• 17 Aug. 2023
  • 3 min

Fricile care te împiedică să faci o schimbare în carieră

frica

Care este cea mai mare temere a ta când vrei să-ți schimbi jobul? Cel mai recent sondaj realizat de eJobs România arată că atunci când se află în pragul unei schimbări de carieră, românii resimt o serie de obstacole, precum percepția că joburile cele mai bune sunt luate pe „pile”, așteptările salariale prea mari și lipsa de încredere că anunțurile de joburi sunt adevărate.

 Acestor frici li se adaugă și cele care țin mai degrabă de percepția de sine sau de percepția prietenilor ori a familiei. Descoperă cum poți gestiona frica pentru a face următorul pas în carieră!

 

Joburile cele mai bune sunt luate pe „pile”

Anunțurile de joburi pe care le vezi pe platformele de joburi sunt plătite de angajatori, iar unii dintre aceștia au proceduri interne prin care anunță mai întâi posturile în interiorul companiei sau cer recomandări. Însă această metodă înseamnă și o limitare a numărului de potențiali candidați. Faptul că fac publice joburile disponibile arată că desfășoară un proces de recrutare transparent, bazat pe egalitate de șanse, care le permite să obțină un volum de aplicări din care selectează candidații valoroși, cu abilitățile cerute de job. Ține cont și de faptul că multe companii au criterii riguroase de testare a candidaților, pe care le poți afla din anunțurile de joburi. Pentru a reduce această teamă, dezvoltă rețeaua ta profesională și interesează-te cum se desfășoară recrutarea în companiile vizate de tine.

 

Așteptările salariale sunt prea mari

Pentru a reduce teama că vei cere angajatorului un salariu peste media pieței, accesează Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, unde peste 600.000 de specialiști și-au introdus veniturile până în prezent. Introdu salariul tău actual pentru a vedea cum se situează în comparație cu media pieței. Selectează să ți se afișeze veniturile în funcție de oraș, poziție, domeniu, experiență.

 

Lipsa de încredere că anunțurile sunt reale

Pe eJobs.ro, de exemplu, fiecare dintre cele aproape 30.000 de anunțuri sunt reale. Compania și activitatea acesteia sunt verificate de echipa eJobs pe website-urile autorităților și ministerelor naționale, pentru a vedea dacă datele din anunț corespund cu cele publice. De asemenea, sunt verificate titlul jobului și criteriile acestuia, pentru a fi în concordanță cu cerințele și descrierea jobului. De luni până vineri poți suna la 021 9124, unde un membru al echipei eJobs îți oferă ghidare în căutarea și găsirea anunțurilor de job potrivite intereselor și experienței tale, precum și în realizarea CV-ului.

 

Frica de eșec sau de ceea ce vor crede ceilalți

Poți avea teama de eșec, aceea că-i vei dezamăgi pe cei dragi dacă faci o schimbare în carieră care nu va fi considerată bună sau teama de ce vor crede aceștia. Poate că te-au încurajat să-ți iei un job sigur, bine plătit. Însă, în cele din urmă, tu ești cel care va trăi cu alegerile pe care le faci, nu alții. Începe prin a-ți pune următoarele întrebări:

  • Ce vreau cu adevărat?
  • Ce activități îmi plac?
  • Ce aș urmări dacă nu aș fi atât de îngrijorat să fiu judecat?

Apoi concentrează-te pe scopul și pe intențiile tale. De ce te gândești să faci o schimbare în carieră? Vrei un salariu mai mare? Vrei să promovezi? Când știi care este motivul schimbării, vei putea rămâne concentrat pe obiectivul tău și mai puțin preocupat de opiniile celorlalți.

 

Frica de a o lua de la zero

Când ai în plan să schimbi domeniul de activitate, principala temere este că o vei lua de la zero, pe un salariu mai mic decât acum. Mult mai eficient este să-ți analizezi abilități transferabile și abilitățile soft, poate sunt mai multe decât îți poți da seama la prima vedere și să le pui în valoare în CV și la interviu. Această abordare îți va spori șansele de a obține salariul dorit sau un salariu peste cel de început în domeniul ales.

 

Frica de incertitudine

Ultimii trei ani ne-au arătat că nu putem face mereu planuri pe termen lung și că există riscul să apară situații pe care nu le putem controla. În mod similar, când faci o schimbare în carieră, există întotdeauna un anumit risc implicat. Dar poți atenua acest risc în mai multe moduri dacă:

 

  • Accepți incertitudinea și o privești ca pe o experiență de învățare
  • Faci pași mici în loc de salturi uriașe
  • Dezvolți noi abilități în afara zonei tale de confort
  • Eviți să te concentrezi asupra lucrurilor pe care nu le poți controla


E ușor să te lași influențat de teamă, timiditate, apatie sau anxietate și să renunți la căutarea locului de muncă ideal pentru tine. Așa că aici intervine eJobs pentru a-ți face drumul cât mai ușor. De un singur lucru mai ai nevoie. Adu curajul de a încerca ceva nou! Descoperă zeci de mii de locuri de muncă pe eJobs.ro!

 

Ai găsite utile informațiile din articol? Citește și: 

Care este cea mai mare frică când vrei să-ți schimbi jobul?

Te-au concediat? Uite ce trebuie să știi

A fost util articolul? 0
frica

Leave a Reply