• 29 Mar. 2021
  • 6 min

Ce ar trebui să știi dacă îți dorești să devii farmacist

farmacist

Specializarea în domeniul farma te ajută să-ți găsești repede de lucru, marile lanțuri de farmacii fiind gata să te recruteze încă de pe băncile școlii. În fiecare an în România sunt angajați 800-900 de absolvenți ai facultăților de Farmacie, conform datelor Colegiului Farmaciștilor din România, iar cei cu experiență sunt ofertați imediat.

Cu toate acestea, la nivelul țării revin 1.102 locuitori la un farmacist, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Numărul total al farmaciştilor a ajuns la 18.000 în 2019, o creştere de 50% într-un deceniu, dar în contextul medical actual este nevoie de tot mai mulți farmaciști. Bucureştiul are 21% din numărul total de farmacii din țară, fiind și orașul cu cele mai multe oferte de angajare, însă nu sunt de neglijat nici orașele mici din România unde marile lanțuri de farmacii oferă și pachete de relocare. Meseria de farmacist este și foarte stabilă în contextul actual și merită să o explorezi în detaliu. Iată ce informații ar trebui să știi, cum te poți pregăti și ce beneficii poți avea la angajare.

Ce trebuie să știi despre jobul de farmacist

Marile lanțuri de farmacii care se extind în toată țara cer studii superioare finalizate în domeniu, certificat eliberat de Colegiului Farmaciștilor, dar și etică profesională. Experiența constituie un avantaj. Este mult mai important să arăți interes pentru aceasta meserie, să fii flexibil, amabil și empatic și să te adaptezi rapid. Chiar dacă ești în ultimul an la Facultatea de Farmacie, poți intra în domeniu ca operator calculator. Astfel te familiarizezi cu stocurile și deprinzi lucrul cu clienții. Este bine de știut că jobul de farmacist te ajută să te dezvolți profesional. Astăzi, a lucra într-o farmacie înseamnă să îmbini activități din zona consultanței, antreprenoriatului și vânzării. Printre beneficii ai și traininguri de specialitate, iar pachetul salarial este stabilit și pe măsura implicării tale.

Iată ce abilități trebuie să ai pentru a fi farmacist:

Joci un rol atât de important în starea de sănătate a oamenilor, mai ales în contextul actual când preocuparea lor pentru starea de sănătate e tot mai mare. Și ai nevoie de numeroase abilități interpesonale, dar și tehnice pentru a le răspunde oamenilor într-un mod profesionist:

Atenție la detalii și precizia

Este o abilitate esențială și în meseria de farmacist nu ar trebui să existe loc pentru erori. Fie că este vorba de verificarea istoricului de medicamente pe care oamenii l-au luat, de întrebări pentru a afla starea lor de sănătate, de citirea scrisului de mână abisal al medicului sau de măsurarea corectă a ingredientelor, precizia și atenția la detalii sunt esențiale.

Aptitudini științifice

Este important să ai cunoștințe aprofundate de chimie și biologie și să te bazezi în recomandări pe știința practică. De asemenea, este apreciată și dorința de a asimila informații noi și complexe despre medicamente, despre efectele acestora atunci când acestea devin disponibile.

Etica

Oferi medicamente pacienților care trăiesc cu afecțiuni medicale diferite și care urmează diferite tratamente. Prin urmare, este important să faci recomandări responsabile care se potrivesc stării lor de sănătate și să acționezi etic și discret, respectând confidențialitatea informațiilor. De asemenea, trebuie să iei în considerare siguranța pacientului în situații de dependență.

Abilități matematice

Vei avea de făcut calcule simple: de la câte pastile are nevoie un pacient până la stabilirea unor doze variabile mai complexe și costul pentru acestea.

Abilități de operare calculator

Stocul de medicamente, datele despre acestea și rețetele sunt digitale, prin urmare abilitatea de a folosi în mod eficient calculatorul și de a scurta timpul de interacțiune cu pacienții este printre cele mai importante criterii de selecție pentru jobul de farmacist.

