• 1 Jul. 2008
  • 2 min

Strategii de reusita in lipsa unui management de calitate.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

La inceput era extraordinar. Spiritul de echipa era maximum. Seful, un strain venit din Occident, era intelegator, un coach fantastic, ne acorda incredere si ne recunostea […]

La inceput era extraordinar. Spiritul de echipa era maximum. Seful, un strain venit din Occident, era intelegator, un coach fantastic, ne acorda incredere si ne recunostea reusitele in mod constant. Dupa cativa ani insa, lucrurile s-au schimbat. A doua si a treia generatie de top manageri, fie acestia romani sau chiar straini, care au avansat in posturile de top au introdus un management care nu a facut decat sa dezamageasca forta de munca.

Un articol scrisin exclusivitate pentru eJobs de Eduard Radu
www.careerexperts.ro

Astfel de observatii si comentarii ne inconjoara pe fiecare dintre noi. Daca nu am trait noi aceste experiente, mai mult ca sigur ca stim pe cineva care le-a trait.

Realitatea economiei si a pietei de munca nu pare sa stea mai bine. Concentrarea companiilor pe cresterea productivitatii si reducerea costurilor de operare astfel incat sa isi mentina avantajul competitiv fata de tarile de Est sau Asia, le obliga sa stoarca cat mai mult posibil din personal si utilaje.

In acest articol nu vreau sa ne plangem despre cat de grea este aceasta situatie. As vrea, in schimb, sa identificam acele strategii de dezvoltare personala si de construire a carierei in continuare, in ciuda acestor limitari.

Care este intrebarea care ne va face sa privim peste acest orizont limitat si sa continuam sa ne construim cariera pe care ne-o dorim? Pentru mine, intrebarea eficienta in aceasta situatie este “Cum pot eu sa ma dezvolt, avand in vedere ca managerii si companiile in care lucrez si voi lucra, vor continua sa exploateze productivitatea mea la maximum, investind cat mai putin in dezvoltarea mea?”

{article-2430.jpg}

Sa vedem ce raspunsuri putem identifica:
• pot sa investesc eu in dezvoltarea mea fara sa astept sa o faca compania. Am la indemana:
o carti, reviste de specialitate
o seminare,
o discutii cu colegi sau prieteni din domeniu – cotata de leaderi ca a treia cea mai importanta metoda de dezvoltare personala intr-un studiu. Chiar Einstein s-a format in acest mod. Impreuna cu un roman si un german, el a format un trio in care discutau diverse subiecte de interes pentru ei. In biografia sa vorbeste cu mandrie de aceasta experienta pozitiva. Daca nu exista nicio altfel de oportunitate, iata ocazia sa te implici si sa creezi ceva de valoare, atat pentru tine, cat si pentru alte persoane cu interese similare.
o cursuri specializate
o cursuri on-line
o activitati secundare sau hobby-uri
o studii acreditate, universitare sau post-universitare
• pot cauta un coach sau mentor de la care sa “fur meserie”
• pot cauta un domeniu in care costurile de operare nu sunt atat de mici, incat sa nu se lase suficienta hartie igienica la toaleta. Astfel de domenii pot include industria bancara si asigurari, industria de IT, industria de prelucrare si comercializare a petrolului. Nu uita insa sa cantaresti daca o astfel de industrie si companie ti-ar pune in valoare abilitatile native si daca ti-ar satisface scopul tau principal.
• pot deveni eu insumi un inamic al risipei si, ca urmare, imi pot construi credibilitatea profesionala. Pot sa ma asigur ca nu fac abuz de beneficiile companiei: modul in care folosesc imprimanta, lumina, locatia pe care o propun, alegerea celei mai bune oferte si companii etc.
• pot cauta sa imbunatatesc un proces de lucru pentru a creste productivitatea si a micsora costurile sau resursele necesare.

Lista poate continua, bineinteles, in functie de domeniu si de disponibilitatea noastra sa cautam raspunsul asa cum il cauta un detectiv.

De fapt, atitudinea de detectiv in cautarea unei strategii eficiente de dezvoltare a carierei este cea mai benefica atitudine in aceasta continua schimbare a pietei de munca. Strategia care va tine cont de cele 5 elemente, dintre care economia de piata si piata de munca, va fi strategia care iti va exploata potentialul si te va sprijini sa construiesti o cariera asa cum iti doresti.

Succes!

___________________________________________________________________________
Eduard Radu este initiatorul primului centru privat de servicii de consiliere in carieră din Romania. Pornind de la angajare, promovare, dezvoltare personala si pana la construirea unei cariere de succes. Eduard scrie si colaboreaza in mod constant cu eJobs si reviste ca BIZ sau Capital. Pentru a afla mai multe informatii vizitati www.careerexperts.ro sau scrieti-ne la contact@careerexperts.ro

A fost util articolul? 0

Leave a Reply