Starea de spirit a candidaţilor poate influenţa decisiv soarta unui interviu de angajare.
Nervozitatea caracterizează starea de spirit a multor candidaţi care trebuie să susţină un interviu de angajare. Stresul poate fi stăpânit însă cu ajutorul câtorva trucuri, scrie revista americană Forbes, care le oferă candidaţilor mai multe sfaturi pentru cum să rămână calmi într-un interviu.
Candidaţii ar trebui să fie foarte bine pregătiţi înainte de interviu. Să cunoască organizaţia, activităţile pe care le desfăşoară, produsele, precum şi competitorii. De asemenea, ar trebui să cauţi informaţii şi despre cei cu care stai de vorbă.
O pregătire bună presupune o planificare din timp. Cu cât ai de stabilit mai puţine lucruri în ziua interviului, cu atât mai bine pentru tine. Nu aştepta până în ultima clipă să-ţi tipăreşti CV-ul. Calcă-ţi hainele cu o zi înainte. Asigură-te că ai o hartă a locului în care trebuie să ajungi şi că ai analizat situaţia traficului din zonă. Indicat ar fi să ajungi la interviu cu 15 minute mai devreme decât ora programată şi să dormi bine cu o seară înainte.
Nu memora răspunsurile pe care o să le dai la interviu, dar gândeşte-te la mesajele pe care vrei să le transmiţi despre tine.
Un interviu de angajare poate fi stresant din cauza mai multor lucruri, pe care ar trebui să le elimini din timp, că să te poţi relaxa suficient de mult. De exemplu, dacă îţi este greu să te decizi cu ce să te îmbraci la interviu, cel mai bine ar fi suni la departamamentul de resurse umane al companiei care te-a chemat la discuţii şi să întrebi.
Când ajungi la interviu, ia-ţi suficient timp pentru a-ţi pune gândurile în ordine. Respiră şi concentrează-te.
Chiar dacă este dificil, cel mai bine ar fi să nu gândeşti la interviul de angajare ca la un interviu de angajare. Gândeşte că interviul nu este altceva decât o conversaţie între doi oameni care încearcă să se cunoască mai bine şi să vadă în ce măsură sunt compatibili când vine vorba de a lucra unul cu celălalt. Dacă apari la interviu zâmbind, ai putea să-i transmiţi recrutorului starea ta de spirit şi discuţia ar putea decurge mult mai bine.
Înainte de interviu, vizualizează-te: faci o treabă bună, răspunzi succint şi clar întrebărilor pe care le primeşti şi îţi impresionezi partenerul de discuţie cu informaţiile pe care le cunoşti despre companie. Dacă îţi tremură mâinele, strânge-le şi pune-le în poală. Dacă ai fluturi în stomac sau îţi tremură vocea, fă câteva exerciţii de respiraţie.
Intervievatorul ar trebui privit asemenea unui prieten şi nu unui adversar, altfel vei avea emoţii foarte mari în timpul întâlnirii.
Adoptă o poziţie verticală şi stai cu umerii drepţi, pentru că vocea ta va suna mai bine decât dacă ai fi aplecat într-o parte. Vei da impresia unui om încrezător, chiar dacă „tremuri” în interior.
Nu fi stresat din cauza faptului că eşti stresat. Tot ceea ce trebuie să faci este să-ţi controlezi teama astfel încât să nu devină un obstacol pentru tine.
Încearcă să te prezinţi cât mai bine, nu încerca să ghiceşti ce gândeşte recrutorul despre tine. Dacă ar fi să primeşti jobul, care ar fi motivele pentru care s-ar întâmpla astfel?
Stresul ne face să respirăm scurt şi sacadat. O inspiraţie adâncă, urmată de o expiraţie asemenătoare oxigenează mai bine sângele, ceea ce ajută la relaxare. Când suntem mai relaxaţi, gândim mai bine. Dacă eşti prins nepregătit de o întrebare, nu încerca să răspunzi cât poţi de repede, ci acordă-ţi suficient timp ca să formulezi un răspuns clar.
Angajatorii nu caută candidaţi perfecţi. Îşi doresc să vadă candidaţi care dovedesc flexibilitate şi rezistenţă. Nu te gândi să dovedeşti perfecţiunea ta în timpul interviului. Astfel, vei avea mai puţină presiune asupra ta şi îi vei putea dovedi intervievatorului că poţi să performezi.
Nu-ţi spune toate speranţele de angajare într-un singur interviu. Dacă postul pentru care ai aplicat ar fi fost singurul din lume disponibil, o stare de nervozitate ar fi fost de înţeles. Altfel, dacă nu obţii jobul, piaţa muncii are destule oferte pentru tine.