Datele de ordin secundar sunt informatiile compilate de agentiile guvernamentale, asociatii industriale si comerciale, sindicate, camere de comert, etc. si care se gasesc sub forma de […]
Datele de ordin secundar sunt informatiile compilate de agentiile guvernamentale, asociatii industriale si comerciale, sindicate, camere de comert, etc. si care se gasesc sub forma de brosuri, rapoarte, reviste comerciale, ziare, etc. Sunt considerate de ordin secundar pentru ca datele au fost cumulate de o terta parte-o sursa secundara. Avantajele sunt evidente – econimie de timp si bani, fara a mai apela la sondaje si interviuri.
Sursele secundare se impart in trei mari categorii:
1. Publice. Sunt cele mai ieftine, fiind in general gratuite, si pot oferi informatie de cea mai buna calitate. Ele constau mai ales in departamente guvernamentale, sectii economice ale bibliotecilor publice,etc.
2. Comerciale. Sunt tot atat de valoroase, dar de obicei presupun plata unor taxe de inscriere si de asociere. Totusi, costurile nu se ridica la nivelul celor pentru o echipa de prospectare in vederea obtinerii unor date la prima mana. Exemple de surse comerciale: asociatii comerciale de cercetatori, Dun & Bradstreet, banci si alte institutii financiare, etc.
3. Educationale. Sunt frecvent neglijate ca surse de informatii viabile, desi in colegii, universitati si institutii politehnice se desfasoara o intensa activitate de cercetare depasind-o chiar pe cea din cadrul comunitatii comerciale.
Una dintre cele mai bune surse publice este data de sectiile comerciale ale bibliotecilor publice. Oferta de servicii variaza de la oras la oras, dar de obicei includ o vasta gama de statistici de piata guvernamentale, o larga colectie de liste cu informatii asupra comertului intern si extern, precum si o selectie de reviste, ziare si rapoarte.
Administratiile locale publica recensaminte cu statistici privind densitatea si distributia populatiei, evidentiind numarul de indivizi pe zone precise, precum sectoare, cartiere, etc. Alte surse publice sunt camerele de comert locale si departamentele pentru dezvoltare economica, care incurajeaza noile intreprinderi din comunitate. Va vor furniza (de obicei gratuit) informatii referitoare la tendintele populatiei, caracteristici privind veniturile, state de plata, dezvoltarea industriala, etc.
Printre cele mai bune surse comerciale se numara asociatiile comerciale de cercetatori. Informatiile culese de acestea se axeaza pe o anumita ramura industriala si sunt disponibile numai pentru membrii asociatiei, fiind solicitata o taxa de membru. Cu toate acestea, analizele sunt riguroase si merita costurile.
Asociatiile de cercetatori sunt de obicei independente si uneori asociate celor comerciale si se limiteaza la organizarea si aplicarea analizelor in dezvoltarea industriala, dar unele si-au largit sfera de activitate, putandu-va pune la dispozitie publicatii suplimentare.
Institutiile educationale reprezinta surse viabile de informatii. Cercetarile merg de la proiecte interne publicate de profesori pana la proiectele, tezele si sarcinile academice ale studentilor. Cu permisiunea facultatii va pot fi puse la dispozitie copii. Se presteaza si servicii de consultanta fie gratuit, fie contra unui cost negociat cu membrii facultatii respective. Este o modalitate excelenta de a beneficia de rezultatele cercetarilor la un pret foarte mic sau chiar gratuit, folosind munca studentilor dornici sa capete experienta profesionala lucrand ca interni sau contra unor aranjamente financiare. Pentru mai multe informatii contactati departamentele administrative ale universitatilor. O sursa suplimentara o constituie bibliotecile universitare.