Așa cum nimeni nu se așteaptă ca banii, fericirea sau sănătatea să pice din cer, nici joburile nu par să vină în viața noastră cu această calitate. E adevărat că piața muncii din România se bucură actualmente de un număr mai mare de oportunități decât de candidați, ceea ce înseamnă, teoretic, că toți avem șansa la mai multe joburi dintre care să alegem. Practic, încă nu ne împiedicăm de joburi la fiecare pas. Întrebarea e dacă ne-am putea împiedica dacă am păși altundeva? Răspunsul este da!
După încheierea studiilor, când mi-am dat seama că trebuie să îmi găsesc un job, mi-a fost frică. Știam de la toată lumea din jurul meu că e greu. Nu aveam nicio experiență de muncă și simțeam că puținele prezențe pe la conferințe și câteva zile de voluntariat nu erau suficiente pentru a-mi demonstra aptitudinile în fața unui angajator. Având această teamă, mi-am petrecut două luni cizelându-mi CV-ul, făcându-mi un site de prezentare și participând la ateliere și cursuri. Ce nu am făcut însă a fost să aplic la un job propriu-zis. Când în sfârșit am început să fac asta, nu a durat mai mult de 10 zile ca să obțin primul job, nu pentru că m-am străduit opt săptămâni înainte să-mi construiesc imaginea de candidat ideal, ci pentru că am rezonat la interviu cu recrutorul.
Următoarele joburi au venit tot aÈ™a, pe cale naturală – dintr-o aplicare, dintr-un interviu, iar ulterior, după ce mi-am demonstrat aptitudinile ca specialist în domeniul meu, din recomandări. Da, acum joburile îmi pică mai mult sau mai puÈ›in din cer, dar asta pentru că la început le-am căutat È™i am aplicat.  Â
În ultimii ani am întâlnit foarte multe persoane care se plâng că e greu să își schimbe jobul cu unul mai bun, că piața e dificilă și competiția mare, dar de cele mai multe ori aceste persoane au fost la unul sau două interviuri și nu și-au mai actualizat CV-ul de cel puțin un an. Atunci când generalizăm un întreg context dintr-o situație sau două, riscăm să ne plafonăm singuri. Poate piața muncii nu e așa dificilă. Poate doar nu am încercat suficient să ne schimbăm contextul.
MulÈ›i renunță după una sau două încercări eÈ™uate – după un interviu care nu s-a încheiat cu bine sau după o serie de aplicări fără succes. E normal, nimănui nu-i place să fie respins, cu atât mai mult în mod repetat. Unii se întreabă dacă ar mai fi putut face încă ceva pentru a fi chemaÈ›i la interviu sau pentru a obÈ›ine jobul, dar majoritatea blamează recrutorii, fie pentru că ar angaja pe bază de pile sau pentru că ar angaja doar tineri sau doar oameni cu experiență. Adevărul e însă altul: de cele mai multe ori angajatorul pur È™i simplu a găsit alt candidat care se potrivea mai bine cu postul liber, cel puÈ›in conform părerii sale. AÈ™a că nu trebuie să ne lăsăm demoralizaÈ›i de aceste situaÈ›ii, ci să încercăm până când reuÈ™im.
E OK să iei și pauze. Nu poți căuta un job nou fără oprire. Partea bună a lucrurilor e că după suficiente căutări și actualizări de CV, joburile încep să vină de la sine. Angajatorii care ți-au păstrat CV-ul în baza lor de date încep să te sune când deschid un nou post potrivit pentru tine, foști colegi te recomandă la joburile actuale, iar pe www.eJobs.ro, recrutorii te pot găsi cu ajutorul CV-ului tău actualizat și te pot contacta direct.
AÈ™adar, joburile chiar pot pica din cer, dar important e să faci tu primii paÈ™i, să te faci cunoscut în domeniul tău, să fii un profesionist activ È™i mereu în căutarea noilor oportunități, È™i, nu în ultimul rând, să îți actualizezi CV-ul pe www.eJobs.ro cel puÈ›in o dată la câteva luni. Â
Citește și:
Deschide ochii larg! Ai sute de oportunități în fața ta!
OREA ASA ESTE UN JOB NU PICA DIN CER DAR EU INCA NU STIUU CE JOB SAMI ALEG NU AM DE MULT LAPTOOP DAR NU STIU CE MERIT EU NU SUNT PREA EXPERTA LA IT DVS STIII CEL MAI BINE CE JOB MISAR POTRIVI O SEARA FRUMOASA TUUTUROR
Caut loc nou de munca în Ploiești ca și controlor de calitate
Caut loc nou de munca în Ploiești ca și controlor de calitate nu am primit nici un răspuns