sau că în acest moment trebuie să fii în altă parte? E posibil să fi trecut măcar o dată în viață prin astfel de senzații. Vestea bună este că există soluții chiar și atunci când te simți dezorientat în carieră.

 

Orientare in cariera. Ce poți să faci atunci când te simți dezorientat în carieră?

Dezorientarea profesională este o etapă foarte ușor de neglijat, tocmai pentru că nu-i acordăm atenția necesară încă de la primele simptome. Totuși, odată ce ai descoperit că treci printr-o astfel de perioadă e important să-ți asumi responsabilitățile, să acționezi și să nu-ți fie frică să greșești. 

 

Așadar, ce faci când ai nevoie de orientare in cariera?

Ca să-ți fie mai ușor să ieși din starea de dezorientare profesională, încearcă să vezi și să îți notezi care sunt activitățile pe care îți place foarte mult să le desfășori și apoi gândește-te care sunt domeniile/profesiile care ar corespunde hobby-urilor tale. Spre exemplu, dacă îți place foarte mult să îți inviți prietenii în oraș la diverse evenimente, de ce nu încerci o carieră în organizarea de evenimente? Vorbești non-stop despre mașini, de ce nu urmezi un stagiu de practică într-o reprezentanță auto? Dacă ești pasionat de calculatoare și tot ce ține de software-uri, de ce nu te orientezi spre IT?

 

Pași importanți care te pot ajuta!

  • Vezi ce acțiuni poți începe cu ceea ce ai. Nu ai resurse financiare, dar poate ai altceva. Un calculator, acces la internet, un loc în care să te documentezi mai mult despre interesele tale. 
  • Descoperă care sunt relațiile din viața ta mai puțin bune și cele cu oamenii alături de care poți construi ceva, care te motivează și îți oferă un boost de energie de fiecare dată când îi revezi. 
  • Amintește-ți care au fost joburile de pană acum, ce ți-a plăcut și ce nu la fiecare dintre ele. Acest proces te va ajuta să-ți trasezi niște direcții clare în privința viitoarei cariere. 
  • Subliniază rezultatele pozitive de la fiecare job. S-ar putea să-ți ofere mai multă încredere în propriile forțe. 
  • Nu uita să-ți notezi și motivele pentru care ai fost apreciat de colegii tăi de muncă, inclusiv de superiori. 

Momentul potrivit s-ar putea să nu apară niciodată. De aceea, e important să acționezi acum. Dacă spre exemplu, ești pasionat de domeniul IT, îți propunem să te înscrii la cursurile gratuite organizate de eJobs România, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Calificarea obținută în urma cursurilor merită adăugată în CV-ul tău! Primul pas este să definești ce curs ți se potrivește. Dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator Java.

 

Ce trebuie să știi despre cursurile în IT

  • Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
  • Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00
  • Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
  • Se întâmplă 100% online
  • Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
  • Includ consiliere în carieră

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SILVIU PETRESCU

silviu.petrescu@ejobsgroup.ro

0729.729.843

 

Ți-a plăcut articolul despre orientare in cariera? Citești și:

Transformă eșecul în succes

Cum vrei să arate primul tău job?

Cum să obții jobul dacă nu îndeplinești chiar toate criteriile

A fost util articolul? 2

Leave a Reply