• 28 Aug. 2023
  • 7 min

Este ok să folosești ChatGPT pentru a-ți face CV-ul?

Este ok să folosești ChatGPT pentru a-ți face CV-ul

Care e prima impresie pe care o lasă CV-ul tău unui angajator? Atât informațiile, cât și aspectul său sunt definitorii pentru a-l convinge să te cheme la interviu. Ești poate tot mai conștient de importanța acestuia pentru a ajunge la următorul pas: interviul, încât te gândești cum să-l faci mai atractiv. Dar uneori simți că-ți lipsește inspirația sau timpul pentru a-l crea. Și e ușor să apelezi la tool-uri, precum ChatGPT, care-ți pot oferi un model de CV, însă te-ai întrebat dacă modelul oferit te reprezintă? Te recunoști în descriere? Și mai ales e etic să folosești un CV generat de un tool? Cântărim răspunsurile la aceste preocupări în cele ce urmează!

Instrumentele AI generative devin din ce în ce mai accesibile și tentația de a le folosi este mare, mai ales când simți că nu ai idei sau timp. ChatGPT are capacitatea de a scrie totul, de la eseuri, poezii până la cod pentru IT. Și schimbă practic modul în care ne gândim la sarcinile legate de scriere, cercetare și automatizare. Și te întrebi poate cum funcționează și dacă ar putea scrie și un CV sau o scrisoare de intenție.

Ce este ChatGPT și cum funcționează?

Dacă îl întrebi chiar pe ChatGPT îți va spune că este un model de limbaj dezvoltat de OpenAI care generează conținut prin analizarea tiparelor și informațiilor pe care le-a deprins din cantități mari de date. Algoritmii fac posibil ca ChatGPT să se uite la un șir de cuvinte și să prezică ce cuvânt sau cuvinte ar trebui să urmeze. Este însă important să reții că ultima mea actualizare a informațiilor pe care le deține a fost în septembrie 2021 ceea ce înseamnă că trebuie să fii precaut cu datele afișate, să le verifici.

ChatGPT poate scrie un CV?

ChatGPT este capabil să desfășoare o gamă largă de activități. Pentru a realiza un CV pentru un anumit domeniu și nivel de carieră, analizează descrieri de posturi, alte CV-uri și documente conexe. Însă nu are acces la informații personale despre tine și nu are capacitatea de a-ți oferi sfaturi personalizate bazate pe experiențele sau abilitățile tale unice.

Avantajele folosirii ChatGPT pentru crearea CV-ului sunt:

  • Te ajută să creezi un CV care răspunde cerințelor pentru un anumit job (dar nu strict cerințelor jobului care te interesează)
  • Îl poți întreba „Care sunt primele trei abilități sau puncte forte pe care ar trebui să le comunice, de exemplu,  un inginer unui recrutor?” 
  • ChatGPT îți poate face o listă cu cele mai potrivite cuvinte-cheie pe care să le incluzi în CV pentru un anumit loc de muncă la o anumită companie. 
  • Poate trece testul scanării automate a CV-ului tău. Mulți recrutori folosesc algoritmi AI, pentru a scana CV-urile și pentru a identifica anumite abilități. Dacă CV-ul tău are anumite cuvinte-cheie în descrierea jobului are șanse să treacă de screening-ul inițial.
  • Stilul și tonul de scriere sunt consecvente, inspiră profesionalism.
  • Îți economisește timp
  • Este rentabil. Un CV generat de AI este mai puțin costisitor decât dacă ai angaja pe cineva să-ți facă o prezentarea profesională.


Am făcut un exercițiu, și am generat un CV cu ChatGPT: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iată ce am aflat despre CV-ul generat de ChatGPT

ChatGPT este suficient de avansat și oferă CV cronologic, în care include un scurt profil profesional, joburile avute, responsabilitățile, studiile și certificările. Nu a inclus de exemplu, informații despre realizări, despre numele companiilor angajatoare, despre limbi străine și portofoliu, pentru că nu i-am oferit aceste date.

Software-ul nu este perfect. Redă un șablon de CV ușor personalizat. Este important să te uiți cu atenție fiecare secțiune, pentru a edita informațiile pe care ChatGPT le-a generat. Spațiile te ajută să-ți completezi CV-ul cu informațiile de interes pentru angajatori.

De reținut este că la finalul CV-ului, chatGPT menționează: Nu uita să adaptezi acest CV la experiențele specifice și la cerințele locurilor de muncă avute. Personalizarea CV-ului, pentru a se potrivi cuvintelor-cheie și calificărilor menționate în fișa postului, îți poate îmbunătăți considerabil șansele de a ieși în evidență față de potențialii angajatori. 

