• 11 Oct. 2021
  • 3 min

Cum să obții jobul dacă nu îndeplinești chiar toate criteriile

Cum să obții jobul chiar dacă nu îndeplinești chiar toate criteriile

Ce se întâmplă atunci când găsești anunțul cu locul de muncă ideal, dar nu-i îndeplinești chiar toate criteriile? Nu renunța imediat la el. Dacă ai un plan, ai totuși șansa să-l obții – fără a „cosmetiza” adevărul.

În plus și cifrele sunt de partea ta. De exemplu, potrivit unui studiu realizat în 2019 de Robert Half, 84% dintre companii sunt dispuse să angajeze și să pregătească un candidat care nu are competențele necesare. De asemenea, studiul a constatat că 42% dintre candidații la joburi nu îndeplinesc toate criteriile din anunțuri, dar 62% dintre angajați au primit totuși un post pentru care nu erau 100% calificați. Iată câteva recomandări care te pot ajuta să obții un job la care nu îndeplinești chiar toate criteriile.

 

1. Găsește-ți curajul de care ai nevoie

Gândește-te la criteriile enunțate într-un anunț de job ca la ideea angajatorului despre candidatul perfect. Citește din nou lista și întreabă-te dacă fiecare punct pare a fi un „must-have” sau un „nice-to-have”. Dacă îndeplinești o majoritate a „must-have-urilor” și îți lipsesc unele dintre „nice-to-have-uri”, aplică fără grijă. Nu este nevoie să fii candidatul perfect și, sincer, este puțin probabil ca o persoană să se înscrie în acest tipar. Ai încredere în abilitățile tale, experiențele anterioare și capacitatea de a învăța din mers la locul de muncă. Nu te mulțumi cu slujbe care nu te entuziasmează, nu se află în domeniul dorit sau sunt prea ușoare. Singurul mod în care poți fi 100% sigur că nu veți primi locul de muncă este dacă nu aplici la el.

 

2. Chiar dacă nu mai ești la școală, tot îți poți dezvolta noi abilități

Dacă aplici la același tip de joburi de mai multe ori, dar observi o lipsă evidentă de abilități când citești criteriile pe care trebuie să le îndeplinești, atunci poate că este timpul să înveți ceva nou. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te înscrii la o altă instituție de învățământ. Există o mulțime de platforme online care-ți permit să urmezi de oriunde cursuri accesibile și, uneori, gratuite și cursuri de certificare pentru a dobândi aceste abilități.

 

3. Nu minți

Atunci când aplici la un job pentru care nu bifezi toate criteriile, e important să fii sincer cu privire la abilitățile pe care le ai și cele care îți lipsesc. Dacă fișa postului spune că se caută un om cu cinci ani de experiență, iar tu nu ai cinci, nu spune că ai cinci. În schimb, ar trebui să subliniezi criteriile pe care le îndeplinești. Să presupunem că sunt cinci criterii primare pe care le caută și bifezi doar trei dintre ele – menționează-le pe cele trei fără a puncta că nu le deții pe cele două.

 

4. Arată-ți entuziasmul

Dacă ai avea două opțiuni, tu pe cine ai angaja? Pe Alina, care îndeplinește teoretic mai multe criterii dar a aplicat folosind niște documente generale, deloc personalizate și nu a arătat niciun entuziasm real pentru funcție și companie sau pe Andreea care are un CV la fel de bogat, dar aplicarea ei a arătat că înțelege cu adevărat rolul și organizația ta și e încântată de perspectiva de a lucra în echipa ta? Pe termen lung, e posibil ca Andreea să fie mai potrivită pentru organizație, spre deosebire de Alina, deoarece sunt șanse să dea tot ce are mai bun în această funcție. Entuziasmul nu poate fi dobândit, dar abilitățile pot fi deprinse.

 

Găsirea unui loc de muncă poate reprezenta uneori o sarcină grea. Iar gradul ei de dificultate sporește atunci când angajatorii clasifică „entry-level” drept „3 ani de experiență”. Chiar dacă nu îndeplinești toate cerințele pe care le caută un angajator, asta nu înseamnă că ar trebui să dai bir cu fugiții. Dacă ești în căutarea unui loc de muncă și ai o imagine clară despre cum ar trebui să fie, sună la 021 9124 și echipa eJobs te va ghida spre anunțurile care ți se potrivesc.

 

Ți-a plăcut acest articol despre Cum să obții jobul chiar dacă nu îndeplinești chiar toate criteriile? Citește și:

De ce merită să aplici pentru o poziție într-un IMM

Lăsăm la ușă problemele personale sau le luăm cu noi la job?

Inteligența emoțională versus cea tradițională

A fost util articolul? 24
criteriile jobcriteriile unui anunț de angajare

Leave a Reply