• 11 Sep. 2023
 • 9 min

Cum obții un salariu mai bun la interviu?

salariu

Să ne imaginăm că ai trecut cu brio primele probe la interviul pentru un job nou și ai ajuns la discuția finală, în care ai primit și oferta salarială. Este mai mică decât crezi că meritai. Și ai vrea să negociezi, dar intervin temerile. Ce impresie voi face dacă voi pune accent pe partea financiară? Dacă angajatorul nu va reacționa bine la încercarea mea de a negocia salariul și voi pierde oferta? Temerile sunt firești, dar merită să ai și un plan de negociere care te poate ajuta să obții ceea ce vrei.

Descoperă în continuare ce ar trebui să bifezi când vrei să obții un salariu mai mare decât oferta angajatorului, dar și cum poți să-ți dezvolți, într-un mod interactiv, abilitățile necesare pentru o discuție productivă cu recrutorul sau cu managerul! Nu știi de unde să începi cu pregătirea? Te poți înscrie la evenimentul celor de la Leverage dedicat fix acestei discuții!

 

Înscrie-te aici la evenimentul Merit Mai mult!

 

60% dintre candidați acceptă prima ofertă și nu negociază. (studiu Glassdoor)

 

Documentează-te despre salariu


Înainte de a cere un salariu mai mare, află care este media salarială pentru postul tău și pentru experiența ta. Poți face acest lucru, accesând Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, unde peste 600.000 de specialiști și-au introdus veniturile până în prezent. Acolo poți vedea cum se poziționează salariul tău curent față de cel al altor specialiști.

Ține cont și de faptul că majoritatea companiilor au prevăzute mai multe niveluri salariale, pentru a avea flexibilitate în negociere. La fel ar trebui să pregătești și tu, astfel încât să poți negocia ușor și cu argumente, în funcție de oferta pe care o primești.

Nivel scăzut: Gândește-te: care este cel mai mic salariu pe care l-ai accepta? Este suma pe care ai simți-o confortabilă din punct de vedere financiar. Pentru a o afla, ia în calcul costul vieții și salariul anterior.

Nivel mediu: Pe baza documentării tale în Salario, a costului vieții și salariului anterior, poți determina un nivel mediu al salariului. Este un număr realist, susținut de date, care are sens pentru setul tău de abilități și experiența acumulată.

Nivel ridicat: acesta este salariul de vis. Deși tuturor ne-ar plăcea să cerem un salariu care să ne permită să ne îndeplinim multe dorințe, acesta trebuie totuși să fie un număr realist, calculat în funcție de experiența ta și de salariile oferite pe piața muncii. Chiar dacă e perceput ca un salariu mare, contează să poți justifica de ce compania ar trebui să-ți ofere acel salariu.

O regulă fundamentală a negocierii salariale este să oferi angajatorului o sumă puțin mai mare decât suma vizată. În acest fel, dacă negociază în jos, vei ajunge la o ofertă care să-ți fie convenabilă dacă o accepti. Dacă oferi un interval salarial, angajatorul va merge probabill spre nivelul inferior, așa că asigură-te că cel mai mic număr din acel interval este încă o sumă pe care o consideri corectă și motivantă.

 

Începe negocierea după ce primești oferta

Odată ce ai primit oferta salarială la telefon sau la interviu, este momentul potrivit să începi negocierea. Ia în calcul faptul că angajatorul te vrea în echipa sa din moment ce ți-a trimis oferta. Acesta este punctul în care ai cea mai mare putere de negociere. Ai construit deja o relație cu oamenii din companie, iar ei au investit timp și bani în recrutare.

Conversația poate merge într-unul din două moduri:

Angajatorul: „Suntem bucuroși să-ți oferim un salariu de….”

Tu: „Mulțumesc! Sunt încântat de această ofertă, dar este puțin mai mică decât am sperat. Doresc să negociez.”

Angajatorul: „Da, suntem dispuși să negociem. Ce sumă/interval salarial ar fi convenabil pentru tine?

Tu „Doresc suma aceasta. Având în vedere experiența mea și abilitățile pe care le aduc, consider că oferta dvs. este sub nivelul pregătirii mele.”

Angajatorul: „Este tot ce putem face”. „Lasă-mă să vorbesc cu HR-ul despre asta”.

Dacă te consideră potrivit, nu fi surprins dacă revin cu 10%-25% mai mult decât prima ofertă.

