Oana Babagianu a deschis prima afacere la 18 ani, în România, iar acum conduce trei firme în Londra şi se pregăteşte pentru deschiderea celei de-a patra.
Competiţia în capitala Angliei este mare mai ales dacă nu eşti un nume cunoscut la nivel local. Munceşti de două ori mai mult decât alţii. Este şi cazul Oanei Babagianu, tânăra de 26 de ani, care în 2014 a pus bazele unei afaceri în domeniul frumuseţii. În 14 luni de la inaugurare, firma sa a fost pe plus. Acum, are aproape doi ani de antreprenoriat în Londra şi declară o cifră de afaceri de 20.000 de lire pe lună pentru primul său business, în condiţiile în care o afacere, în unul dintre cele mai mari oraşe europene, prinde contur în doi-trei ani.
Dezvoltă în paralel trei firme în domenii diferite: frumuseţe, accesorii şi maşini, iar în planurile sale este deja a patra firmă în domeniul evenimentelor. Toate cele patru firme vor fi reunite în grupul Vos. Spune despre ea că şi-a urmat visul cu tenacitate şi poftă de viaţă, criteriile de care ţine cont în alegerea oamenilor din echipa sa. Opt dintre cei 15 angajaţi ai săi din salonul de înfrumuseţare sunt români ambiţioşi şi talentaţi, dar are şi oameni care provin din alte ţări: Portugalia, Rusia, Anglia, Polonia, Letonia, Lituania şi Italia.
Oana şi-a început cariera de antreprenor în oraşul natal, Urziceni, la 18 ani, unde a deschis un salon de înfrumuseţare, principala sursă de finanţare şi pentru afacerile din afara ţării. Tânăra antreprenoare a fost inspirată şi de familia sa care a făcut business în industria ospitalităţii dintotdeauna. Studiile în marketing şi administrarea afacerilor urmate atât la Universitatea Regent din Londra, cât şi la Universitatea Francisco de Vitoria din Madrid, precum şi studiile masterale în domeniul comunicării de la Universitatea Webster din Londra le-a folosit în mod productiv. Oana şi-a făcut relaţii şi a dat cărţi de vizită chiar dacă aveau doar numele şi adresa de e-mail.
Oana Babagianu: Deşi în primele luni petrecute în Londra eram studentă şi îmi doream cu disperare să mă întorc în România, mi-am schimbat părerea în anii ce au urmat. Nu am realizat vreodată că îmi va fi atât de greu să mă pot „readapta“ la sistemul românesc.
Am ales drumul antreprenoriatului în capitala Angliei datorită faptului că aici sistemul este mult mai uşor. În acelaşi timp şi cererea este alta, la fel şi accesul la informaţie. De exemplu, în Anglia durează două ore să îţi deschizi o firmă, timp care nu poate fi comparat cu zilele petrecute în diferite instituţii din România.
Oana Babagianu: Îmi iubesc ţara şi sunt mândră că sunt româncă. Ce-i drept, mi-a dat puţin de furcă imaginea pe care o avem în Europa, însă eu m-am luptat tot timpul şi am susţinut mereu că nu toţi suntem la fel. Am încercat mereu să dau exemple oamenii de succes din România. Din păcate, sistemul este unul greşit şi nu ştim să promovăm ce avem bun.
În Londra se poate. Aici poţi să faci totul online, aici primeşti ajutor, îţi primeşti TVA-ul în 24 de ore. În Londra îţi deschizi o afacere fără să mergi în zece instituţii pentru o simplă hârtie, aici se poate să nu stai la cozi şi să rezolvi totul prin telefon. Din păcate este adevărul, mai avem mult de muncă în România. Când te obişnuieşti cu un sistem atât de bine pus la punct pare aproape imposibil să te întorci într-o ţară în care atât frustrările unor funcţionari publici, cât şi încercarea unor afacerişti de a tăia elanul unui antreprenor fac totul mult mai greu dacă nu aproape imposibil.
Oana Babagianu: Eu sunt de părere că studiile sunt esenţiale în viaţa oricăruia dintre noi. Însă, cele mai importante au fost relaţiile pe care le-am legat atât în Londra, Madrid, cât şi în Paris unde am făcut un studiu de limbă şi cultură timp de 6 luni. Am avut posibilitatea să cunosc oameni de naţionalităţi diferite care m-au ajutat să văd lumea cu alţi ochi. Am lucrat pentru o perioadă şi în China, în Shanghai, într-o firmă de marketing, lucru care a fost esenţial pentru a putea înţelege şi felul în care gândesc şi acţionează chinezii. Schimburile de experienţă din aceste ţări mi-au fost benefice pentru a fi capabilă să lucrez cu persoane care vin cu un background total diferit de cel românesc.
