• 7 Mar. 2014
  • 3 min

Marketing online, emarketing sau marketing digital?

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Ce inseamna marketing digital? De ce marketing digital si nu doar marketing online? Exista diferente si cat conteaza? Dar mai ales, ce inseamna pentru noi si […]

Ce inseamna marketing digital? De ce marketing digital si nu doar marketing online? Exista diferente si cat conteaza? Dar mai ales, ce inseamna pentru noi si companiile la care lucram?

Impactul internetului asupra companiilor si organizatiilor s-a facut simtit dupa 1990. In zece ani insa, evolutia tehnologiei a fost semnificativa, iar schimbarea majora a fost trecerea de la comunicarea analogica la cea digitala. Internetul si tehnologiile digitale au creat noi cai de promovare, vanzare si distributie a produselor. Aparitia retelelor sociale a creat un mediu  favorabil pentru crearea si agregarea de comunitati. Internetul, webul si multitudinea tehnologiilor asociate au generat multe denumiri si etichete pentru termenii legati de performanta si practica marketingului in acest nou context. Adesea termenii se suprapun, cu toate ca majoritatea practicienilor sau teoreticienilor sunt de acord ca marketingul digital este mai cuprinzator si acopera o arie mai larga de activitati si procese.

Marketingul online sau marketingul prin internet acopera o arie mai restransa de activitati pentru ca include mediile digitale (web, email si mediile wireless), dar si sistemele de management de date digitale (CRM, eCRM).

Dave Chaffey, specialist in marketing digital si autorul a cinci carti cu referire la acest domeniu, se referea la marketingul online simplu, ca fiind atingerea unor obiective de marketing prin aplicarea tehnologiilor digitale.

Marketingul online include folosirea unui website al companiei impreuna cu tehnici promotionale online ca marketing prin motoarele de cautare, publicitate interactiva, marketing prin e-mail, marketing prin afiliere cu alte site-uri.

Conceptul de marketing digital presupune, pe scurt, aplicarea tuturor  tehnologiilor digitale care formeaza canale de piata pentru a atinge obiectivele companiei prin satisfacerea si depasirea  nevoilor clientilor mai bine decat concurenta.

 

Dave Chaffey considera ca marketingul digital implica utilizarea unor tehnologii digitale (internetul, email, baze de date, televiziune mobila, wireless si digitala) pentru sprijinirea activitatilor de marketing in vederea dobandirii profitabile si a retentiei de clienti in cadrul unui proces multicanal, indiferent care ar fi stadiul in ciclul de achizitie al clientului. 

Strategia de marketing digital include cel putin trei arii cheie: componenta  ebusiness (totalitatea mijloacelor si platformelor electronice care sprijina strategia de business a  organizatiei), cea de e-commerce (procesele de cumparare si vanzare) si componenta  e-marketing (eforturile de a informa, comunica, promova si vinde servicii pe internet).

 

E-marketingul  este considerat de multi specialisti din diverse industrii echivalentul marketingului online sau marketingului digital. Cu toate astea, e-marketingul are un domeniu de aplicare mai larg decat marketingul online, pentru ca se refera la media digitala (web, e-mail, media wireless), dar include si administrarea datelor digitale ale clientilor si ale sistemelor electronice de relatii cu clientii (E-CRM).

 

Termenul de emarketing este folosit pentru a acoperi toate procesele, tehnologia si instrumentele necesare pentru a atinge obiectivele de marketing, a aduce impreuna clientii si furnizorii, dar si pentru a facilita procesul de identificare si anticipare a nevoilor clientilor. De exemplu, folosirea emailului pentru a raspunde cererilor de informatii, bazele de date si sistemele de management ale relatiilor cu clientii. Termenul de emarketing, care inceput sa fie utilizat in locul termenului de internet marketing din anii ’90,  a fost inlocuit pe scara tot mai larga de marketing digital.

 

Termenul de marketing digital a devenit tot mai popular pentru ca acopera toata gama larga de  instrumente, tehnologii si canale de comunicare: telefoane mobile si smart, aplicatii, televiziune digitala, ecommerce, mobile commerce. Mai mult, granitele dintre domenii sunt tot mai fluide iar termenul devine redundant pentru ca digitalul devine o componenta obligatorie a strategiei generale de marketing a organizatiilor.

Dincolo de definitii, cel mai important este ce fac practicienii pentru a utiliza aceste oportunitati concret, in companiile pentru care lucreaza. Este ceea ce se urmareste in programele de pregatire si certificare CIM in cadrul lucrarilor practice de evaluare. Cei interesati sa se specializeze in marketing digital pot urma unul  dintre cele patru programe de certificare CAM prin Oxford College of Marketing si Institutul de Marketing.

Un material realizat în exclusivitate pentru eJobs de Institutul de Marketing. 

Institutul de Marketing oferă cursuri de marketing si suport pentru obtinerea de certificări profesionale în marketing, marketing digital si comunicare împreună cu Oxford College of Marketing si Chartered Institute of Marketing. Mai multe detalii despre cursuri si certificări găsiti la  www.institutuldemarketing.ro.

 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply