• 29 Sep. 2021
 • 7 min

Scrisoare de intenție – 5 modele din care merită să te inspiri

scrisoare de intentie model

Ești student, absolvent sau specialist cu ani de experiență care își caută un loc de muncă? Atunci trebuie să știi că pe lângă un CV atrăgător care să conțină toate detaliile despre tine, o aplicare e bine să fie completată de o scrisoare de intentie model. Acea scrisoare care să atragă și să convingă recrutorul să te cheme la interviu. Iar miza este cu atât mai mare acum, cu cât și concurența pentru joburi e mai mare. Ca să-ți venim în întâmpinare, ne-am gândit că ți-ar fi mai ușor să scrii o astfel de scrisoare dacă ai avea un exemplu în față. 

O scrisoare de intenție ar trebui să exprime dorința ta de a lucra în compania la care ai aplicat. De aceea, este important să subliniezi abilitățile pe care le deții și care se potrivesc pentru rolul respectiv. Iar un punct important în realizarea ei îl joacă documentarea. Află detalii despre mediul organizațional din compania respectivă și vezi dacă ți se potrivește. Iar dacă te simți compatibil, atunci nu uita să precizezi asta în scrisoarea adresată angajatorului. Știm că înainte de a porni la scris ai nevoie de o scrisoare de intentie model. Am pregătit mai multe exemple din care te poți inspira:

Când ai nevoie de o scrisoare de intentie

Pregătește și trimite o scrisoare de intentie mai ales atunci când angajatorul îți cere asta. Este modul prin care îi poți arăta că ești cu adevărat interesat de un anumit job și chiar îl poți astfel să-ți acorde o șansă:

O scrisoare de intentie este potrivită și atunci când:

 • Lucrezi într-un domeniu creativ: publicitate, marketing, design, arhitectură
 • Ai găsit acea companie care simți că este pe aceeași lungime de undă cu tine, rezonezi cu valorile, cu obiectivele sale
 • Tocmai ai aflat că un angajator caută oameni, dar încă nu a postat jobul
 • Angajatorul are locuri de muncă postate pentru alte poziții, dar a angajat de-a lungul timpului și specialiști din zona ta de expertiză.

Iată ce ar trebui să cuprindă o scrisoare de intentie model:

Formula de salut. Alege o adresare oficială precum: Stimate Domnule/Stimată Doamnă sau Domnului/Doamnei. Este important să știi persoana căreia i te adresezi. Numele îl poți afla de pe site-ul companiei, la o scurtă căutare pe Google, pe rețelele profesionale sau poți suna direct la companie. Evită adresările prea prietenoase precum: Hei/Hello sau adresarea folosind doar prenumele. Prima impresie contează și aceasta ar trebui să fie pozitivă și profesională.

O scurtă prezentare a ta. În primele două fraze vorbește despre motivul care te-a determinat să-i scrii recrutorului și despre acele puncte forte ale tale. De exemplu, dacă ești absolvent de liceu sau facultate vorbește despre rezultate care te fac mândru sau despre domeniile în care excelezi. Dacă ești angajat, vorbește despre acele realizări care ți-au adus o promovare sau aprecieri din partea clienților. Menține un ton pozitiv al scrisorii de intentie, cu accent pe dorința de a învăța ceva nou, de a avansa în carieră. Evită să oferi detalii despre experiențele mai puțin plăcute cu foștii angajatori, care te-au determinat să-ți cauți un job nou.

Detalii despre abilități și experiența ta. Este o ocazie bună să oferi exemple specifice despre modul în care ți-ai atins un obiectiv sau ai contribuit la succesul unei organizații. Include și numere acolo unde este cazul și, cel mai important, pune accent pe modul în care abilitățile și experiențele ta se aliniază cu viziunea și nevoile angajatorului.

Call-to-action. În final, lasă un mesaj scurt, profesional și prietenos, în care să spui recrutorului ce dorești să facă după ce a citit scrisoarea ta. De exemplu, poți începe prin a-i mulțumi că și-a alocat timp pentru a citi scrisoarea ta și îi poți lansa îndemnul de a te contacta pentru a afla mai multe detalii despre experiența ta.

Formula de încheiere. Încheie scrisoarea de intenție într-o manieră profesională, cu formule precum: Gânduri bune/ Cu sinceritate și apoi menționează numele  tău complet.

Scrisoare de intentie model

Găsește-ți inspirația în scrisorile de intentie pe care ți le oferim ca model, însă nu le copia. Angajatorii își dau seama de acest lucru.

 

CV-ul și scrisorile de intenție nu ar trebui populate cu foarte multe lucruri de pe internet. Le vedem că sunt aceleași. Îi rog pe candidați să nu mai copieze scrisorile de intentie, pentru că primim scrisori identice. Asta cumva îi descalifică, spune Victoria Brulea, Senior Consultant la Adecco România.

 

Scrisoare de intenție cu accent pe call-to-action, potrivită pentru joburile care cer calificare: 

Stimate Domnule Mocanu,

Vă scriu această scrisoare de intenție ca răspuns la anunțul dumneavoastră pentru postul de agent pază, publicat pe site-ul eJobs.ro

Sunt interesat de acest post, deoarece experiența mea ca șef-agent de pază, pe care am deținut-o în cadrul armatei, m-a ajutat să fiu disciplinat, dar în același timp m-a supus unor provocări în situațiile neprevăzute. Îmi doresc foarte mult să mă folosesc de această experiență, pentru a asigura securitatea într-o companie care are în vedere în primul rând interesele comunității.

Apreciez foarte mult oportunitatea de a ne întâlni și de a discuta modul în care experiența mea ar putea corespunde nevoilor dumneavoastră. Ideile mele în privința unei mai bune securizări a firmei vă pot interesa. 

Cu stimă,

Ionuț Oprea

 

Model scrisoare de intentie cu accent pe cunoștințe, pentru entry-level:

Stimate Domnule Popescu, 

Vă adresez aceasta scrisoare de intenție ca răspuns la anunțul dumneavoastră pentru postul de Junior Media Researcher.

Consider că studiile din domeniul jurnalismului si relaţiilor publice, dar și experiența acumulată ca jurnalist și asistent comunicare și relații publice îmi sunt utile în monitorizarea surselor de informații, în analiza și interpretarea datelor. În agenția de PR in care lucrez fac monitorizarea zilnică a aparițiilor clienților în mass-media. De asemenea, am și abilitatea de a lucra cu Excel și Media Panorama (care presupune strângerea informațiilor despre publicații și redactarea unor fișiere EXCEL cu datele obținute). Această tehnică, deprinsă în cadrul unui workshop, am folosit-o și la locul de muncă și a ușurat mult sarcinile zilnice.

Jobul actual presupune interacţiune zilnică cu manageri, colaboratori, clienţi şi contribuie la dezvoltarea abilităţilor de relaţionare. De asemenea, colaborez cu departamentul de grafică pentru realizarea materialelor de relaţii publice conform deadline-urilor. Îmi place să relationez cu oamenii, într-un schimb reciproc de experiență, opinii, valori. Atât în presa scrisă, cât și în relații publice am lucrat cu deadline-uri si am învățat că respectarea acestora înseamnă respect pentru colegi, manageri și clienți. Mă adaptez ușor cerințelor de la locul de muncă și le finalizez la momentul stabilit. Sunt dispusă să învăţ de la profesionişti în domeniu, să pun în practică cunoştintele dobândite şi să-mi asum deciziile luate în diferite circumstanţe.

Am ales să candidez pentru un job în cadrul comaniei dvs. pentru că vreau să lucrez într-o echipă de profesioniști, alături de care să găsesc cele mai eficiente moduri de a răspunde nevoilor clienților. Mă identific cu scopul companiei de a îmbina comunicarea cu inovația și sunt dispusă să vin cu propuneri pentru a îmbunătăți și extinde relațiile cu mass-media

Vă invit să descoperiți portofoliul de pe site-ul meu și recunosc, că mi-e dor de o cafea, chiar și virtuală în contextul actual, pentru a discuta mai multe detalii :). 

Va multumesc anticipat,
Liliana Florea

 

Model scrisoare de intentie creativă, cu un început neașteptat: 

Domnului Radu Ionescu, 

Când aveam 10 ani, fratele meu s-a simțit rău în timp ce așteptam la o coadă imensă într-un parc de distracții. 

Nu-mi mai amintesc nimic altceva despre acea zi – ce alte călătorii am făcut, ce am mâncat, dar îmi amintesc clar sentimentul de a dori să știu de ce. De ce s-a întâmplat asta? De ce a trebuit să așteptăm în rânduri atât de lungi? De ce nu a venit nimeni cu o soluție la problema parcurilor de distracții supraaglomerate?

Din acest motiv, doresc să aplic pentru postul de designer de produs. Nu numai că misiunea dumneavoastră, de a revoluționa și de a face mai eficient parcul tematic îmi stârnește curiozitatea și dorința de a remedia lucrurile, dar mă și motivează să contribui la crearea unor experiențe plăcute pentru familii. Cea mai recentă apariție pe care ați avut-o în mass-media, în care ați vorbit despre reducerea timpilor de așteptare din parc, m-a încurajat să vă scriu această scrisoare.

Iată povestea mea: m-am perfecționat în design și arte aplicate pentru că mi-a plăcut să lucrez atât cu mâinile, cât și cu mintea. Am preluat mai întâi rolul de designer UX într-un start-up și m-am ocupat de realizarea unor site-uri web. Apoi am trecut la o poziție de manager de produs la o companie din industria auto și acolo am deprins abilități de colaborare în echipă, am făcut branstorminguri alături de colegi din departamente diferite și am răspuns solicitărilor unor clienți diferiți. Pentru mine, cea mai bună zi este cea în care reușesc să ajut membrii echipei să fie productivi, să se simtă motivați și să își atingă obiectivele. Cu această experiență și aceste abilități, sunt gata să sar înapoi în lumea startup-urilor și să lucrez pentru o companie ale cărei ambiții se aliniază cu ale mele.

Vreau să vă mulțumesc pentru timpul acordat parcurgerii acestei scrisori și aștept cu nerăbdare să ne vedem.

Cu sinceritate,
Marius Drăgan

Scrisoare de intenție directă, axată pe rezultate, potrivită pentru vânzări: 

Domnului Răducanu ,

De-a lungul celor 15 ani de experiență în managementul vânzărilor am fost întotdeauna impresionat de serviciul exemplar pe care îl oferiți  clienților și de rezultatele obținute în vânzări. Recunosc că în tot acest timp am lucrat să-mi îmbunătățesc abilitățile pentru a fi cât mai aproape  de cerințele postului de Sales Manager în compania dumneavoastră.

Calificările și abilitățile pe care le aduc la masă includ:

 • Experiență progresivă de 15 ani în gestionarea vânzărilor cu amănuntul, care au dus la creșterea vânzărilor cu peste 20% de la an la an;
 • Abilități de leader, deprinse prin formarea cu succes și îndrumarea a peste 20 colegi către noi niveluri de realizare a vânzărilor;
 • Abilități de analiză și planificare strategică folosite pentru a controla stocurile/costurile, pentru a reduce pierderile și a maximiza productivitatea vânzărilor.

Mi-ar plăcea să povestim despre cum pot contribui la creșterea echipei de vânzări a companiei X. Conturez în momentul acesta un plan, care ține cont de previziunile din vânzări în perioada următoare, și sunt încântat să vi-l pot prezenta în cadrul unei întâlniri.

Cu cele mai bune gânduri,
Matei Ivancea

Scrisoare de intentie model, pentru un nivel de carieră senior:

Doamnei Melania Toader,

După mii de scrisori pe care le-am parcurs ca Manager de Recrutare, iată că a venit momentul în care scrisorea mele de intenție este citită. Consider că cei 10 ani de experiență în construirea de echipe de profesioniști pentru companii de top din domeniul financiar, bancar, IT, precum și abilitățile mele de comunicare și interpersonale mă califică pentru postul de Talent Acquisition Manager.