Aptitudini interpersonale

Misiunea ta este să le fii aproape pacienților, prin dezvoltarea unor abilități interpesonale precum empatie, răbdare, diplomație și un mare simț al umorului. Capacitatea de a calma situațiile mai tensionate este esențială.

Abilități de comunicare

Când recomanzi medicamente pacientului este important să-i comunici cum și când ar trebui să le ia, care sunt efectele secundare efecte secundare și să-i răspunzi la întrebări folosind un ton potrivit și în același timp încurajator.

Susținerea pacienților în cele mai delicate momente

În situația lipsei unui medicament, este important să susții pacienții, comunicând situația companiilor farmceutice. De asemenea, și relația ta cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate, pentru medicamentele compensate, este apreciată.

Abilități de management

Rolul tău în farmacie presupune să fii responsabili și de supravegherea distribuitorilor, de gestionarea bugetelor, monitorizarea stocurilor și păstrarea evidențelor. De asemenea, dacă ești coordonator de farmacie este important să ghidezi și activitatea juniorilor.

Prioritizarea task-urilor

Contează mult abilitatea ta de a evalua situațiile. De exemplu, cui îi oferi mai întâi medicamentele de pe rețetă: persoanei care așteaptă de 10 minute sau unei mame care a venit cu un copil care plânge? Încercarea de a echilibra corectitudinea cu empatia poate fi dificilă, dar este necesară când lucrezi cu oamenii.

Rezistența fizică

Marea majoritate a timpului îl petreci în picioare, la casă sau aranjând medicamentele în rafturi. Prin urmare este important să ai puterea fizică de a rezista acestui ritm de lucru, prin automotivare și stabilirea unui program care să includă și pauze.

Cum te formezi ca farmacist

Poți alege să faci studii avansate în domeniu sau te poți axa pe studii de scurtă durată. Facultatea de Farmacie din București, de exemplu, organizează examen de admitere, cu test tip grilă din chimie organică (obligatorie) şi, la alegere, biologia vegetală sau anatomia şi fiziologia omului, totalizând un număr de 100 întrebări din care 60 de întrebări pentru proba obligatorie și 40 de întrebări pentru proba la alegere. Durata studiilor universitare de licență este de 5 ani, timp în care vei studia chimie, botanică, fizică, microbiologie, biochimie, farmacognozie, controlul medicamentului.

În România găsești și școli postliceale de asistență medicală, unele de stat, altele particulare. Principlaul criteriu de care ar trebui să ții cont când alegi școala este să aibă acreditare de Ministerul Educației și Cercetării.

Iată ce opțiuni ai pentru a face studii postliceale în farmacie:

  • Școala Postliceală Sanitară Fundeni București
  • Scoala Postliceala Sanitară “Carol Davila” București
  • Scoala Postliceală Cronos București
  • Scoala Postliceala Sanitara UCECOM București
  • Scoala FEG

Diferența dintre un asistent medical generalist și un absolvent de postliceală poate fi la salariu, însă modulele de studiu sunt aceleași și competențele deprinse sunt asemănătoare. Avantajul este că poți profesa încă din timpul studiilor, farmaciile menționând în anunțurile de angajare că acceptă studenți în practică.

Unde te angajezi

Pe eJobs.ro vei găsi locuri de muncă în lanțurile farmaceutice mari care au oferte de angajare atât în orașele mari din țară (precum București, Brașov, Constanța), cât și în orașe mici unde se extind sau au deja sedii (precum Brad, Blaj, Orăștie, Hațeg). De asemenea, vei descoperi oportunități de angajare și în farmacii locale din orașe mici precum Câmpina, Câmpulung Moldovenesc, Mizil,  Sinaia. Aceasta este și o oportunitate. Îți poți găsi job în orașul tău și chiar aproape de casă sau chiar te poți reloca pentru că lanțurile de farmacii se extind tot mai mult.

Care sunt responsabilitățile

O zi de lucru poate cuprinde următoarele activități: elibеrarea medicamentelor și a rețetelor compensate sau gratuite, oferireа asistеnțеi de specialitatе pаcienților cаrе sе prеzintă în fаrmaciе fără prescripție medicală, controlul stocurilor (ții еvidența numerică, verifici termenele de valabilitate, faci propuneri privind completarea stocului de medicamente), întocmirea comenzilor pentru aprovizionarea farmaciei, verificarea și centralizarea rețetelor pentru Casa de Asigurări, participarea la campaniile farmaciei. La final de lună, îți revine și rolul de a face inventarul alături de echipă.

Care sunt cerințele din anunțurile de joburi

Angajatorii din domeniul farma caută absolvenți ai Facultății de Farmacie sau ai unei școli postliceale, care au Certificat de Membru în Colegiul Farmaciștilor validat pe anul în curs. Sunt deschiși să angajeze și tineri cursanți în ultimul an. Vor oameni care, pe lângă studii, se remarcă prin abilități soft precum: comunicarea și atitudinea pozitivă, amabilitatea și empatia față de pacienți, integritatea și etica profesională. Contează mult dorința de a te dezvolta și de a învăța lucruri noi.

Care sunt beneficiile pentru farmaciști

Marile lanțuri farmaceutice oferă, pe lângă un salariu adaptat studiilor și nivelului tău de experință, beneficii care pot fi diferite de la o companie la alta. Iată ce poți regăsi în pachetul de beneficii:

  • Bonuri de masă;
  • Card de angajat cu multiple beneficii în rețeaua proprie de farmacii;
  • Abonament la o clinica privată plătit de companie;
  • Tichete cadou – Paște si Craciun;
  • Bonus de performanță lunar bazat pe nivelul tău de implicare;
  • Training-uri de specialitate;
  • Abonament Bookster, 7 Card;
  • Posibilități reale de promovare;
  • Susținere financiară dacă te decizi să te reloci un alt oraș.

Pachete de relocare pentru farmaciști

Chiar dacă numărul celor care se specializează în farmacie este în creștere și ai putea spune că ai concurență mare, situația este diferită la nivelul țării. Există o distribuție inegală a farmaciștilor în România. Așadar, cei mai mulți sunt în orașele mari din România, care atrag ca un magnet absolvenţii. În alte orașe precum Vaslui, Bârlad, Blaj, se simte însă lipsa farmaciștilor. De aici și ofertele de angajare care cuprind pachete de relocare, angajatorii oferind o sumă lunară necesară plății chiriei sau contravaloarea transportului.

Cum poți ajunge mai ușor la joburile disponibile în Farmacie

În fiecare zi apar noi joburi pe eJobs.ro pe care le poți primi la tine pe e-mail. Iată ce trebuie să faci. În partea dreaptă a CV-ului trebuie să bifezi Criteriile jobului dorit: Nivel cariera/Nivel studii/Tip job/Orase de lucru/Departamente/Industrii/Salariu net lunar. Bifarea acestor criterii este esențială pentru ca noi să putem sorta joburile pentru tine. Te sfătuim ca la departamente să alegi Farmacie, iar la industrii – Farma. Intră apoi în Setări cont – opțiune aflată sub poza ta de profil (din partea dreaptă sus). De pe coloana din stânga, alege Setări alerte e-mail ⤏ Frecvența alertei ⤏ Zilnic.

La numărul scurt 021 9124 îți oferim ghidare și o căutare personalizată pe așteptările tale pentru a descoperi jobul dorit în farmacie.

Rolul de farmacist îți oferă ocazia de a te dezvolta profesional și personal și poate fi extrem de satisfăcător dacă lucrezi constant la abilitățile soft și hard. Crezi că ai trăsăturile necesare pentru a deveni farmacist? Povestește-ne în secțiunea de comentarii de mai jos dacă ai în plan să devii farmacist, iar noi îți vom fi aproape în anul terminal al studiilor cu recomandări de joburi potrivite.

Ți-a plăcut articolul? Citește și alte articole despre farmacist:

Cât câștigă managerii și cum poți obține un job în management

Topul salariilor pe județe în 2018

A fost util articolul? 11
farmacisti

Leave a Reply