• 1 Aug. 2016
  • 2 min

7 sfaturi pentru dezvoltarea inteligenței emoționale

empatie
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Inteligența emoțională ar fi indicat să se regăsească în „arsenalul” fiecărui specialist de resurse umane.

Angajații din departamentele de resurse umane, fie ei manageri sau nu, care dau dovadă de o inteligență emoțională ridicată se pot înțelege mai bine pe sine și își pot conștientiza atât punctele forte, cât și slăbiciunile. Sunt calmi, dețin controlul și sunt foarte prezenți când vine vorba de sentimentele și de emoțiile celorlalți. Posesorii de inteligență emoțională sunt capabili să relaționeze mai ușor cu alți oameni și știu cum să reacționeze în situații diferite, scrie The Guardian. De asemenea, oamenii cu inteligență emoțională știu ce să le spună celorlalți pentru a-i face să se simtă bine și pentru a-i influența sau inspira.

Niciun om cu inteligență emoțională nu va spune „mulțumesc” sau „te rog” pentru că așa a fost învățat, ci o va face natural, pentru că își respectă și își valorizează colegii de lucru și vrea să construiască o relație bună cu ei.

Posesorii de inteligență emoțională sunt sensibili la felul în care emoțiile lor îi pot afecta pe cei din jurul lor. Știu că dacă vin la job într-o stare proastă și îi vor critica sau îi vor mustra pe colegii de lucru își vor pierde din credibilitate.

Îți prezentăm, mai jos, șapte pași prin care poți să-ți dezvolți inteligența emoțională.

1. Ascultă-ți colegii și fii deschis sau deschisă la sugestiile pe care le pot avea. Când arăți că îți pasă de ceea ce cred ceilalți contribuie la construirea încrederii și încurajează comunicarea între membrii echipei.

2. Analizează-ți emoțiile pe parcursul zilei pentru a fi conștient sau conștientă de comportamentul tău. Fii atent sau atentă la sentimentele tale și la felul în care te ajută, te distrag sau îți ridică provocări în activitățile zilnice. Nu te judeca. Pur și simplu notează-ți cum te simți și treci mai departe.

3. Acordă-ți 15 minute zilnic pentru instrospecție. O astfel de pauză de reflecție te va ajuta să ai o atitudine mai calmă.

4. Observă cu atenție echipa din care faci parte. Încearcă să observi cum gândesc și cum se simt colegii tăi.

5. Fii empatic sau empatică. S-ar putea să nu te simți la fel cum se simt ceilalți, dar este foarte probabil să fi experimentat trăiri similare cu cele ale membrilor echipei tale în alte situații. Folosește-te de experiența ta pentru a transmite empatie.

6. Greșește fără teamă. Asumă-ți greșelile, învață din ele și, astfel, vei arăta că ești o persoană integră și cu un caracter puternic.

7. Ia-ți suficient timp pentru a recunoaște eforturile celorlalți. Multumește-le colegilor pentru munca depusă și celebrați împreună realizările.

A fost util articolul? 3

Leave a Reply