În calitate de manager de recrutare am angajat peste 1.000 de candidați, de la stagiari la manageri, pentru posturi în zeci de departamente. De asemenea, am fost responsabil de procesele de integrare a noilor colegi în echipe, de urmărirea evoluției profesionale a acestora și de găsirea soluțiilor pentru angajați în momentele în care aveau loc reorganizări departamentale. Această experiență mi-ar permite să recrutez și să gestionez cu succes operațiunile de recrutare în compania X.

Una dintre cele mai importante așteptări pe care le aveți de la viitorul manager de recrutare este să fie capabil să dezvolte relații eficiente cu toate echipele interne și să adapteze strategiile de recrutare pentru fiecare departament și poziție. Ca recrutor timp de patru ani în compania de IT XYZ, am lucrat îndeaproape cu managerii din departamentele de dezvoltare, operațiuni, IT. Abilitățile de comunicare mi-au permis să înțeleg ce căutau acești manageri. Am comunicat cu ei pe tot parcursul procesului de angajare și am angajat cu succes peste 400 de candidați,  pentru care am crescut și rata de retenție cu 20%. 

Aceasta este doar o mică parte din experiența mea. Sunt încântat să schimb puțin rolurile și să fiu eu cel intervievat în cadrul unei întâlniri în care vă pot povesti ce soluții am găsit pentru a ține toți colegii aproape în contextul actual.

Vă mulțumesc mult pentru timpul acordat și considerație.

Cu sinceritate,
Mihai Vlad

 

Te-ai inspirat din modelele de scrisori de intentie, dar înainte de porni la scris i-ați un moment de gândire. Imaginează-te că ai de trecut celebrul Elevator Pitch – acel discurs de un minut în care trebuie să spui ceva relevant și memorabil despre tine. Poate te întâlnești chiar cu CEO-ul companiei în lift. Ce i-ai spune despre tine? Sau ce scrisoare de intenție crezi că i-ar plăcea să citească? Cu siguranță va aprecia o scrisoare scurtă, ușor de parcurs, cu alineate care dezvoltă câte o idee. Contează să arăți că ai experiența pe care o caută și știi cum să o folosești în noul rol. Va aprecia mult dacă surprinzi detalii despre companie și vii cu soluții la problemele actuale.

Articol de Steluța Năstase-Lupu și echipa eJobs

 

Ți-a plăcut articolul despre scrisoare de intentie model? Citește și:

Cum să fii eficient în căutarea unui job în IT

Soluții la îndemână pentru a fi un coleg mai bun

E-mail-ul care atrage atenția asupra CV-ului tău. Ghid de optimizare

 

A fost util articolul? 28
model scrisoare de intentiescrisoarea de intentie
 • AvatarSumanaru Fabian zice

  Stimate domnule Mihai
  Vă scriu această scrisoare de intenție ca răspuns la anuntul dumneavoastră pentru postul de DJ de evenimente de pe site-ul ejobs.ro.

  Consider că abilitățile mele în a mixa muzicile și de a crea o atmosferă foarte plăcută care vă v-a ajuta pe deprins. Am o experiență de peste 5 ani si in tot acest timp am fost plecat in străinătate si acolo ma ocupam ca Dj la evenimente, iar timpul liber mi-l dedicam pentru a imi perfectiona stilul de a mixa muzicile. Sper ca această informație sper sa va fie de folos si sa imi dati acordul de a imi folosi cunostintele in folosul dumneavoastră.

  Va mulțumesc ca v-ați făcut timp de a îmi citiți scrisoarea de intenție si va multumesc pentru aceasta.

  Cu sinceritate
  Domnul Fabian

  • Bună, Fabian,

   eJobs este o platformă de joburi. Este important să trimiți scrisoarea de intenție angajatorului și poți face asta din contul de candidat de pe eJobs.ro.

Leave a Reply