• 7 Aug. 2020
  • 7 min

Salariu brut – Tot ce trebuie să știi înainte de a-l negocia

salariu brut

Tocmai ai primit oferta de job și poate cel mai important aspect care te interesează este salariul. Angajatorul menționează salariu brut, dar este cel care corespunde pregătirii tale profesionale? Ce contribuții trebuie să plătești la stat și cât primești în mână? Sunt doar câteva dintre întrebările la care avem răspunsul în cele ce urmează.

Companiile pot comunica diferit salariul în anunțurile de joburi sau în ofertele de angajare pe care le trimit pe e-mail, însă tu merită să faci clar distincția între cele două tipuri de salarii (brut și net), pentru a ști ce să negociezi și pentru lua o decizie corectă.

Salariu brut este suma menționată în contractul de muncă din care se rețin contribuțiile sociale și impozitul. Salariu net este cel pe care îl iei în mână, după ce din salariu brut au fost reținute și plătite: contribuția la pensii, contribuția la sănătate și impozitul pe venit.

Indiferent de domeniul în care ai lucra, este important să te asiguri că salariu brut pe care îl primești pentru un program normal de lucru, de 8 ore, este cel puțin echivalentul salariului de bază minim brut pe țară.

 

Salariu minim brut 2020

Pentru anul 2020, salariu minim brut pe țară, garantat în plată este de 2.230 lei (cu 86 de lei mai mult decât în 2019), pentru un program normal de lucru, în medie de 167,333 de ore pe lună, reprezentând 13,327 lei pe oră, conform HG nr. 935/2019.  De asemenea, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.230 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

 

Cum se stabilește salariu minim brut pe țară

Codul Muncii menționează, în articolul 164, cum este stabilit salariu minim brut pe țară: (1) Salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor și a patronatelor.


Când vine vorba de salariu minim brut, reține că angajatorul are câteva obligații față de tine:

  • Nu poate negocia și stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe țară, conform alineatului 2, din articolul 164.  Aceste dispoziții se aplică și în cazul în care ești prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să își desfășoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepția grevei.
  • Dacă salariu minim brut pe țară se modifică, angajatorul are obligația de a aduce la cunoștință salariaților.

Salariu minim brut pe țară, calculat diferențiat în funcție de vechime, studii și chiar domeniu de activitate


Conform Codului Muncii, articolul 164, alineatul (11) prin hotărâre a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la alin. (1), diferențiat pe criteriile nivelului de studii și al vechimii în muncă.

Astfel, Hotărârea de Guvern nr. 935/2019 menționează că începând cu 1 ianuarie 2020 – pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariu minim brut pe țară este de 2.350 lei, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore, în medie, reprezentând 14,044 lei pe oră.


Prin derogare de la prevederile art. 164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2020, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 3.000 lei lunar și se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 66 pct.1 din OUG nr. 114/2018.

 

Salariu mediu brut în creștere

Angajații cu studii superioare și vechime în muncă se încadrează la salariu mediu brut. În ultimii ani salariu mediu brut a înregistrat o creștere spectaculoasă. În anul 2018, contribuțiile sociale pentru pensii (CAS) și sănătate au trecut din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, iar salariul mediu brut a crescut de la 3.131 de lei, cât era în 2017, la 4.162 de lei. În 2019, salariu mediu brut a crescut cu 1.000 lei, iar anul acesta a ajuns la 5.429 de lei, cu 266 de lei mai mult față de anul 2019.

 

Calcul salariu brut

Venitul brut capătă mai mult sens când este detaliat. Pentru aceasta, poți folosi un calculator salariu. Tot ce trebuie să faci este să introduci valoarea salariului brut. Astfel vei afla contribuțiile pe care le plătești ca angajat, dar și cele plătite de angajator. Vei ști exact ce sumă investește angajatorul pentru a-ți plăti salariu lunar. În cazul în care angajatorul îți comunică salariu net, cu ajutorul calculatorului salariu, poți să faci un calcul salariu brut. Simulatorul de calcul salariu este actualizat conform legislației în vigoare și te ajută să afli valorile componentelor din fluturașul tău de salariu. Pe lângă detalierea salariului tău, poți afla cum este venitul tău comparativ cu cel introdus de specialiști cu același job ca tine.

calcul salariu brut

Iată un exemplu calcul salariu brut. Am ales salariu minim brut pe economie

Un calculator salariu îți oferă transparență în calcul, prin menționarea sumelor care sunt reținute de către angajator pentru a face plata pentru tine. Astfel, pentru un salariu minim brut pe țară de 2.230 lei, știi exact care e contribuția la pensie (557 lei), sănătate (223 lei), care e valoarea impozitului pe venit (103 lei) și prin însumarea acestor contribuții știi exact cât datorezi, ca salariat, statului. Și, cel mai important, afli câți bani trebuie să iei în mână (1.346 lei), după ce ți-au fost reținute contribuțiile. 