În plus, am crescut într-o familie care a făcut business dintotdeauna şi consider că am avut clar un avantaj să „fur“ câte puţin din ce am văzut la părinţii mei. În acelaşi timp, susţin cu tărie că nu oricine poate face afaceri şi trebuie să ai acel „ceva“ pentru a reuşi.
Oana Babagianu: Salonul Vos a fost prima mea afacere în Londra. Poate de aceea sunt şi atât de legată sufleteşte de tot ceea ce ţine de acest loc. În afară de familie, nimeni nu mi-a dat nicio şansă. Aveam 23 de ani când mă întâlneam cu fel şi fel de avocaţi, agenţi, contabili şi nu puţini au fost cei care mi-au zis: „Las-o baltă, nu ai experienţă în ţara asta“.
Partea cea mai amuzantă venea când mi se cerea un business plan şi eu le răspundeam că îl am în cap şi nu am nevoie doar de puţină încredere şi susţinere. Iniţial, am fost refuzată atunci când eram în căutare de spaţiu pentru salon. Proprietarul actual mi-a spus ulterior că a fost sfătuit să nu îmi dea mie spaţiul, însă a simţit că ceva este aşa cum trebuie. A zis să nu taie aripile unui antreprenor ce este la început de drum. Şi bine a făcut.
Acum după aproape doi ani pot spune că am o echipă minunată şi foarte puternică. Cel mai important este că suntem în căutarea unui nou spaţiu pentru a deschide cel de al doilea Vos Beauty Salon.
Oana Babagianu: Investiţia a fost puţin mai mare decât mă aşteptăm din cauza faptului că nu am putut preveni toate cheltuielile care apar pe parcus. Însă, am avut un buget destul de bine stabilit pentru doi ani de zile din momentul deschiderii. Am ştiut de la bun început că primul an este cumplit de greu. Competiţia este la fel de mare şi faptul că eu nu am venit cu un nume cunoscut la nivel local m-a făcut să muncesc de două ori mai mult decât alţii. După aproximativ 14 luni am început să văd o rază de lumină şi încep să culeg roadele muncii depuse.
Oana Babagianu: Acum lucrez la Vos Group (n.r.: format din Vos Beauty Salon, Vos Accessories, Vos Cars şi curând Vos Events). Nu este chiar atât de simplu deoarece sunt afaceri noi, însă eu ştiu că într-o zi voi reuşi. Vos Accessories a venit din pasiunea mea pentru bijuterii. Deşi englezii sunt oameni simpli, nu poartă multe brăţări, cât despre cercei să nu mai vorbim – puţine femei aleg un astfel de accesoriu. Eu am considerat că trebuie să aduc puţin din spiriul madrilen la Londra. La Madrid mi-am făcut o colecţie impresionantă de accesorii colorate la un preţ accesibil. Mi-au plăcut şi bijuteriile din China şi le-am prezentat clientelor din salon. Şi mi-a reuşit. Ulterior am lansat şi site-urile Vos Accesories din România şi Anglia unde se pot achiziţiona toate produsele online. Un adevărat succes au fost şi târgurile la care am participat, unde am avut posibilitatea să facem firma Vos Accessories mai cunoscută şi chiar am încheiat câteva contracte cu unele magazine de renume, pentru a putea vinde o parte din produsele noastre.
Vos Cars a venit mai mult din intuiţie. Am prevăzut câştigul într-un timp foarte scurt, lucru care m-a făcut să acţionez cât mai rapid. În acest moment, cumpărăm maşini accesibile pe care le oferim spre închiriere unor firme de taximetrie. Este un venit sigur, fără bătăi de cap.
În aproximativ două-trei luni voi pune bazele proiectului numărul patru din grupul VOS şi anume Vos Events. Voi începe cu organizarea petrecerilor pentru copii, iar ulterior, dacă timpul şi resursele îmi vor permite, visul meu este să ne îndreptăm către o companie de organizat evenimente pentru conferinţe şi petreceri private.
