Prin dezvoltarea platformei de eLearning Knolyx, compania de IT Gentlab a demonstrat avantajele trainingului online, atât pentru companii cât și pentru angajați.
Gentlab este o companie românească de dezvoltare software, ce și-a început activitatea în 2011, cu doar 10 angajați. Pe parcursul anilor, Gentlab a cunoscut o evoluție ascendentă a cifrei de afaceri. Dacă în 2011 compania termina anul cu puțin peste 400.000 de lei, în 2015 Gentlab a înregistrat o cifră de afaceri de peste 3.380.000 de lei. „Până în anul 2015, ponderea principală a cifrei de afaceri a provenit din activitatea de outsourcing – servicii dezvoltare software. Începând cu anul 2016, societatea a investit în 3 produse proprii, ceea ce a condus la o creștere a numărului de salariați cât și la o scădere a cifrei de afaceri, pe fondul alocării unei părți din resursa umană din zona de outsourcing pentru noua linie de business”, explică Adrian Sita, General Manager Gentlab. Primul proiect prin care compania și-a pus amprenta în lumea IT a fost Kinderunity, platforma online care facilitează comunicarea dintre părinți și educatorii de grădinițe.
În prezent, Gentlab își axează proiectele pe o altfel de educație, anume trainingurile corporate, prin proiectele Knolyx (platformă de eLearning online și onsite) și Kommio (platformă pentru formarea comunităților online din companii și organizarea de evenimente). În urma dezvoltării platformei Knolyx, Adrian Sita și echipa sa au identificat principalele 5 avantaje ale unui training de tip eLearning.
Platforma online Knolyx este un serviciu B2B de tip SaaS (Software as a Service), ce oferă instrumentele necesare pentru susținerea cursurilor online și onsite, organizarea de webinare și evenimente, consolidarea comunicării în organizații, coaching și multe altele. „Înglobează și intermediează cei 3 piloni esențiali în livrarea de cursuri, respectiv: furnizori globali de cursuri, companii de training și companii client”, menționează Adrian Sita. „Printre alte funcționalități se numără: business project management, management organizatoric, statistici și rapoarte cu posibilitate de export pdf, posibilitatea de generare a diplomelor personalizate pentru fiecare partener, evenimente, feedback bilateral (din partea cursanților către trainer și din partea trainerului către cursanți).”
Iată ce avantaje aduce un training de tip eLearning, potrivit Gentlab.
„Gradul de folosire a platfomelor virtuale a crescut însemnat în ultima vreme, ele devenind un tool educațional de livrare a cursurilor/training-urilor. Printre beneficiile principale ale utilizării acestor platforme se enumeră: posibilitatea de a accesa/descărca materialul de curs, posibilitatea de a oferi feedback online după terminarea cursului, posibilitatea de a contacta trainerul în cazul în care există nelămuriri, posibilitatea de a-ți descărca diploma imediat după finalizarea cursului”, adaugă el.
Serviciul este gratuit pentru organizațiile care apelează la cursuri livrate de companii de training, fiind impuse doar tarifele cursurilor. Pentru cei care vor să își organizeze intern cursurile, există un abonament cu tarif unic, care pleacă de la 899 de euro pe lună, cu acces nelimitat la definirea și organizarea cursurilor.
Până acum, sunt 5 companii care folosesc Knolyx, iar implicarea activă în platformă este de 35%. Motivele pentru care mulți angajați încă nu accesează platforma sunt problemele legate de furnizarea de live streaming și reticența organizațiilor de a-și transfera o parte din datele personale ale utilizatorilor. „Încercăm să creăm o variantă destinată în principal large and very large enterprise care să poată fi instalată și servisată on premise, astfel că datele angajaților să nu părăsească rețeaua”, spune Adrian Sita.
Pentru Gentlab, planurile pentru 2017 sunt deja schițate. Echipa de 30 de angajați urmărește să își dezvolte în continuare „cei 3 K”, platformele Kinderunity, Knolyx și Kommio, și să lanseze aplicații pentru ultimele două.
Angajații companiei au libertatea de a-și pune în aplicare propriile idei, dezvoltându-le în platformele companiei, și se bucură de cele mai noi tehnologii. Lucrează într-un mediu de lucru relaxat și flexibil și au parte de avantaje precum: asigurare medicală privată, traininguri tehnice și de dezvoltare personală, un spațiu de recreere cu jocuri (foosball, playstation, darts) și o mică sală de cinema.
Compania încă este în căutare de colegi noi, pe poziții precum Java developers, Agenți de vânzări și Testeri. În viziunea Gentlab, angajatul perfect este dornic de învățare, responsabil, dedicat și cu o atitudine pozitivă. Salariul de început pentru un junior developer este de 1.800 lei net pe lună. „Renegociem salariul dupa o perioadă de probă de 90 zile și se fac constant creșteri salariale în funcție de performanță. De asemenea, există posibilități de promovare si ne încurajăm angajații să-și dorească asta. Angajatul trebuie să fie motivat să învețe cât mai multe lucruri, să-și dezvolte partea de leadership, să fie creativ și inovativ”, spune Adrian Sita.