Avantajul calculatorului este că ține cont în stabilirea salariului brut, dar și a celui net de profilul tău ca angajat. Parametrii pe care îi ia în calcul sunt: dacă ești angajat în domeniul construcțiilor, dacă ești scutit de impozit, dacă ai funcție de bază.

 

Contributii salarii 2020

Tocmai te-ai familiarizat cu acele contribuții pe care trebuie să le plătești statului, însă merită să afli detalii despre valoarea fiecăreia.

De la 1 ianuarie 2018 au intrat în vigoare modificările la Codul fiscal privind contribuţiile sociale (aduse prin Ordonanța de Urgență 79/2017), acestea urmând a fi transferate către salariaţi. Modificările au vizat reducerea cotelor cumulate ale contribuțiilor sociale obligatorii, cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, precum și reducerea numărului de contribuții sociale de la 9 (pentru angajat și angajator) la doar 3 – CAS, CASS şi nou introdusa contribuţie asiguratorie pentru muncă.

  • CAS – Contribuția de Asigurări Sociale reprezintă 25% din salariu brut. La aceasta se adaugă +4% pentru condiţii deosebite de muncă/ +8% pentru condiţii speciale. Este datorată de salariat, dar o plătește angajatorul.
  • CASS (asigurări sociale de sănătate) reprezintă 10% din salariul brut. Este datorată de salariat și plătită de angajator. 
  • CAM (asiguratorie pentru muncă) este 2,25% din salariul brut, fiind datorată și plătită de angajator. Se reține pentru risc de şomaj, accidente de muncă, concedii medicale, creanţe salariale. 

Din cauza faptului că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat a fost făcută prin Ordonanță de Urgență, mulți angajatori au ales și aleg în continuare varianta de calcul pentru salariu brut pe formula veche, oferind un „bonus compensatoriu”, care să acopere diferențele din sumele de plată. Acest pas a fost făcut deoarece Ordonanțele de Urgență pot fi modificate/abrogate.

 

Impozit pe venit

Ordonanța de Urgență 79/2017 stabilește și valoarea impozitului pe venit, aceasta fiind, începând cu 2018, de 10% (față de 16% în trecut). Impozitul pe venit reprezintă 10% din salariu brut și în 2020, dar, având în vedere că salariul minim brut pe țară a crescut de la 2.080 la 2.230 de lei, de la 1 ianuarie 2020, cei care, de exemplu, au salariu minim brut pe țară, vor plăti și un impozit pe venit mai mare, de 103 lei lunar, faţă de 89 lei cât era la sfârșitul lui 2019.

 

Întrebări frecvente despre salariu brut

 

De ce un angajat care are același salariu minim brut ca al meu, ia un salariu net mai mare decât mine?

În calculul salariilor contează numărul de persoane aflate în întreținere. În funcție de acest număr se aplică o deducere la calculul impozitului pe venitul din salarii. Astfel, salariatul care nu are persoane în întreținere primește un salariu net de 1.346 lei, în timp ce un salariat cu 1 copil va obține un salariu net de 1.362, cel cu doi copii – 1.378 lei, cu 3 copii- 1.394 lei, 4 copii – 1426 lei.

Ce efecte are creșterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2020?

Conform articolului 164 din Codul Muncii,  toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.230 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Astfel, majorarea salariului minim brut a dus la majorarea acestor plafoane și contribuții sociale: 

 

  • plafonul în funcție de care persoanelor fizice care obţin venituri extrasalariale au obligaţia de a plăti contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) pentru veniturile estimate în anul 2020. Acest plafon se determină în funcţie de nivelul salariului minim brut pe ţară în vigoare în 2020. Astfel, plafonul se majorează de la 24.960 de lei pe an, la 26.760 lei pe an.
  • baza de calcul al CAS în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală. Venitul la care contribuabilii plătesc contribuţia de 25% trebuie să fie cel puţin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară în anul 2020.
  • contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice care au venituri extrasalariale peste plafonul de 12 salarii minime brute în anul 2020.  
  • contribuțiile sociale plătite persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale, situate sub plafonul de 12 salarii minime brute în anul 2020 şi care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate. 
  • contribuțiile sociale pentru persoanele fără venituri care aleg să încheie asigurări în sistemul asigurărilor sociale şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, acestea trebuie să plătească echivalentul a 10% din şase salarii minim brute pe economie, adică 1.338 lei, faţă de 1.248 de lei în 2019.

