• 24 Aug. 2017
  • 3 min

Ce beneficii aduce un program de mentoring?

Ce beneficii aduce un program de mentoring angajaților?
Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Un program de mentoring poate fi foarte avantajos în companie, pornind de la aspectul financiar și până la creșterea gradului de satisfacție la job.

Orice coleg cu mai mulți ani de experiență poate deveni un mentor pentru noii angajați, aflați la început de drum în companie. Însă, pentru a funcționa, programele de mentoring trebuie încurajate de specialiștii din departamentul de resurse umane.

Deși tocmai ai trecut printr-un proces de recrutare în care ai făcut tot posibilul să alegi cel mai bun candidat pentru o anumită poziție, noul angajat va avea încă multe de învățat. Chiar dacă a mai lucrat pe un post similar, îi va lua ceva timp să se acomodeze cu noul mediu, cu noile metode de lucru și cu așteptările diverse. Ca urmare, va face multe greșeli și poate chiar va rata multe oportunități.

Pe de altă parte, dacă firma îi pune la dispoziție un program de mentoring, în care să învețe de la un coleg mai vechi în companie, noul angajat ar putea primi imboldul necesar pentru a-și făuri o carieră de succes. Un mentor dornic să își împartă cunoștințele îl va putea ghida prin situații dificile, îl va ajuta să cunoască oameni cu influență în industria în care lucrează și îl va sfătui cu privire la dezvoltarea sa profesională.

Avantajele unui program de mentoring

 

În general, companiile se bazează pe un principiu simplu: vor soluții de calitate, dar la un preț redus. Un program de mentoring ajută firmele să își capitalizeze cea mai prețioasă resursă – angajații. Un astfel de proiect va demonstra interesul și susținerea managementului pentru creșterea potențialului angajaților, scrie Inc.com. Ca urmare, angajații vor fi mai productivi și mai loiali companiei. Iată mai jos cele mai mari avantaje ale unui program de mentoring.

  • Arată grija companiei față de angajați. Cel mai mare avantaj al unui astfel de program este că noii angajați sunt în grija cuiva și au cui să ceară ajutorul, la nevoie. Este o dovadă că managementul dorește să investească timp și resurse în carierele lor.
  • Aduce o implicare mai mare a forței de muncă. Companiile beneficiază de pe urma unui program de mentoring, dezvoltând o echipă mai bine pregătită și mai implicată în activitate. Mentorii îi ajută pe cei cu mai puțină experiență să învețe metodele de lucru din companie, să lege relații în organizație și să identifice abilitățile la care mai au de lucrat.
  • Crește satisfacția la job. Mentorii îi ajută pe angajații noi să scape de unele dintre frustrările de la locul de muncă și să devină mai loiali companiei, prin discuții unu-la-unu, coaching în timp real și oferirea unei perspective diferite.

Mentoring în România

 

La noi în țară, cel mai recent astfel de program este cel lansat de Grupul KMG International, care a anunțat ediția 2017 a programului de internship. 141 de studenți care își doresc o carieră în industria de petrol și gaze vor avea oportunitatea de a învăța de la angajații cu experiență din companie. Programul se va desfășura pe parcursul anului, din luna august, pentru platformele Năvodari și Ploiești, și din aprilie până în octombrie, pentru sediul central din București.

„Programele de internship fac parte din strategia KMG International de a investi în resursa umană, nu doar în cadrul companiei, ci și în interesul comunităților în care își desfășoară activitatea. Aceste programe sprijină transferul de cunoștințe de la experții noștri către noile generații, care abia își încep cariera. Din 2002, peste 1.000 de absolvenți de liceu și facultate au urmat programele noastre  de internship, iar cei mai buni dintre ei și-au început cariera în cadrul KMG International”, declară Simona Popovici, Group HR Director.

În cursul anului, 100 de studenți sunt așteptați să participe la internship în cadrul celor două rafinării ale Grupului, iar alți 41 vor fi pregătiți la sediul central din București, pentru poziții corporative. Tinerele talente vor fi instruite de profesioniști ai Grupului în diverse  segmente de operațiuni, precum rafinare și petrochimie, analize de laborator, mentenanță, planificare, managementul riscurilor, siguranță ocupațională și protecția mediului, finanțe și contabilitate, resurse umane, achiziții și marketing. Programul se adresează în special studenților de la universități din Constanța, Ploiești și București, cu care Grupul a semnat protocoale de colaborare pe diverse proiecte. La încheierea programului, studenții pot rămâne în companie ca angajați, în limita locurilor vacante. Anual, la finalizarea programelor, peste 50 la sută din participanți au rămas ca angajați în companiile KMG International, în diferite sectoare de activitate.

A fost util articolul? 0
internshipmentoring

Leave a Reply