• 7 Nov. 2016
  • 2 min

Petroliștii au trecut înaintea IT-iștilor în topul câștigurilor

castig salarial mediu net_petrolisti
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Lucrătorii din domeniul extracției petrolului brut și a gazelor naturale au câștigat, în septembrie, cu 190 de lei mai mult decât angajații din IT&C.

Salariații din domeniul IT&C nu mai sunt cel mai bine plătiți angajați din economie, arată datele Institutului Național de Statistică (INS) aferente lunii septembrie. După cinci luni consecutive în care IT-iștii s-au plasat pe prima poziție în clasamentul celor mai bine salariați la nivel național, ei au picat pe locul al doilea și au fost depășiți, în septembrie, de lucrătorii din domeniul extracției petrolului brut și a gazelor naturale. Astfel, „petroliștii” au avut un câștig salarial mediu net de 5.737 de lei în septembrie, cu 190 de lei mai mult decât angajații din tehnologia informației și a comunicațiilor.

„În luna septembrie 2016, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna august 2016. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale – inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, pentru <<Ziua petrolistului>>, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari, în funcţie de contracte”, conform INS.

Salariații din extracția petrolului brut și a gazelor naturale au câștigat, în septembrie, cu aproape 1.000 de lei, în medie, mai mult decât în august. Comparativ, câștigul salarial mediu net al angajaților din IT&C a crescut cu doar 83 de lei în septembrie față de august, până la 5.547 de lei. Totuși, veniturile salariaților din IT&C continuă să depășească pragul lunar de 5.000 de lei net. În fiecare dintre cele nouă luni din perioada ianuarie – septembrie 2016, câștigul salarial mediu net din IT&C a trecut de 5.000 de lei. Comparativ, în niciun alt domeniu din economie, câștigul salarial mediu net nu a fost mai mare de 5.000 de lei în fiecare lună din intervalul ianuarie – septembrie 2016.

Angajații din sectorul fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului completează ierarhia salariaților cu cele mai mari câștiguri medii nete pe septembrie, cu 4.932 de lei.

Pe de altă parte, cel mai mai prost plătiți lucrători din economie muncesc în HoReCa (1.265 de lei în septembrie), în sectorul fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.366 de lei în septembrie) și în domeniul prelucrării lemnului (1.418 de lei în septembrie).

Câștigul salarial mediu se apropie de 2.100 de lei

 

Câștigul salarial mediu net la nivel național a fost de 2.094 de lei în septembrie, cu 18 lei (+0,9%) mai mult decât în august, când românii au câștigat 2.076 de lei. Câștigul salarial mediu net a depășit valoarea de 2.000 de lei în șapte dintre cele nouă luni din 2016 analizate de INS până acum. Anul trecut, de exemplu, câștigul salarial mediu net a fost mai mare de 2.000 de lei doar în decembrie, când a atins valoarea de 2.114 lei.

A fost util articolul? 0
castigul salarial mediu net

Leave a Reply