Când începi o nouă carieră în lumea IT-ului, tot volumul de informații pe care ar trebui să-l cunoști poate părea copleșitor la o primă vedere. Și de aceea, este cel mai bine să citești niște cărți de programare în paralel cu cursul online pe care-l urmezi pentru a-ți face trecerea către acest domeniu.
Am adunat special pentru tine cele mai bune cărți de programare pentru începători, care-ți propun diverse tactici de rezolvare a problemelor plus volume tehnice despre limbaje la modă precum JavaScript și Python.
1. Eloquent JavaScript: A Modern Introduction to Programming de Marijn Haverbeke
JavaScript este cel mai des folosit limbaj de programare pentru dezvoltarea web. Ușurința de utilizare a acestuia și versatilitatea sa facilitează dezvoltarea de site-uri web dinamice și interactive. Când pășești în universul dezvoltării web, e o idee numai bună să te familiarizezi cu câteva informații tehnice specifice acestui popular limbaj de programare. Volumul reprezintă o introducere modernă în domeniu și este una dintre cele mai bune cărți de programare pentru începători. Această carte este împărțită în trei: prima parte cuprinde elementele de bază ale JavaScript, a doua modul în care este utilizat în browsere și a treia modul de utilizare a Node.js.
2. Programming Pearls de Jon Bentley
Programatorii de succes își optimizează în mod constant abilitățile de rezolvare a problemelor. A doua ediție a volumului Programming Pearls de Jon Bentley te învață noțiunile de bază și cele mai bune practici pentru rezolvarea problemelor, axându-se pe o serie de sarcini specifice domeniului, cum ar fi: sortarea numerelor, crearea anagramelor sau numărarea cuvintelor dintr-un bloc de text. Această carte te va ajuta să înveți să gândești ca un programator și este considerat unul dintre cele mai bune volume pe care le poți citi atunci când începi să te familiarizezi cu domeniul.
3. Python Programming: An Introduction to Computer Science, de John M. Zelle
Acest volum oferă o imagine de ansamblu excelentă asupra bazelor informaticii, rezolvării problemelor, proiectării și programării. El a fost creat pentru cursuri introductive universitare de informatică, dar în niciun caz această carte nu este un manual tradițional. Cu ajutorul lui vei obține informații despre programarea în Python. Dacă ești nou pe scena codării și încă ești în căutarea rolului care ți se potrivește, această carte constituie introducerea ideală.
4. Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship, de Robert C. Martin
Vrei să știi diferența dintre un cod bun și unul mai puțin bun? Nu e nevoie să cauți mai departe. Acest volum nu este o simplă carte de programare. El te va ajuta să înțelegi diferențele dintre codarea simplă și codificarea avansată, care este curată, eficientă și ușor de înțeles de către ceilalți. Și aceasta este una dintre diferențele cheie care te-ar putea ajuta să excelezi în carieră. Clean Code, scrisă de Robert C. Martin, pune în oglindă importanța codului bun și curat și semnificația codului „rău” care nu funcționează. Mai întâi vei deprinde principiile, modelele și practicile de scriere ale unui cod curat. Apoi, te vei familiariza cu studii de caz reale, urmate de o listă de recomandări numai bune de folosit pentru a scrie un cod curat chiar și în timp ce dormi.
5. Code: The Hidden Language of Computer Hardware and Software, de Charles Petzold
Petzold este unul dintre cei 7 pionieri Windows de la Microsoft și scrie despre programare din 1984. Publicată pentru prima dată în 2000, cartea sa despre programare este un bestseller peren datorită modului în care explică cum programarea și codul sunt încorporate în viața de zi cu zi. Petzold explică limbajul de programare și asamblare pentru un public general folosind concepte familiare precum Braille și codul Morse. Ba mai mult, cartea are și ilustrații, ajutându-i chiar și pe cei care nu se consideră pricepuți în programare să urmeze anumite recomandări.
Îți dorești un job în IT, dar nu ai experiență? Aplică la cursurile gratuite organizate de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Calificarea obținută în urma cursurilor merită adăugată în CV-ul tău! Primul pas este să definești ce curs ți se potrivește. Dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator Java.
Ce trebuie să știi despre cursurile în IT
Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00
Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
Se întâmplă 100% online
Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
Includ consiliere în carieră
Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:
PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
SILVIU PETRESCU
silviu.petrescu@ejobsgroup.ro
0729.729.843
Ți-a plăcut acest articol cu recomandări de cărți de programare? Citește și:
Cum să obții jobul dacă nu îndeplinești chiar toate criteriile
Lăsăm la ușă problemele personale sau le luăm cu noi la job?
Surprinde-i cu beneficii variate, ușor de personalizat