 

Angajator: „Bună ziua, suntem încântați să vă oferim salariul de….”

Tu: „Vă mulțumesc foarte mult pentru ofertă. O voi analiza și voi reveni în decurs de X zile.”

Dacă nu ești încă pregătit să negociezi, acest răspuns îți oferă timp să faci mai multe cercetări și să te gândești la următoarea mișcare. Asigură-te doar că răspunsul este rapid, astfel încât oferta să nu fie trimisă către un alt candidat. 

 

Arată de ce meriți un salariu mai mare decât cel oferit

Ești în momentul în care ți-ai învins emoțiile și ai comunicat angajatorului salariul dorit. Acum toate eforturile tale trebuie să fie îndreptate pe argumentare: arată că meriți un salariu mai mare decât cel pe care angajatorul e dispus să îl ofere. Nu lăsa niciodată ca propunerea ta să vorbească de la sine. Spune întotdeauna povestea care o însoțește. 

Punctele forte: De exemplu, am experiență de lucru în programe de editare video și foto, abilități de analiză și interpretare date, abilități de a crea campanii în social media și campanii e-mail marketing.

Realizările tale cheie: „La jobul anterior,  am dublat veniturile anuale ale companiei, prin lansarea unei campanii de marketing care a atras 50 de clienți noi.”

Răspunde nevoilor companiei: „Înțeleg că doriți în echipă oameni entuziaști, cu abilități și rezultate în marketing digital. Lucrez de peste 5 ani în social media, iar la fostul job am atras 50.000 de followeri pe diverse canale social media și am obținut o rată de conversie de 5% numai de pe Instagram.”

Ori de câte ori este posibil, încearcă să arăți mai degrabă decât să spui. Intervievatorii apreciază exemplele care demonstrează abilitățile tale. În loc să spui: „Am o mentalitate pozitivă și sunt un team player”, poți spune: „La fostul job am avut o perioadă stresantă, iar șeful meu mi-a mulțumit că mi-am motivat colegii să se implice în proiecte, analizând alături de ei fiecare aspect care nu era funcțional.”

Arată cum poți adăuga valoare companiei și ajută-i să-și atingă obiectivele (astfel încât ei să te ajute să le atingi pe ale tale). Acest lucru va justifica de ce meriți un salariu de început mai mare.

 

Vorbește cu încredere

O voce care denotă siguranță de sine te va ajuta să obții ceea ce-ți dorești. Pentru ca vocea ta să transmită încredere în timpul unei negocieri, nu uita:

 • Să găsești un ton plăcut, care să exprime și fermitate. Evită un ton ridicat sau prea emoțional. 
 • Să eviți ca sfârșitul unei propoziții să sune ca o întrebare. Te poate face să pari nervos,  subordonat sau mai puțin încrezător. De exemplu, nu spune: „Salariul pe care mi-l doresc este de 5000 RON? Declară cu încredere: „Salariul pe care îl doresc este de 5000 RON”.
 • Să eviți expresiile „Hm”, „poate”, „îmi place” și „cred”, toate arată nesiguranță. Dacă ți se întâmplă totuși să le folosești, fă o pauză în care să-ți propui să le eviți. .

 

Adaptează negocierea în funcție de persoana din fața ta

Înainte de a putea influența persoana care stă în fața ta, trebuie să o înțelegi. Care sunt interesele și preocupările ei? De exemplu, negocierea cu un potențial șef este foarte diferită de negocierea cu un reprezentant al departamentului de resurse umane. Poate că HR-ul, care este responsabil pentru angajarea mai multor oameni, este reticent să spargă precedentul, în timp ce șeful, care va beneficia mai direct de colaborarea cu tine, ar putea să răspundă la o cerere de mărire a ofertei salariale.

 

Înțelege constrângerile

S-ar putea să te placă și să considere că meriți salariul dorit, dar să nu poată să ți-l ofere. De ce? Deoarece pot avea anumite constrângeri, cum ar fi plafoanele salariale, pe care nicio negociere nu le poate slăbi. Treaba ta este să îți dai seama unde sunt flexibili și unde nu. Dacă, de exemplu, ești într-o companie mare care angajează 20 de oameni pe același post în același timp, probabil că nu îți poate oferi un salariu mai mare decât toți ceilalți. Dar poate fi flexibilă în ceea ce privește data de începere, concediul și bonusurile. Pe de altă parte, dacă negociezi cu o companie mai mică, este posibil să poată ajusta oferta inițială de salariu sau funcția. Cu cât înțelegi mai bine constrângerile, cu atât este mai probabil să poți propune opțiuni care rezolvă problemele ambelor părți.