Oana Babagianu: Cea mai mare provocare este timpul. Nu am suficient timp pentru tot ceea ce aş vrea să fac. Însă, încerc să îmi gestionez fiecare minut în mod productiv. Sunt o persoană care preferă să planifice din timp şi nu lasă lucrurile pe ultima sută de metri.
Un alt lucru ce cred eu că da bătăi de cap tuturor este munca cu omul. Suntem cu toţi diferiţi şi mai ales într-un oraş că Londra, trebuie să fii capabil să înţelegi că avem concepţii diferite. Tot ceea ce contează este scopul comun şi destinaţia finală.
Oana Babagianu: Business-ul e business pentru mine. Nu există scuze, pretexte şi alte lucruri atunci când vrei să ajungi undeva. Timpul trece repede şi eu consider că puterea de creştere şi ambiţia sunt până undeva la 45-50 de ani. După aceea trebuie doar să te bucuri de ce ai realizat.
Mintea mea lucrează non-stop acum pentru Vos. Chiar şi atunci când plimb câinele în parc sau când îmi duc copiii la un loc de joacă. Ideea de Vos Events a venit în timpul organizării petrecerii de un an a fetiţei mele.
Muncesc din pasiune, însă la sfârşitul zilei contează şi ce am realizat. Eu ori mă implic total, ori deloc.
Oana Babagianu: Nu pot spune că am un singur mentor. Îmi place foarte mult Richard Saul Wurman, creatorul serialelor de televiziune TED. Îl urmăresc ori de cât ori am ocazia şi citesc fiecare articol sau carte despre Wurman şi despre conferinţele sale televizate. Mă ambiţionează foarte mult şi îmi dă o stare de bine. Mă determină să îmi doresc mai mult şi să cred în ideile mele.
Oana Babagianu: Tenacitatea cu siguranţă. Pasiunea este mai mult pentru cei norocoşi, înzestraţi cu talente. Eu nu m-am născut cu un talent, însă consider că m-am născut cu foarte multă ambiţie. În plus, mă ajută şi astăzi foarte mult încrederea şi susţinerea celor de lângă mine. Eu nu cred în ideea „nu se poate“, eu consider că „vedem“ este mai acceptabil.
Meriţi mai mult în carieră ar trebui să îşi spună zilnic fiecare dintre noi. Poate că nu ar strica un mic banner cu acest mesaj, primul lucru pe care fiecare dintre noi să îl vadă când se trezeşte dimineaţa. La mine a funcţionat.
Oana Babagianu: Recrutez oamenii atât de pe site-uri de job-uri, cât şi prin anunţuri şi recomandări.
Pentru mine contează foarte mult atitudinea. Este primul lucru pe care îl observ la primul interviu. Nu îmi plac oamenii timizi, însă nici cei foarte tupeişti. Consider că trebuie să fie o limită de respect de ambele părţi.
De cele mai multe ori am întâlnit oameni ce sunt motivaţi de partea financiară. Ceea ce nu mi se pare anormal, din contră, este important să ştim pentru ce muncim. Însă, în anumite domenii gen hairstylist, consider că trebuie să fii şi pasionat. Aşadar, când printre primele întrebări ale intervievaţilor sunt despre salariu este un minus foarte mare în cântărirea deciziei.
Pentru a motiva angajaţii trebuie, mai întâi să îi înţeleg şi să îi cunosc. Din 15 angajaţi la salon, fiecare este motivat de altceva şi într-o altă măsură. De curând, am început să mă gândesc la ideea de a avea un psiholog care să vină în mod regulat şi îi ambiţioneze să-şi dorească mai mult în carieră. Chiar şi eu cer ajutorul unor persoane calificate pentru a mă ajută să fac lucrurile corect atunci când vine vorba de business.
Oana Babagianu: Bineînţeles, sunt româncă şi aş vrea să atrag în capitala Angliei cât mai mulţi cetăţeni români. La momentul actual, mai mult de jumătate dintre angajaţii Vos Group sunt români. Deşi lucrurile nu au stat aşa de la bun început. Am avut şi experienţe mai puţin plăcute cu români care nu îşi pot schimbă mentalitatea. Încet-încet, am reuşit să adun o mână de oameni nu buni, ci foarte buni, foarte ambiţioşi şi, în acelaşi timp, dornici să se afirme în afara ţării din care provin.
