• 2 Apr. 2020
  • 5 min

Paine artizanala și o brutărie care se reinventeaza #MergemMaiDeparte

Paine artizanala Grain Trip #MergemMaiDeparte

Să continui să muncești, să aduci zi de zi zâmbetul pe chipul unor oameni, să-ți recalibrezi business-ul pentru a ține pasul cu vremurile, astfel de lucruri îi motivează pe cei pe care îi intervievăm de-a lungul seriei #MergemMaiDeparte.

În cel de-al treilea episod am invitat-o la povești pe Valentina Ion, unul dintre cofondatorii brandului Grain Trip ce continuă să ne facă zilele mai frumoase cu paine artizanala. Totodată, Grain Trip a deschis, special pentru această perioadă, un grup nou de Facebook, „Homebakers by Grain Trip”, unde înveți pas cu pas să-ți faci acasă propria maia pentru pâine.

Pentru Valentina, călătoria a debutat cu pâinile cu maia și produsele de patiserie pe care le făcea, ca hobby, acasă. Iar în scurt timp, acest hobby s-a transformat în pasiunea ei principală. Colegul ei Cristian, cocheta deja cu ideea unei cafenele de specialitate și așa au început să se gândească împreună la un spațiu unde cele două idei să își găsească locul.

Paine artizanala Grain Trip #MergemMaiDeparte

Valentina Ion și Cristian Negoiţă, Grain Trip

Cei doi își doreau o brutărie… cu o identitate proprie. Așa că au citit în timp multe cărți, articole, care explorau aceste posibilități nelimitate atunci când vorbim despre paine artzanala. Au decis că decât să se limiteze la specificul unei țări, ar fi mai interesantă o plimbare în jurul lumii, spunând prin intermediul preparatelor pe care le vând povești din Franța, Italia, Spania, dar și din Uzbekistan, Yemen, Danemarca sau Brazilia. Așa a luat naștere Grain Trip – Breads of the World, o brutărie care te poartă în jurul lumii prin paine artizanala și produse de patiserie.

Ce schimbări ați implementat în ultima perioadă și cum ați regândit business-ul?

Valentina Ion: Am început să implementăm măsuri de siguranță de când au început primele zvonuri că este posibil să ne confruntăm în curând cu o situație gravă. Pe lângă cantitățile industriale de dezinfectant pe care le avem în brutărie, am implementat măsuri de distanțare, am limitat plățile cu numerar și am închis zona de dine-in, toate produsele fiind servite în ambalaje de unică folosință, to-go.

Am început treptat să adaptăm și gama de produse, pentru a ne alinia noilor necesități ale oamenilor, am mărit gama de produse de băcănie, am început să vindem făină, în curând vom face paste fresh pentru a fi gătite acasă. Încercăm să fim alături de comunitatea noastră în această perioadă foarte grea și să le aducem acele mici bucurii și un strop de normalitate în această lume care deja nu mai seamănă mai deloc cu lumea de ieri.

Câți oameni aveți în acest moment în echipă și cum au fost afectați de aceste schimbări?

Valentina Ion: În acest moment echipa noastră numără 11 membri. O brutărie artizanală este o afacere care este, prin natura ei, despre oameni, despre artizani. Ei sunt cei care își pun pun osul și imaginația la treabă pentru a crea ceva de la 0. Sunt și ei, la fel ca noi toți, speriați de tot ce se întâmplă, dar ne-am promis unii altora că vom rămâne uniți și în această perioadă, în care avem și mai multă nevoie unii de alții. Încercăm să ne protejăm și să ne adaptăm acestui moment și sperăm să trecem cu bine împreună cu comunitatea noastră peste această încercare.

Care au fost cele mai mari provocări până acum?

Valentina Ion: Până acum o lună aș fi vorbit despre începutul foarte dificil pe care l-am avut, construcția unei brutării 100% cu maia și ingrediente de calitate nefiind un lucru ușor. Pe scurt, atât eu cât și colegul meu Cristian am aruncat practic în joc, în acest proiect tot ce am avut – bani, cunoștințe, timp, energie. Am construit echipa extrem de anevoios, găsirea unor oameni care să rezoneze cu valorile noastre fiind extrem de dificilă.

