Procese Mici In cazul proiectelor mici, ar trebui identificate problemele si statutul lor curent prin Raportul privind statutul proiectului. Din moment ce prea apar probleme majore […]
Procese Mici
In cazul proiectelor mici, ar trebui identificate problemele si statutul lor curent prin Raportul privind statutul proiectului. Din moment ce prea apar probleme majore in proiectele mici, nu exista metode speciale de administrare. Totusi, pot fi revizuite explicatiile din capitolul „probleme” in cazul proiectelor mijlocii si mari. Poate fi extrem de util daca ai de-a face cu probleme multiple.
Procese Mijlocii
Cerinte: Capitolul probleme
Capitolul probleme contine sumarul tuturor problemelor. Foloseste-l pentru a analiza problemele aparute si asigura-te ca s-a inceput procesul de solutinoare. Informatiile trebuie sa fie detaliate si usor de citit, astfel incat sa permita citirea rapida. Informatiile trebuie incluse pe o singura foaie de hartie sau, daca sunt prezentate pe calculator, sa se incadreze intr-o singura fereastra.
Fiecarie probleme trebuie sa i se aloce un rand.
Problema numarul: De obicei se incepe cu 1,2,3…
Descrierea problemei si impactul asupra ei proiectului: Descrie pe scurt problema si impactul ei asupra proiectului.
Prioritatea: Evalueaza importanta / prioritatea problemei. Aceasta poate fi H/M/L (H=Ridicata / M=Medie / L=Scazuta) sau pe o scala de la 1 la 3.
Data raportarii: Cand a fost identificata problema ?
Raportata de (optional): Cine a raportat-o ?
Atribuita lui: Cine trebuie sa o solutioneze ?
Data solutionarii: Cand a fost solutionata problema?
Statut: De obicei se mentioneaza ’Nerezolvata’ sau ’In progres’ sau ’Finalizata’. Daca este mentionat ’In asteptare’, inseamna ca situatia nu reprezinta cu adevarat o problema.
Rezolvare / comentarii: Descrie pe scurt felul in care a fost rezolvata problema.
Procese Mari
Cerinta: Capitolul probleme
(ca si in cazul proiectelor mijlocii)
Cerinta: Formular de solutionare a problemelor
In cazul proiectelor mari, problemele se rezolva mai greu si e nevoie de mai multa atentie. E nevoie de un proces mai formal prin care sa se identifice potentialele probleme. Formularul de probleme este folosit in identificarea, descrierea si evaluarea problemelor. Fiecare formular ar trebui sa descrie o singura problema. Trebuie sa includa suficient de multe informatii pentru ca problema sa poata fi identificata si urmarita, dar nu atat de multe incat sa devina un raport.
ID-ul problemei: Se urmareste problema. E un sistem mai formal decat cel bazat pe numarare. Exista o schema simpla, dar eficienta si concisa care ajuta la categorisirea problemei. Indiferent de schema folosita, aceasta va trebui legata de capitolul „probleme”, fiind in acelasi timp inclusa in el.
Raportata de: Cina a raportat-o ?
Data raportarii: Cand a fost identificata problema ?
Statutul problemei: De obicei se mentioneaza ’Nerezolvata’ sau ’In progres’ sau ’Finalizata’. Daca este mentionat ’In asteptare’, inseamna ca situatia nu reprezinta cu adevarat o problema.
Atribuita lui: Cine trebuie sa o solutioneze ?
Data solutionarii: Cand a fost solutionata problema ?
Descrierea problemei: Descrie problema in detaliu, astfel incat si ceilalti sa o poata intelege. Specifica care este impactul ei asupra proiectului.
Impactul asupra proiectului: Descrie impactul asupra proiectului, in cazul in care problema nu a fost solutionata. Descrie si consecintele posibilei intarzieri ale solutionarii.
Alternative si recomandari: Identifica diferite alternative si rezultatele pe care le-ar oferi. Aceste detalii vor fi completate dupa ce persoana aleasa sa solutioneze problema realizeaza analizele initiale.
Solutia finala: Descrie pe scurt felul in care a fost solutionata problema.