Poveştile lor sunt minunate, mai ales atunci când toate se termină cu „şi aşa am ajuns la Vos“. Pe lângă experienţă pe care o au, m-au impresionat din multe alte puncte de vedere. M-aş putea considera norocoasă pentru faptul că am un al şaselea simţ şi văd în ochii lor un viitor promiţător şi o poftă de viaţă care mă fac să îmi doresc şi mai mult.
Pe lângă români am în echipa oameni minunaţi care provin din alte ţări: Portugalia, Rusia, Anglia, Polonia, Letonia, Lituania şi Italia.
Oana Babagianu: Din punctul meu de vedere, un CV bine făcut este simplu, scurt şi la obiect. Primul lucru la care mă uit într-un CV este numărul de job-uri avute în ultimii ani. Deşi multe persoane consideră benefic să adauge cât mai multe locuri de muncă, eu apreciez CV-urile cu mai puţine job-uri, dar bune. Există clar o problemă când potenţialul angajat schimbă locurile de muncă frecvent. Foarte importante sunt limbile străine. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Este un atuu care poate face diferenţa. Un alt plus este când în CV regăsesc posibilitatea de a contacta anumite persoane pentru referinţe. Contează foarte mult modul în care decizi să închei o colaborare. Gândesc că este mai bine să îţi laşi uşa deschisă, decât să ieşi pe cea din dos.
Oana Babagianu: Următorul pas este Vos Events pentru copii. În viitor, îmi doresc foarte mult să fac un restaurant.
Legat de business-urile actuale, sper să deschid cât mai multe saloane Vos Beauty Salon atât în Londra cât şi în alte oraşe europene. Vos Cars sper să se menţină pe aceaşi linie pozitivă că până acum şi să crească numărul de maşini, şi de ce nu, poate să apară şi un concept nou în viitor.
Visul meu este că într-o bună zi, Vos Group să fie recunoscut şi să crească cât mai mult. Mi-aş dori foarte mult să fie o afacere de familie, pe care să o poată conduce şi nepoţii mei. Nimic nu mă împiedică să visez. Ştiu că în fiecare zi eu îmi doresc mai mult şi voi da tot ce pot.
Oana Babagianu: Ce-i drept am cam renunţat la o parte din hobby-uri. Încerc să îmi petrec foarte mult timp cu familia când am timp liber. Îmi place să citesc, însă nu consider că este un hobby, cât o necesitate. O dată pe săptămâna joc tenis cu soţul meu. Chiar dacă mă învinge de fiecare dată, nu mă las bătută.
Oana Babagianu: Familia pentru mine înseamnă totul. Şi cum în viaţă contează priorităţile, prioritatea mea este familia mea. Soţul meu este persoana care mă motivează şi îmi spune că pot mai mult. Are încredere în mine, mă susţine în toate proiectele şi mă îndrumă să îmi pun în aplicare visele.
Părinţii mi-au fost întotdeauna alături, încă de când am pus bazele primei mele afaceri în România la 18 ani. Mi-au ascultat punctele de vedere, şi cel mai important, au pus bazele persoanei care sunt azi – atât pe plan familial, cât şi pe plan profesional.
Oana Babagianu: Eu le doresc multă ambiţie – foarte multă. Să creadă în visele lor. Să înceapă de undeva, de astăzi, de acum. Fiecare secundă pierdută te poate costa timp, bani şi satisfacţie.
În acelaşi timp, recomandarea mea este să îşi facă cât mai multe relaţii, peste tot: la şcoală, la facultate, la sala, la magazinul de la colţ, la teatru, absolut oriunde. Să nu fie timizi şi să discute cu cât mai multe persoane zilnic. Să îşi dea cărţile de vizită peste tot, chiar dacă pe cartea de vizită scrie doar numele şi adresa de e-mail.
Să îşi pună ţeluri şi limite pe care să le atingă. Să aibă un obiectiv clar, dar şi mai important să creadă în el. Să muncească în fiecare zi pentru ceea ce îşi doresc şi să nu se lase bătuţi indiferent de câte piedici se vor lovi şi câte persoane le vor spune nu vei reuşi. Nimic nu este imposibil atunci când vrei cu adevărat!
ma poate ajuta si pe mine cineva sa pot munci in londra cit mai aproape de zona epping?
numarul meu de telefon este.0040767669231
doresc un job ca muncitor necalificat,am 50 ani sint roman si nu cunosc limba engleza