Dar provocarea pe care o trăim zilele acestea detronează detașat începutul dificil pe care l-am avut. Realizez acum, privind în urmă, că și atunci cînd ne era mai greu, când eram obosiți morți și depășiți de situație, viața era extrem de simplă. Asta pentru că lucrurile păreau cel puțin a fi sub controlul nostru. Ce se întâmplă în aceste zile ne arată cât de vulnerabili suntem și cît de puține lucruri se află cu adevărat sub controlul nostru.

Acest act de a face pâine artizanala, vechi de mii de ani, ce pare a fi scris in ADN-ul uman are puterea de a liniști, de a goni zgomotul de fond măcar pentru câteva ore. De a aduce liniște.

Vânzările de paine artizanala au fost afectate în această perioadă?

Valentina Ion: În această perioadă am văzut mai ales o inversare a raporturilor dintre vânzările pe categorii de produse. Dacă până acum vânzările pe zonele de paine artizanala/ patiserie/ cafea de specialitate erau cumva echilibrate, cu o contribuție nesemnificativă adusă de zona de băcănie, acum vedem o răsturnare de situație, zona de băcănie câștigând tot mai mult teren. Am avut și câteva zile în care am observat cumpărături în exces, când rafturile se goleau în câteva ore de la deschidere, moment în care i-am îndemnat pe oameni la cumpătare. Înțelegem teama și nu o judecăm, dar credem că este important să le putem oferi tuturor celor care vin la noi un strop de bucurie și o pâine bună, de aceea este bine ca fiecare dintre noi să cumpere exact atâta cât are nevoie.

Încercăm să observăm și să ne adaptăm nevoilor comunității noastre, așa am ajuns, de exemplu, să introducem în grila de produse, făina, pe care mulți dintre cei care își fac pâine acasă și-o doreau, pentru că variantele care oricum nu se mai găsesc în supermarket sunt de o calitate destul de slabă. Implementăm schimbări cu o dinamică amețitoare zilele acestea, încercând să ne adaptăm pentru a fi aici și când această nebunie se va fi terminat.

Ce ați făcut pentru a menține comunitatea de clienți?

Valentina Ion: Pentru noi actul de a face paine artizanala este unul terapeutic. Chiar și zilele acestea, când suntem bombardați cu știri din ce în ce mai rele, când lucrurile par să meargă într-o direcție atât de greșită, noi tot ne regăsim atunci când ne întoarcem la aluaturile noastre, la maiaua noastră. Acest act de a face pâine artizanala, vechi de mii de ani, ce pare a fi scris in ADN-ul uman are puterea de a liniști, de a goni zgomotul de fond măcar pentru câteva ore. De a aduce liniște.

Și pentru că știam că o bună parte a comunității noastre se afla deja în izolare, am lansat săptămâna trecută, mai mult în glumă, o provocare care să îi țină ocupați în mod cât mai plăcut și util. Dacă tot și-a făcut toată lumea stocuri de făină și nu se mai găsește drojdie, să îi învățăm noi să își crească singuri propria maia de la 0. Răspunsul a fost extraordinar, așa încât două zile mai târziu am deschis un grup nou de Facebook, „Homebakers by Grain Trip”, unde îi învățăm pas cu pas ce au de făcut pentru ca în o săptămână să aibă o maia cu care să își facă singuri paine artizanala acasă. În curând vom începe să postăm și rețete de pâine și această comunitate a trecut deja de 2800 de membri în doar câteva zile.

Ne bucurăm mult că acest proiect a fost primit cu atâta bucurie și că putem împărtăși din pasiunea și cunoștințele noastre cu această comunitate. Entuziasmul celor de acasă ne-a luat pe sus și de abia mai facem față mesajelor pe care le primim, mai ales că nu avem oameni care să fie dedicați acestui job, cei ce se ocupă de contul Grain Trip fiind, în fapt, brutarii noștri. Dar ne bucurăm mult că toți acești oameni sunt angajați acum în ceva util și plăcut, ne-au scris oameni din România, Germania, Olanda, Lituania, Franța. E frumos să ne simțim atât de uniți, chiar dacă la distanță. Și abia așteptăm să cunoască și ei efectul terapeutic al facerii pâinii.

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Domenii de activitate pe val și în această perioadă. Aplică acum!

Coronavirus în România: măsuri la protecție la birou

A fost util articolul? 10
brutarie artizanalapaine artizanala

Leave a Reply