• 17 Aug. 2023
  • 8 min

Cum negociezi cu succes o mărire salarială

marire salariala

Lucrezi de cel puțin un an la jobul actual și știi că ți-ai atins obiectivele sau chiar le-ai depășit. Având în vedere contextul curent, în care puterea de cumpărare scade și inflația se resimte tot mai pregnant, poți lua în considerare să-i ceri angajatorului o mărire de salariu. Perspectiva aceasta îți creează multe întrebări și emoții, dar poate fi și varianta câștigătoare pentru tine. Contează să pornești discuția despre marirea salariala cu încredere în valoarea pe care o oferi companiei și cu profesionalism.

Înțelegerea pașilor pe care îi poți face în acest demers, dar și adaptarea în funcție de răspunsul angajatorului îți pot aduce mai mulți bani la salariu. Mai mult decât atât nu ești singur în negocierea salarială! Descoperă în continuare ce ar trebui să bifezi când marirea salariala este prioritatea ta, ce soluții ai în funcție de răspunsul primit, dar și cum poți să-ți dezvolți, într-un mod interactiv, abilitățile necesare pentru o discuție productivă cu managerul! Nu știi de unde să începi cu pregătirea? Te poți înscrie la evenimentul celor de la Leverage dedicat fix acestei discuții!

 

Înscrie-te aici la evenimentul Merit Mai mult!
 


Un sondaj efectuat în 2019 de Reed Recruitment pe 3.000 de angajați din Marea Britanie a arătat că 55% dintre oameni nu sunt dispuși să ceară o mărire de salariu. Printre principalele motive s-au numărat faptul că nu știu ce să spună (16%), preocuparea de a nu fi considerat prea avizi (15%) sau, pur și simplu, frica (12%).

 

Ce ar trebui să faci înainte de a negocia marirea salariala


Înainte de a intra în negociere, încearcă să înțelegi perspectiva managerului tău. Îți poți face o idee despre prioritățile sale acordând atenție anunțurilor pe care compania le face cu privire la obiectivele financiare și întrebând managerul cum contribui la atingerea acestor obiective.

Poți analiza abordarea managerului în timpul întâlnrilor one-to-one sau în timpul ședințelor, înainte de a aduce, în mod direct, în discuție o mărire salarială. Acordă atenție aspectelor care-l mulțumesc și îngrijorărilor sale. Dacă este mulțumit de evoluția business-ului și a ta, consideră că ai undă verde pentru a iniția o discuție mai serioasă despre salariu. Dacă reacția este negativă, consideră că este un semn să mai aștepți sau să ceri feedback cu privire la performanța ta.

 

Documentează-te despre salariile din piața muncii pentru poziția ta

Înainte de a cere o mărire de salariu, află care este un interval optim pentru postul tău și pentru experiența ta. Poți face acest lucru, accesând Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, unde peste 600.000 de specialiști și-au introdus veniturile până în prezent. Acolo poți vedea cum se poziționează salariul tău curent față de cel al altor specialiști. 

 

Ia considerare performanța financiară a companiei

Datele despre situația financiară a companiei din ultimele trimestre sau din ultimul an te vor ajuta să-ți adaptezi cererea. De exemplu, în cazul în care compania este pe minus față de anul trecut cu câteva procente, ai putea lua în considerare o creștere mai mică a salariului. Poți verifica compania pe mfinante.gov.ro. 

 

Realizează un audit al realizărilor tale

Una dintre cele mai bune modalități prin care îți poți convinge angajatorul că meriți o mărire de salariu este evidențierea realizărilor, care au ajutat compania să-și atingă obiectivele. Astfel demonstrezi valoarea pe care o aduci echipei și companiei.

Stabilește intervalul de creștere a salariului

Începe cu cea mai mică sumă pentru care ai fi dispus să bați palma cu recrutorul și încheie cu cea mai mare sumă pe care crezi că e rezonabil să o ceri, pe baza documentării tale. Încearcă să identifici și beneficiile pe care le poți accepta în loc de o creștere a salariului sau pentru o creștere mai mică a salariului. Pentru a-ți fi mai ușor în negociere, stabilește o listă de beneficii care poate fi utilă dacă angajatorul respinge cererea ta:

  • Mai multe zile de concediu de odihnă
  • Mai multă flexibilitate în programul tău
  • Zile remote
  • Acțiuni la bursă

 

Pregătește prezentarea

Gândește-te la argumente convingătoare pentru care meriți să obții această mărire. Poți lua ca model un sales pitch și să te pui în valoare exact așa cum ai pune un produs sau un serviciu. Stabilește ce-ți dorești în ordinea priorităților. De exemplu, 1. un salariu mai mare, 2. beneficii, 3. o promovare care îți poate aduce și un salariu mai mare. Ai întotdeauna un plan B și chiar C pentru a-ți asigura succesul.