 

Dezavantajele utilizării ChatGPT, care pot avea impact asupra carierei tale

 

Lipsa personalizării

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale utilizării ChatGPT este lipsa vocii umane. Tu te cunoști cel mai bine și ar trebui să fii cel care-și scrie CV-ul. Este bine să obții ajutor, dar numai tu îți cunoști toate abilitățile, experiența și realizările. ChatGPT nu-ți cunoaște trecutul profesional, realizările, obiectivele în carieră. 

 

Lipsa de sinceritate față de recrutori

Recrutorii au exercițiul de a identifica dacă un CV este autentic sau nu. Citesc zilnic zeci sau chiar sute de CV-uri și-și pot da seama care dacă sunt adaptate la descrierea jobului, dacă sunt copiate sau dacă au limbaj „de lemn”, ceea ce îți poate afecta șansele de a fi chemat la interviu. Ia în considerare că pe o piață a muncii extrem de competitivă, contează mult să te diferențiezi, prin personalizarea CV-ului. Ai ocazia de a-ți prezenta abilitățile și experiențele într-un mod unic, care reflectă felul tău de a fi, și să arăți relevanța realizărilor tale anterioare pentru noua poziție pentru care aplici.

 

Greșeli și omisiuni

Platforma te avertizează pe pagina principală că există limitări ale AI și că nu este lipsită de erori. Dacă preferi calea comodă și folosești ChatGPT să-ți scrie CV-ul, pot exista erori și omisiuni în datele alese, ceea ce va ridica semne de întrebare recrutorilor.

 

Lizibilitate

ChatGPT îți va genera un text care nu va ține cont de formatul CV-ului, de dimensiunea fontului, nu-ți va oferi spațiere. Pe scurt nu are cum să ofere lizibilitate și va fi nevoie de intervenția ta pentru a prelua textul și a-l adapta formatului CV-ului tău. Ține cont de faptul că recrutorii trec repede de CV-urile care nu sunt formatate corect, care nu au spații și sunt foarte greu de citit. Percepția lor este că nu ești atent la detalii și-ți lipsește profesionalismul în redactarea unui CV, ceea ce poate reflecta și abordarea ta față de viitorul job.

 

CV-ul este cartea noastră de vizită și ne reprezintă sau ar trebui să ne reprezinte întru totul din punct de vedere profesional și personal, strict raportat la soft skills necesare a fi prezentate într-un CV (abilități, aptitudini, hobby-uri, interese, factori motivaționali). Ca atare, el trebuie redactat de către noi înșine și trebuie să reflecte persoana noastră nu un individ perfect creat de inteligența artificială”, spune Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital.

Este etic să folosești ChatGPT în CV și în scrisoarea de intenție?

Alex Alonso, chief knowledge officer al Societății pentru Managementul Resurselor Umane (SHRM), spune că această întrebare acum prinde contur în rândul recrutorilor, pe măsură ce industria începe să se confrunte cu utilizarea AI în timpul procesului de angajare. Ca urmare, nu există încă un consens ferm în privința eticii. 

Corina Diaconu, Managing Direct ABC Human Capital spune că încă nu a primit CV-uri scrise de ChatGPT sau de alte tool-uri AI. „Din fericire, la multe dintre aplicările pe care le primim se vede amprenta personală a celor care le-au redactat și care înțeleg că, deși ar putea trece de un prim screening de CV, întocmit de AI, întânirile directe și interacțiunea umană sunt definitorii”, spune directorul agenției ABC Human Capital.

Ne întrebăm cât de etic este să folosești ChatGPT pentru crearea CV-ului, însă ar trebui să mergem mult mai în profunzime și să vedem care este percepția oamenilor despre AI și ce consecințe are această percepție.

„Înțelegem și apreciem cu toții ajutorul imens pe care AI îl oferă în anumite domenii (să ne gândim la sectorul medical unde roboții au o precizie pe care nouă ne este imposibil să o atingem și care ajută astfel foarte mult actul medical). Însă, folosirea AI la școală, în redactarea unor eseuri de exemplu sau în redactarea CV-ului cu ChatGPT este greșit înțeleasă și aplicată. În felul acesta, nefolosind propria gândire logică, rațională, creativă, ne vom atrofia anumite funcții ale creierului și nu vom mai fi capabili în viitor de acțiuni simple de sinteză, de prezentări creative sau de redactarea unor documente simple cum ar fi propriul CV. Este normal să folosim AI dacă avem de făcut o cercetare de piață, de exemplu și trebuie să analizăm datele și să tragem niste concluzii însă la fel de normal este să fim capabili să generam propria prezentare profesională – CV-ul”, adaugă Corina Diaconu.

