• 14 Jan. 2017
  • 2 min

România se află pe locul al treilea în clasamentul mondial al ţărilor cu deficit acut de talente

inginer deficit de personal
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Angajatorii din România se confruntă cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodată în țara noastră, arată un studiu realizat de ManpowerGroup.

România se află pe locul al treilea în clasamentul mondial al ţărilor care au dificultăţi la ocuparea posturilor vacante, după Japonia şi Taiwan, arată a 11-a ediţie a studiului referitor la deficitul global de talente, realizat de compania de recrutare ManpowerGroup România. Mai mult de şapte din cei zece angajatori activi la nivel naţional, chestionaţi pentru ediţia din 2016/2017 a analizei, au spus că se confruntă cu un deficit de talente.

„Deficitul de talente raportat de angajatorii români a ajuns la o extindere fără precedent în istoria studiului din România, ponderea celor care întâmpină dificultăți fiind dublă față de media europeană. În contextul unor intenții de angajare favorabile, care în 2016/2017 și-au atins și depășit deja nivelul istoric de optimism, competiția pentru competențele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce în ce mai acerbă”, spune Corina-Bianca Gonteanu, director strategic de marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

La fel ca în ultimele trei ediții ale studiului, realizate între 2012 şi 2015, posturile cel mai dificil de ocupat sunt cele de meseriași calificați, urmate de muncitori, ingineri, operatori producţie sau operatori  maşini cu comandă numerică. În topul posturilor dificil de ocupat se regăsesc și șoferii (locul al cincilea), personalul pentru hoteluri și restaurante (locul al şaselea) și personalul de vânzări (deopotrivă reprezentanți, locul al optulea, și manageri, locul al zecelea), dar și personalul contabil-financiar (locul al nouălea). Personalul IT – atât programatori și dezvoltatori, cât și administratori și manageri – este pe locul al şaptelea în topul dificultăților, în scădere față de locul al cincilea ocupat în ediția anterioară a studiului.

Angajatorii consideră că principalul motiv pentru care ocuparea posturilor vacante prezintă dificultăți este lipsa candidaților disponibili, altfel spus numărul redus de candidați, identificat drept cauză a deficitului de către 35% dintre angajatori. Mai mult de o cincime dintre angajatori spun că este vorba de lipsa competențelor specifice rolului, iar 18% menționează lipsa de experiență practică. În ediția anterioară a studiului, principala cauză identificată de angajatori era lipsa competențelor specifice rolului, amintite de către 48% dintre angajatori, în vreme ce deficitul numeric de candidați era pe locul al doilea, menționat de către 37% dintre companii.

Angajatorii români iau măsuri pentru a contracara deficitul de talente. Peste jumătate(52%) dintre respondenţi oferă beneficii și avantaje suplimentare candidaților, iar 48% le asigură pachete salariale mai mari.

La nivel global, 40% dintre angajatori au declarat că întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor vacante, cea mai ridicată pondere din 2007 până în prezent. Țările cu cele mai răspândite dificultăți sunt Japonia (86%) și Taiwan (73%).

A 11-a ediție a studiului ManpowerGroup referitor la deficitul de talente a fost realizată în trimestrul al treilea din 2016, pe un eșantion de 42.341 de angajatori din 43 de țări și teritorii şi a vizat anii 2016 și 2017. Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply