Un loc de muncă se obţine înainte, în timpul şi după interviul de angajare.
Angajaţii care vor să-şi crească şansele de a obţine un job pot să se folosească de diverse trucuri înainte, în timpul şi după interviul de angajare. Folosirea anumitor instrumente digitale sau verificarea rapoartelor financiare ale companiei se numără printre „artificiile” la care pot apela candidaţii în cele trei etape ale interviului, scrie revista americană Forbes.
Rapoartele financiare şi blogurile companiilor la care doreşti să aplici trebuie verificate. Acolo vei găsi informaţii preţioase care te vor ajuta să răspunzi anumitor întrebări în timpul interviului.
Serviciul companiei Google te notifică prin e-mail ori de câte ori apare informaţii noi despre un anumit subiect ales de tine.
Social Sweepster este o aplicaţie care îţi „curăţă” profile create pe Facebook sau Twitter de comentariile şi pozele care pot dăuna imaginii pe care o ai în faţa recrutorilor.
Cel mai bine ar fi să-ţi stabileşti interviul de angajare în jurul orei 10:30 şi între marţi şi joi, deoarece în prima şi în ultima zi din săptămână recrutorii, asemenea altor angajaţi, tind să se aglomereze sau să se relaxeze. Totodată, nu este recomandat ca interviul să aibă loc chiar înainte sau după masa de prânz pentru că recrutorii ar putea fi prea înfometaţi sau prea „plini” ca să rămână concentraţi.
Prezintă informaţiile din CV sub forma unei poveşti şi nu precum ţi-ai citi biografia.
Interviurile de angajare pot include şi anumite întrebări analitice, la care nu trebuie să oferi pur şi simplu un răspuns, ci să arăţi cum ajungi la respectivul răspuns.
Mulţumeşte recrutorului în primele 24 de ore de la terminarea interviului. Astfel, nu doar că te va aprecia mai mult, ci te va avea în vedere pentru posturi similare, dacă nu vei fi acceptat pentru poziţia pentru care ai fost chemat la inverviu.