Alex Alonso explică că, în unele cazuri, o scrisoare de intenție scrisă prin ChatGPT ar putea fi permisă, în special în domeniile tehnologice. Folosirea AI-ului ar putea arăta angajatorului că un candidat este familiarizat cu tehnologia. Cu toate acestea, sfatul său este să dezvălui întotdeauna că ai folosit chatGPT și cu ce scop. Poți vorbi despre ce căutări ai făcut, cum ai rafinat aceste căutări pentru a obține informația dorită. 

Ar putea fi lipsit de etică în cazul în care menționezi că scrisoarea de intenție este lucrarea ta, dar recrutorul își dă seama că nu este scrisă de tine, spune Alex Alonso, chief knowledge officer SHRM.

Dar dacă aplici pentru joburi care cer să fii priceput la scris, de exemplu, în marketing, publicitate, jurnalism este foarte important ca CV-ul să reflecte vocea ta, să arate abilitățile tale creative, cunoașterea limbii în care scrii. Singura excepție poate fi dacă potențialul angajator caută creatori de conținut care pot folosi instrumente AI generative pentru a crea cantități mai mari de conținut.

Corina Diaconu atrage însă atenția asupra faptului că obișnuința de a folosli un tool AI pentru crearea CV-ului, indiferent de domeniul în care activăm, se va reflecta negativ în activitatea profesională:

Nu cred că are vreo relevanță în ce domeniu activăm. Imaginati-vă un om de marketing, comunicare, PR care și-a făcut CV-ul cu ChatGPT. Tot așa va crea apoi și campaniile de branding, comunicare internă, situațiile de criză si comunicarea externă ale companiei. Crearea unui CV nu este o lucrare de doctorat. Este un lucru simplu, care trebuie să ne reprezinte, să fie real și pentru care avem o mulțime de materiale în mediul online cum trebuie să arate (mă refer la format și structură, nu la conținut).

 

 

L-am întrebat și pe chatGPT dacă folosirea lui pentru a scrie CV-uri este etică și iată ce a răspuns: 

Utilizarea ChatGPT pentru a scrie un CV poate fi considerată etică, dar există câteva lucruri de reținut:

Autenticitate. Este important să te asiguri că informațiile din CV reprezintă cu acuratețe abilitățile, experiențele și calificările tale. ChatGPT te poate ajuta cu formularea, însă informațiile pe care le oferi ar trebui să fie veridice.

Implicarea personală. Deși ChatGPT poate ajuta în generarea conținutului, este recomandat să participi activ la procesul de creare a CV-ului. Nu te baza doar pe AI pentru a crea întregul CV. Contribuția personală și înțelegerea propriilor experiențe sunt importante.

Transparență. Când trimiți CV-ul potențialilor angajatori sau recrutori, este o idee bună să fii transparent cu privire la folosirea AI la crearea acestuia. Acest lucru poate ajuta la menținerea încrederii și la evitarea eventualelor neînțelegeri.

Personalizare. CV-ul ar trebuie să fie adaptat pentru postul la care aplici. Deși ChatGPT îți poate oferi un punct de plecare, asigură-te că informațiile se aliniază cu cerințele jobului.

Utilizarea etică a AI. Utilizarea responsabilă a instrumentelor AI include respectarea termenilor de utilizare și a direcțiilor stabilite de platforma care furnizează serviciul. Asigură-te că citești aceste reguli și le urmezi pentru scrierea CV-ului.

Reține că deși ChatGPT te poate ajuta la generarea unui text, este doar un instrument. Responsabilitatea finală pentru acuratețea CV-ului îți revine.

 

ChatGPT nu îți poate înlocui CV-ul. Doar te poate ajuta să te documentezi despre ce skill-uri și cuvinte-cheie să folosești pentru un anumit job. Toate trebuie însă trecute prin filtrul gândirii tale și selectate. Ideea este să nu te bazezi pe inteligența artificială pentru a crea o versiune finală a CV-ului tău, iar dacă folosești în integralitate textul oferit, recunoaște acest aspect în discuția cu recrutorii. Mai degrabă, folosește chatGPT ca un instrument pentru a crea o primă schiță puternică a punctelor forte și a ideilor tale. Pune vocea ta în CV și astfel îți crești șansele de a fi remarcat pentru jobul dorit. 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

 

Scrisoare de intenție. Descarcă modele de succes din care merită să te inspiri

Cum să justifici semnele de întrebare ale recrutorilor legate de CV-ul tău

 

A fost util articolul? 3
ChatGPTCV
  • AvatarAdy zice

    Ati dat exemple de ChatGPT in engleza, desi el poate face acelasi lucru in limba romana.

Leave a Reply