 

Exersează negocierea cu prietenii sau cu familia

Înainte de a merge la întâlnirea cu șeful tău, merită să faci o simulare a discuției pe care o vei avea cu acesta. Iar prietenii sau familia pot juca rolul managerului și te pot ghida pentru a fi convingător. Dacă este posibil, alege pe cineva care fie are experiență în a cere o mărire de salariu, fie este într-o poziție de conducere, astfel încât să-ți poată oferi feedback constructiv. Acesta îți poate da sfaturi și despre limbajul corpului sau despre stilul de comunicare, astfel încât să-ți îmbunătățești prestația la proba reală de negociere. 

 

Programează-ți cu atenție întâlnirea cu managerul 

Alege cu grijă momentul când vei cere o marire salariala deoarece poate influența decizia managerului. Iată ce ar trebui să iei în considerare atunci când îți programezi întâlnirea:

  • Perioada: Cere o mărire de salariu atunci când compania ta se descurcă bine din punct de vedere financiar. Urmărește cifrele comunicate intern și extern, precum și aparițiile în mass-media. De asemenea, poți cere o mărire de salariu după ce ai finalizat cu succes un proiect sau ți-ai atins un target.
  • Ziua săptămânii: Evită ziua de luni, când oamenii au agenda plină cu task-uri și întâlniri, unele chiar reportate de săptămâna trecută. În general ziua de luni este solicitantă și cu priorități de business. De asemenea evită și ziua de vineri, când managerul ar putea fi nerăbdător să-și termine sarcinile înainte de weekend sau să plece mai devreme de la birou. Stabilește întâlnirea într- o zi la mijlocul săptămânii, miercuri sau joi, pentru a te asigura că managerul va fi receptiv.
  • Ora: Încearcă să programezi întâlnirea poate după pauza de prânz, când, în general oamenii sunt bine dispuși. 

 

Abordarea poate face diferența

Intră la întâlnire cu o atitudine egalitară „suntem amândoi adulți”, mai degrabă decât cu atitudinea unui angajat care cere o favoare. Începeți conversația exprimându-ți entuziasmul pentru modul în care se dezvoltă compania și menționând cât de implicat ești în activitate, ce îți place, ce realizări ai avut. Continuă prin a menționa clar așteptările tale financiare și de ce consderi că meriți mărirea salarială. Apoi, fii pregătit să răspunzi la întrebări și contraargumente.

 

Ce soluții ai dacă primești răspuns pozitiv

Chiar dacă angajatorul este de acord să-ți ofere o mărire de salariu, este posibil să nu-ți dea chiar suma pe care ți-ai dorit-o inițial. În această situație, iată ce ai de făcut:

  • Încearcă să negociezi o sumă realistă. Începe cu o cifră care este mai mare decât suma țintă, dar care este rezonabilă pentru tine. Poți chiar să-i explici managerului că documentarea te-a condus la această sumă, astfel încât ei să știe că ești informat.
  • Este important să găsești un echilibru între a cere o mărire de salariu care să reflecte valoarea ta și a fi flexibil pentru a ajunge la o sumă care este confortabilă și pentru angajatorul tău. Negociază treptat.
  • Cere o dată fixă pentru mărirea salariului și un document scris în care să fie menționată suma agreată, astfel încât să nu existe schimbări care nu te avantajează. 


Ce soluții ai dacă răspunsul este negativ


Dacă angajatorul îți respinge cererea de mărire a salariului este important să-ți gestionezi emoțiile și să rămâi într-o relație amiabilă cu acesta. Iată ce poți face pe mai departe:

  • Cere feedback. Să afli motivul pentru care nu ai primit mărirea de salariu, te va ajuta într-o negociere viitoare. Contează să nu iei totul personal, poate nu ai cerut o sumă realistă sau poate compania trece printr-o perioadă mai dificilă din punct de vedere financiar. 
  • Discută despre beneficii. Dacă angajatorul a respins cererea ta, dar a vorbit despre valoarea pe care o aduci companiei, ai putea să-i ceri și alte beneficii, precum mai multe zile de concediu, lucru remote de oriunde, vouchere.
  • Nu-ți cere scuze.  Dacă îți ceri scuze, angajatorul tău ar putea crede că te învinovățești pentru cererea ta și nu ești conștient de valoarea pe care o aduci companiei, ceea ce îți poate afecta șansele de a obține o creștere a salariului mai târziu.
  • Mulțumește-i pentru timpul acordat. Indiferent de rezultat, abordează discuția într-o notă pozitivă și profesionistă, astfel încât să rămâi în relații bune cu angajatorul actual și să ai referințe bune.

 

Cum știi dacă o negociere a fost de succes

În primul rând ar trebui să definești ce înseamnă succesul pentru tine. Dacă de exemplu, vorbim despre o relație comercială care se întinde pe 20 de ani, definește când ai avut succes. În prima lună, la finalul primilor 5 ani sau după 15 ani? Este foarte important orizontul de timp atunci când definești succesul. Mai multe detalii despre cum poate fi evaluată o negociere de succes îți oferă în continuare Radu Glonț, Negociation Adviser & Trainer în cadrul companiei Leverage.