 

Cauți un mod practic de a deprinde abilități de negociere și a avea succes în discuția cu recrutorul?

În primul rând ar trebui să definești ce înseamnă succesul pentru tine. Dacă de exemplu, vorbim despre o relație comercială care se întinde pe 20 de ani, definește când ai avut succes. În prima lună, la finalul primilor 5 ani sau după 15 ani? Este foarte important orizontul de timp atunci când definești succesul. Și poate ai nevoie să participi la mai multe interviuri pentru ca în timp să deprinzi abilități de negociere care îți pot aduce un salariu mai mare. Mai multe detalii despre cum poate fi evaluată o negociere de succes îți oferă în continuare Radu Glonț, Negociation Adviser & Trainer în cadrul companiei Leverage.

 

Vrei să-ți dezvolți abilitățile de negociere salarială? Participă la evenimentul de negociere salarială „Merit Mai Mult”, organizat de compania Leverage. Știi că evenimentul este pentru tine dacă:

 • Vrei să te vinzi mai bine la interviu
 • Observi că sunt mulți în jurul tău care câștigă mai mult doar pentru că știu să se vândă mai bine ca tine, nu pentru că aduc mai multă valoare companiei
 • Ți s-a întâmplat să fii refuzat la interviu pentru că ai cerut prea mult? Cursul te va ajuta să te poziționezi ferm și credibil, astfel încât cel din fața ta să înțeleagă valoarea pe care o aduci.
 • Vrei să afli ce altceva mai poți negocia în afară de salariu.
 • Nu obții cât meriți pentru că nu știi cât, când și cum să ceri.
 • O condiție esențială să obții ceea ce îți dorești în negociere este să ceri. Pare simplu, dar în realitate apar de mult ori blocaje, fie pentru că nu alegi momentul potrivit în care să ceri, fie nu folosești abordarea potrivită pentru cel din fața ta sau negociezi prea mult cu tine.
 • Vrei să fii sigur că negociezi salariul la momentul oportun și cu persoana potrivită.

Ce înveți la evenimentul Merit Mai Mult:

 • cum să te pregătești pentru negocierea cu angajatorul
 • cum să te vinzi mai bine la interviu
 • cum să răspunzi la întrebarea: „Și la ce salariu te-ai gândit?”
 • cum să te poziționezi ferm și credibil și să-ți maximizezi șansele de a obține jobul dorit
 • cum să ceri astfel încât să nu afectezi relația cu angajatorul
 • ce poți oferi la schimb astfel încât să-ți atingi obiectivele salariale
 • cuvinte și expresii de evitat, care-ți pot afecta credibilitatea în negociere

 

Template de negociere salariu cu angajatorul pe e-mail

Bună ziua,

Vă mulțumesc pentru oferta salarială propusă pentru postul Marketing Manager. Sunt încântat de oportunitatea de a discuta cu dvs. despre îmbunătățirea imaginii companiei, cred în produsul dvs. și știu că vă pot ajuta să obțineți rezultate și mai mari.

Înainte de a accepta oferta, vreau să discut despre salariul propus.

După cum am povestit în timpul procesului de recrutare, am o experiență de peste 12 ani în marketing, timp în care am realizat campanii pentru branduri cunoscute și am contribuit la creșterea vânzărilor cu 50%. În cel mai recent rol rol, am obținut, alături de echipa mea, trei dintre cele mai mari conturi din istoria companiei.

Având în vedere experiența mea, un salariu de 10.000 lei m-ar motiva. Sunt deschis unei discuții despre compensații alternative, cum ar fi bonusuri pe performanță.

Aștept răspunsul dvs.

Cu recunoștință!

