• 30 Oct. 2023
  • 3 min

5 întrebări pe care să ți le pui înainte de a cere o marire de salariu

5 întrebări pe care să ți le pui înainte de a cere o marire de salariu

Cele mai multe persoane evită să ceară o marire de salariu pe parcursul vieții lor profesionale. Din peste 160.000 de angajați chestionați de Payscale, aproape două treimi nu au cerut niciodată o marire de salariu. Dar dintre cei care au făcut pasul și au cerut mai mulți bani, aproximativ 70% au raportat că au primit un anumit tip de marire de salariu.

Solicitarea unei creșteri salariale nu necesită doar curaj pentru a-i spune șefului că vrei mai multe compensații financiare sau beneficii, dar trebuie să vină însoțită și de niște calificări care să o justifice. Iată un set de întrebări pe care ar trebui să ți le pui pentru a ști dacă meriți mai mult și pentru a-ți da seama dacă acum este cel mai potrivit moment pentru a o programa o discuție cu managerul tău.

 

Depășesc așteptările sau pur și simplu le îndeplinesc?

Șansele tale de a obține o marire de salariu cresc cu cât managerul tău apreciază mai mult munca ta. Dacă pur și simplu îndeplinești așteptările, dar nu le depășești atunci te poți aștepta probabil la o marire de salariu cam la nivelul inflației. Dar dacă te afli în topul celor mai performanți oameni din echipă, sunt șanse mari ca managerul să lupte pentru creșterea ta salarială din dorința de a te reține în companie.

 

Mi-am documentat realizările și am aflat cum să le prezint în cel mai bun mod?

Din păcate, rezultatele tale la locul de muncă nu vorbesc întotdeauna de la sine. Când șeful tău are mai mulți angajați de gestionat și propriile sarcini de care să se preocupe nu va observa mereu munca excelentă pe care o faci. Și tocmai de asta e crucial să-ți documentezi realizările în timp. Astfel, la o discuție cu managerul poți veni cu rezultate concrete, cuantificabile. Când nu ești sigur ce ar trebui să măsori, gândește-te la ce înseamnă că ți-ai îndeplinit sarcinile cu succes din poziția ta. Iar dacă tot nu ai un răspuns, vorbește cu șeful tău despre indicatorii pe care ar trebui să-i urmărești. După ce obții aceste rezultate bune, gândește-te cum ar trebui să le prezinți într-un mod cât mai eficient. Pe lângă articularea a ceea ce ai făcut, trebuie să te gândești la modul în care performanța ta aduce beneficii companiei per ansamblu.

 

Sunt pregătit să-mi asum responsabilități suplimentare dacă voi obține o marire de salariu?

Nu există „prânz gratuit”. Asta înseamnă că, în timp ce conducerea este pregătită să-ți ofere o marire de salariu, s-ar putea ca ea să vină cu responsabilități suplimentare. Iar asumarea responsabilităților mai mari sugerează conducerii că te maturizezi profesional și-ți dorești să crești în interiorul companiei. Partea bună e că ulterior sunt șanse să urmeze și o promovare.

 

Există persoane care pot confirma realizările mele?

Superiorul tău va avea nevoie probabil de aprobarea șefului lui, a celor de la HR, a CEO-ului și, uneori, a consiliului de administrație. Cu cât ai mai multă susținere din partea persoanelor din afara echipei tale imediate, cu atât va fi mai ușor să convingi conducerea că meriți o marire de salariu.

 

Sunt pregătit pentru un refuz?

Ce se întâmplă dacă nu primești o marire de salariu și alte beneficii care te interesau? Ești gata să-ți actualizezi CV-ul și să părăsești compania? Vei fi în regulă cu această situație? Nu trebuie să îi spui șefului tău la ce te gândești, dar trebuie să ai un plan și pentru această situație.

De obicei, curajul de a cere o marire de salariu merită efortul, mai ales atunci când consideri că ai calificarea necesară pentru a face asta. Un lucru demn de reținut atunci când ceri o marire de salariu este că nu ar trebui să porți discuția pe ideea de totul sau nimic. Atunci când negociezi un salariu, ar trebui să iei în considerare și alte variabile precum beneficii mai bune, capacitatea de a lucra de acasă, mai mult timp personal sau chiar un program zilnic mai flexibil. Gândește-te la acest lucru și ia în considerare întrebările de mai sus pentru a te asigura că efortul tău nu este în van. Iar dacă nu obții mărirea pe care ți-o dorești, poți intra oricând pe eJobs și să aplici la câteva dintre cele 10.000 de joburi care au și salariul la vedere. Mult succes!

 

Ți-a plăcut acest articol despre întrebările la care ar trebui să ai un răspuns înainte de a cere o marire de salariu? Citește și:

Ce e de făcut când îți lipsește motivația la job

Ce să faci dacă ești pentru prima oară manager

Reactiv sau proactiv: cum alegi să-ți îndeplinești misiunea

A fost util articolul? 23
cum obtii o marire de salariumarire de salariu

Leave a Reply