 

 

 

Vrei să-ți dezvolți abilitățile de negociere salarială? Participă la evenimentul de negociere salarială „Merit Mai Mult”, organizat de compania Leverage. Știi că evenimentul este pentru tine dacă:

 

    • Vrei o mărire de salariu, dar nu știi cum să pui problema, fără să riști relația cu șeful. Nu trebuie să fie ori-ori. Poți avea și relație și bani dacă știi cum să pui problema cu cel din fața ta.
    • Ți se întâmplă des să aștepți să-ți mărească ei salariul pentru că muncești din greu, dar asta pare că nu se întâmplă niciodată.
    • Vrei să afli ce altceva mai poți negocia în afară de salariu.
    • Nu obții cât meriți pentru că nu știi cât, când și cum să ceri.
    • O condiție esențială să obții ceea ce îți dorești în negociere este să ceri. Pare simplu, dar în realitate apar de mult ori blocaje, fie pentru că nu alegi momentul potrivit în care să ceri, fie nu folosești abordarea potrivită pentru cel din fața ta sau negociezi prea mult cu tine. 
    • Ai vrea să obții și alte beneficii în afară de bani.
    • Vrei să fii sigur că negociezi salariul la momentul oportun și cu persoana potrivită.
    • Vrei să afli când este cel mai bun moment să ceri o mărire de salariu.

Ce înveți la evenimentul Merit Mai Mult: 

  • cum să te pregătești pentru negocierea cu angajatorul
  • cum să răspunzi la întrebarea: „Și la ce salariu te-ai gândit?”
  • cum să ceri astfel încât să nu afectezi relația cu angajatorul
  • ce poți oferi la schimb astfel încât să-ți atingi obiectivele salariale
  • cuvinte și expresii de evitat, care-ți pot afecta credibilitatea în negociere

 

Înscrie-te aici la evenimentul Merit Mai mult!


Reține în negocierea pentru marirea salariala!

Do’s

  1. Documentează-te despre salariu din mai multe surse: comparator salarial, prieteni, specialiști în resurse umane. 
  2. Fii flexibil. Ține întotdeauna cont de imaginea de ansamblu. Sunt o mulțime de elemente care pot fi negociate. Nu te concentra pe unul singur, cum ar fi salariul, ci ia în considerare și beneficiile care pot reprezenta o sumă consistentă de bani.
  3. Pune cât mai multe întrebări! Astfel vei putea înțelege care este abordarea companiei față de marirea salariala și care sunt adevăratele motive pentru care salariul tău nu este mărit. Pune întrebări de genul: „Ajută-mă să înțeleg asta?” „Care este motivul?” „Este legat de situația economică actuală? De experiență? Dacă descoperi motivația managerului, poți veni cu o propunere care să fie reciproc avantajoasă.


Don’ts

  1. Nu percepe negocierea ca o luptă: „Negocierea se referă la două persoane care stau de aceeași parte a mesei, lucrând la probleme care îi împiedică să ajungă la o înțelegere”, spune Ben Cook, CEO al platformei de negociere a salariului Riva. „Mitul este că negocierea dăunează relațiilor. Însă negocierea nu înseamnă ceartă. Negocierea înseamnă ca ambele părți să-și satisfacă interesele în cel mai avantajos mod posibil. Negocierea este o abilitate de care ai nevoie pe tot parcursul vieții, mai ales dacă vrei să treci la o poziție C-level”, adaugă Cook. 
    2. Nu te retrage dacă răspunsul este Nu! Negocierea unui salariu mai mare ar putea merge bine și repede sau e posibil să constați că lucrurile nu sunt atât de simple. Dacă ești întâmpinat cu un Nu, consideră-l ca un mod de deschidere pentru o negociere mai complexă către obiectivul tău. Poți spune: „Înțeleg că nu putem ajunge acolo astăzi. Dar putem stabili un plan clar cu ceea ce trebuie să fac în următoarele luni și să ne revedem apoi, pentru a vă arăta că sunt pregătit pentru următorul pas”.
    3. Nu fi prea umil: Începe prin a te promova. Ce ai făcut ca să meriți această mărire de bani? Nu-ți fie teamă să prezinți date, realizări, proiectele coordonate, venituri aduse, bani economisiți.

 

În concluzie, reține că obținerea unui salariu mai mare este un drum cu mai multe locuri de bifat și poate chiar cu reconfigurarea traseului. Oricare ar fi rezultatul, vei obține o perspectivă asupra priorităților angajatorului și a modului în care te încadrezi în acestea. Este posibil să obții exact ceea ce-ți dorești sau să-ți dai seama că e important să cauți un alt job care să răspundă așteptărilor tale financiare. Important este să faci tot ce îți stă în putere, să mergi la evenimente și cursuri de formare a abilităților de negociere, pentru a-ți spori șansele de a obține ceea ce-ți dorești indiferent de jobul ales. 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește pe aceeași temă: 

 

Evită aceste greșeli în negocierea salariului la interviu

 

4 mituri de dat uitării când vine vorba de negocierea salariului

 

A fost util articolul? 0
marire salarialasalariu

Leave a Reply