• 22 Sep. 2020
  • 3 min

Vrei să obții o promovare în această perioadă? Iată ce trebuie să faci!

promovare la job
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Anul acesta nu este unul previzibil, având în vedere că o mare parte dintre companiile din întreaga lume și-au schimbat modelul de business sau modul de lucru, pentru a se menține pe linia de plutire.

Și pentru angajați este un an atipic. Mulți și-a mutat birourile acasă, iar altora li s-au schimbat pe alocuri responsabilitățile. Iar discuția despre promovare în carieră sau despre mărirea salariilor este ultimul lucru la care se pot gândi, fie din teama că vor auzi un „Nu”, fie că-și vor pune în pericol rolul și venitul actual.

Cu toate acestea, e important să nu-ți lași cariera în stand by și să te înarmezi cu o doză de curaj pentru a cere o promovare sau o mărire salarială, indiferent de contextul actual de pe piața muncii. Noi îți venim în întâmpinare cu câteva opțiuni care te vor ajuta să ai mai multă încredere în tine și să privești lucrurile într-un mod cât mai obiectiv, atunci când vine vorba despre promovare în carieră. 

 

Iată cum să obții o promovare sau o mărire de salariu chiar și în pandemie

Ține cont de situația în care se află compania 

Specialiștii din resurse umane spun că, indiferent de situația actuală a companiei, un angajat poate să ceară fie o mărire de salariu, fie o promovare. Totuși, e important să iei în calcul că cererea ta ar putea fi respinsă. Acest lucru se poate întâmpla în cazul în care compania trece printr-o perioadă dificilă. Îți poți da seama de situația din compania ta din schimbările care au avut loc în ultima perioadă, dacă au existat restructurări, micșorări ale bugetelor pentru anumite proiecte sau dacă procesele de recrutare sunt în așteptare. 

 

Evidențiază-ți contribuția 

Înainte de a cere o promovare, asigură-te că ți-ai evaluat motivația și satisfacția pe care o ai la jobul actual. E important să iei în considerare toții factorii precum condițiile de lucru, scopul tău în companie, veniturile și beneficiile pe care ți le oferă angajatorul sau chiar locația biroului. Dacă nu ești mulțumit de toate cele precizate anterior, atunci poate că ar merită să aplici la alte joburi, căci s-ar putea ca promovarea să-ți crească nivelul de implicare și satisfacție la job. Dacă ești mulțumit, atunci solicitarea unei măriri sau a unei promovări nu ar trebui să fie un proces complicat. Nu ai nevoie de prezentări complexe, ci mai degrabă să arăți implicarea ta în dezvoltarea business-ului. Spre exemplu, poți explica modul în care câștigi sau economisești resursele financiare ale companiei sau cum ai reușit să eviți anumite riscuri. Mai mult, poți prezenta performanțele tale din ultimii ani, dar și că îți poți asuma responsabilitatea care va veni odată cu promovarea. Totuși evită limbajul confruntativ, precum „Merit acest lucru!” sau „Mă plătiți cu prea puțini bani!”.

 

Demonstrează impactul viitor 

Pandemia ne-a învățat că singurul lucru sigur cu care ne poate veni în cale viitorul este incertitudinea. De aceea, e important să te concentrezi pe modalitățile prin care poți contribui la evoluția companiei, ce idei ai pentru a îmbunătăți activitatea, ce abilități ai dezvoltat în ultima vreme și pe care le poți împărtăși cu echipa cu care lucrezi. Mai exact, pentru a obține promovarea mult dorită trebuie să-ți arăți flexibilitatea și dorința de a avansa odată cu afacerea. 

 

Promovare? Gândește-te la planul B

Cel mai nepotrivit moment în care să ceri o promovare este atunci când au loc evaluările anuale, când mulți dintre colegii tăi pot cere, de asemenea, creșteri. Fii tu primul care-și prezintă dorința de a crește, iar dacă nu reușești să obții promovarea, atunci gândește-te ce altceva ți-ai dori ca să fii mulțumit de jobul tău. Poți să ceri o zi suplimentară de concediu, participarea la diverse evenimente, program flexibil sau implicarea într-un proiect de interes pentru tine.

 

Asigură-te că ai relații bune cu ai tăi colegi și superiori

Asigură-te că toată lumea cu care lucrezi îți cunoaște intențiile și implicarea. Cea mai valoroasă resursă în momentul în care vrei să avansezi în carieră este relația cu oamenii din jur, pentru că, primul lucru pe care-l va face managerul va fi să ceară feedback-ul lor. 

 

Învață lucruri noi și asumă-ți responsabilitatea

Acest lucru este valabil în special pentru cei care au început să lucreze remoteExistă cazuri în care munca de acasă poate să afecteze calitatea muncii sau motivația. Drept urmare angajatorul ar putea să creadă că nu vei reuși să faci față unui nou rol cu mai multe responsabilități. Pentru a demonstra că meriți o promovare, încearcă să înveți lucruri noi pe care le poți aplica și la job. În acest mod îi vei dovedi angajatorului că ești dispus să investești atât în evoluția ta, cât și în cea a companiei.

În ciuda potențialelor obstacolelor cu care se confruntă angajatorii astăzi, aceștia își doresc ca oamenii din echipă să fie mulțumiți și recompensați pentru eforturile lor. Și chiar dacă nu reușești să fii promovat dintr-odată, merită să vorbești cu managerul tău despre dorința ta de a crește. Faptul că solicitarea ta a fost respinsă nu înseamnă că nu vei putea promova niciodată. Dacă-ți vei prezenta intenția, s-ar putea ca superiorul tău să ia în calcul candidatura ta cu prima ocazie în care există un rol disponibil

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Pregătește-te pentru interviu în 30 de minute 

Zona de confort și cum poți să ieși din ea

Septembrie, cea mai bună lună pentru angajare

A fost util articolul? 6
promovare

Leave a Reply