Numele

 

Do’s & Don’ts negocierea salariului la interviu

Cheia unei negocieri salariale de succes este să știi să te prezinți profesional și cu încredere. Iată ce ar trebui să faci și ce greșeli ar trebui să eviți:

Do’s

 • Documentează-te. Află care este un salariu corect pentru postul și compania pe care o ai în vedere.
 • Ia în considerare nivelul de experiență și plusurile tale unice, precum și competitivitatea pentru job. Care a fost impactul tău la jobul tău anterior? Ce calități unice aduci la masă și pot convinge o companie să te angajeze? Scrie și exersează un speech despre motivele pentru care meriți un salariu mai mare, oferind exemple din experiența ta. Este posibil să-ți dai seama că poți cere mai mult decât media pieței.
 • Gândește-te dincolo de salariu. Sunt joburi care îți pot oferi mai mult timp liber plătit ceea ce înseamnă mai mult timp pentru familie, vacanțe și echilibru emoțional.
 • Folosește cuvinte pozitive.
 • Concentrează-te pe colaborare în negocierea cu angajatorul și pe soluții câștigătoare pentru toate părțile

Don’ts

 • Nu te grăbi să aduci în discuție subiectul salariului la primul interviu. Angajatorul ar putea să considere că ești mai interesat de compensația ta decât de rezolvarea problemelor companiei.
 • Nu te grăbi să dai sume exacte la întrebări legate de salariu în discuția preliminară la telefon sau la primul interviu. Dacă apar, poți spune „Aș vrea să aflu mai multe detalii despre responsabilitățile rolului pentru a vă oferi un interval salarial”.  Momentul bun este după ce primești oferta.
 • Nu vorbi despre istoricul salarial cu recrutorul/managerul. Prea multe informații despre salariul tău trecut te-ar putea încadra la o ofertă mai mică sau dacă salariul anterior a fost prea mare, recrutorul poate avea semne de întrebare referitoare la sinceritatea ta.
 • Nu fi evaziv dacă ți se cere o sumă după ce primești oferta. Știi cel mai bine ce-ți dorești și ce te-ar motiva să te implici într-un anumit job.
 • Nu presupune că trebuie să accepți prima ofertă. Prima ofertă nu este niciodată cea mai bună ofertă a lor. Chiar și pe o piață a muncii provocatoare, negocierea argumentată este acceptată.
 • Nu-ți cere scuze pentru suma cerută. Ceri un salariu pentru care probabil te-ai documentat, corespunde experienței tale, nivelului pieței, costului vieții.
 • Evită să oferi un interval salarial, ci mai degrabă o sumă fixă. Cel mai probabil tu te aștepți la suma mare din acest interval, în timp ce angajatorul se va concentra pe suma mai mică.
 • Nu te concentra doar pe un număr. Ia în calcul și alți termeni ai ofertei, cum ar fi un bonusurile, mai multe zile de concediu, opțiuni flexibile de muncă, cursuri de formare.
 • Nu încerca să intri într-o competiție cu angajatorii, vorbind despre altă ofertă sau despre faptul că încă prospectezi piața.
 • Nu uita să ceri și în scris oferta salarială, pe care tocmai ai negociat-o. Astfel te asiguri că o vei și primi.

Să-ți negociezi salariul, mai ales atunci când ai primit o ofertă oficială, poate fi o inițiativă asociată cu o călătorie în care schimbi traseul. Și întâmpini obstacole. Teama de cum vei fi perceput sau teama de a nu pierde oferta te pot face să simți că ar trebui să accepți propunerea financiară a companiei și să mergi mai departe. Însă este important să-ți cunoști valoarea și să-ți susții salariul dorit cu argumente. Urmează pașii din acest articol pentru a-ți construi încrederea în sine și participă la cursul de negociere salarială organizat de Leverage, pentru a ști exact cum să abordezi una dintre cele mai importante discuții cu angajatorul.

Reține! Trebuie să te simți motivat și confortabil în poziția ta pentru a evolua. Și nu poți face asta dacă nu simți că ești plătit așa cum meriți. 🙂

Tu cum ai convins angajatorul să-ți ofere un salariu mai mare la interviu?

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

 

Cum negociezi cu succes o mărire salarială

 

4 mituri de dat uitării când vine vorba de negocierea salariului

 

A fost util articolul? 2
salariu
 • AvatarGavrila Andreea zice

  Buna seara,

  Am rugamintea sa ma ajutati daca se poate, care este limita de varsta pentru a te angaja la Rhein Vision Ploiesti? (am inteles ca pana la 50 ani).

  • Bună, Andreea,

   Nu avem aceste informații. Îți recomandăm să scrii direct companiei.

Leave a Reply