Cine are de câștigat din majorarea salariului minim brut pe țară?

Pe lângă salariații care au în contractul de muncă salariu minim brut pe țară, zilierii au de câștigat. Aceștia sunt remuneraţi cu 13,3 lei pe oră, faţă de 12,4 lei în 2019, în condiţiile în care Codul Muncii stabileşte că remuneraţia zilierilor nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim. 

Şi tinerii care participă la programe de internship au de câștigat. Sunt mai bine plătiți anul acesta, pentru că indemnizaţia de internship este de cel puţin 50% din salariul minim brut pe ţară. Asta înseamnă că dacă începi un program de internship acum vei lua cel puţin 1.115 lei, faţă de 1.040 de lei în 2019.

 

Dacă lucrez mai puțin de 8 ore, cum se calculează venitul brut?

În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe țară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat. Valoarea unei ore este de 13,327 lei.

 

Dacă lucrez part-time, contribuțiile de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotelor stabilite asupra salariului minim brut pe țară?

De la 1 ianuarie 2020, contractele de muncă part-time sunt taxate cu contribuții sociale la valoarea lor reală, potrivit Legii 263/2019, privind modificarea Codului fiscal. Astfel se elimină prevederea care fusese introdusă în anul 2017, prin care salariile pe fracțiuni de normă erau taxate cel puțin la valoarea salariului minim pe economie.

 

Cum să-mi negociez salariul la interviu: brut sau net?

Încearcă pe cât posibil să negociezi salariul net și să ții la valoarea acestuia în viitoarele negocieri, pentru că astfel te protejezi de posibilele modificări legislative care se fac. De exemplu, în contextul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, clar, negocierea unui salariu net a fost mult mai avantajoasă pentru angajați, angajatorii fiind nevoiți să ofere un bonus compensatoriu, care să mențină salariile nete la același nivel ca în 2017. Ia în calcul că negocierea unui salariul minim brut sau mediu brut pe țară poate fi avantajoasă, având în vedere că aceste salarii cresc anual, prin hotărârile de Guvern. 

 

În cazul în care am două joburi și două salarii brute, mi se va reține pentru fiecare contribuțiile sociale, de sănătate și impozitul?

Dacă obții salarii din mai multe contracte de munca, Codul fiscal nu prevede scutiri în ceea ce privește contribuțiile obligatorii. Pentru ambele joburi ți se vor reține contribuțiile sociale și de sănătate, iar în cazul unor concedii, valoarea acestora va fi mai mare.

 

De ce ar trebui să țin cont în timpul negocierii salariului brut?

Este important să-ți cunoști drepturile și să știi că nu ar trebui să accepți un salariu brut mai mic decât cel minim pe țară. De asemenea, trebuie să știi că la stabilirea și primirea salariului angajatorul nu poate invoca discriminări pe criterii arbitrare de vârstă, sex, orientare sexuală, apartenență sexuală, rasă, etnie, religie, opțiuni politice, sindicale etc. Diferențele salariale ar trebui să-și aibă baza doar în actele legislative existente, cu privire la nivelul de experiență, gradul de expertiză, tipul muncii exercitate (de zi sau noapte, grea sau ușoară, în mediu toxic sau nu).

Un salariu brut, chiar dacă poate e mai mic decât te aștepți, te poate ajuta, prin contribuțiile plătite, în situații pe care poate nu le anticipezi, precum concedii medicale, pensie, șomaj. De aceea, este important să cântărești aceste avantaje și să iei în calcul oferta salarială care include, pe lângă salariu brut, și sporuri, beneficii.

Ți-a plăcut articolul despre salariu brut? Citește și:

Meserii bine plătite
Tu cât de preocupat ești de evoluția salariului?

A fost util articolul? 22
salariu brut

Leave a Reply