• 22 Dec. 2020
 • 8 min

Meserii bine plătite. Ce alegi în 2021

meserii bine platite

După un an în care unele domenii au supraviețuit cum au putut, altele au fost nevoite să-și restrângă activitatea, îți dorești ca în 2021 să găsești acel job stabil care să-ți aducă satisfacție. Să fie o alegere bună atât din punct de vedere profesional, cât și financiar. Sună bine, nu? Înainte de a aplica, descoperă care sunt acele meserii bine platite.

De multe ori, te uiți la cei din jur și apreciezi cât sunt de norocoși că au găsit acel job și bine plătit  și poate și cu o suită de alte beneficii. Dar locurile de muncă bine plătite nu sunt atât de rare pe cât par. De multe ori, pentru aceste meserii bine platite sunt și multe poziții disponibile. Și explicația e simplă. Atât timp cât ai o specializare care răspunde unor nevoi actuale ale angajatorilor, cum ar fi digitalizarea, automatizarea sau inteligența artificială și ajuți business-ul să crească aceștia sunt dispuși să plătească salarii bune. Și atât timp cât există tot mai multe cereri din partea clienților pentru simplificarea anumitor procese de lucru sau pentru dezvoltarea unor produse și angajatorii sunt interesați să atragă tot mai mulți specialiști care țin pasul cu tendințele. Salariile sunt calculate în funcție de specializarea ta. Cu cât aceasta este mai rară, dar foarte căutată, cu atât vei avea câștiguri mai mari. Contează doar să știi spre ce domeniu să te îndrepți. 

 

Domeniul IT ramâne în topul celor mai bine platite joburi. Deficitul de specialiști existent la momentul actual în piață determină creșterea constantă a salariilor în acest domeniu. Dar și noile tehnologii, care apar și presupun noi perfecționări ale angajaților, pot fi considerate un factor de creștere a remunerației. De asemenea, în rândul joburilor bine plătite putem include și meseriile pentru care specialiștii sunt pe cale de dispariție sau pentru care nu mai există un număr ofertant de școli profesionale. (Raluca Peneș, HR Manager Smartree România)

 

Meserii bine platite. În ce domeniu să te specializezi în funcție de salariu mediu net

Și anul acesta, la fel ca anii anteriori joburile în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) sunt cel mai bine plătite. De asemenea, joburile în extracția minereurilor și cele în producție video se bucură de o creștere a salariului mediu net. Datele sunt oferite de Institutul Național de Statistică și sunt la nivelul lunii octombrie 2020:

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3343 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 22 lei (+0,7%).
▪ Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7674 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1720 lei).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:
• cu 7,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;
• între 3,0% şi 5,0% în extracţia minereurilor metalifere, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea echipamentelor electrice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
• între 1,5% şi 3,0% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor textile, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de editare, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea de mobilă, tranzacţii imobiliare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), industria metalurgică.

*În luna octombrie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic 2 ( activităţile economice din administraţia publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială), nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), precum şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.

 

meserii bine platite pentru femei

Alege una dintre acele meserii bine platite pentru femei, în programare, inginerie sau traduceri!

 

Meserii bine platite pentru femei

Vestea bună este că România se numără printre țările unde unde nu există o diferență mare între salariile bărbaților și cele ale femeilor aceasta fiind doar de 5,2% spre deosebire de alte țări din UE, arată un studiu Eurostat din 2018. La nivelul Uniunii Europene această diferență este în medie de 16%, cu cele mai mari discrepanțe în Estonia de 25,3%. La nivel global, lucrurile încep să fie echilibrate, femeile câștigând cam 81,8% din salariul net al unui bărbat, arată un raport al U.S. Bureau of Labor Statistics. Același raport arată și meseriile unde salariile femeilor sunt foarte apropiate ca valoare de cele ale bărbaților: 

 

Programator

Munca de programator este în top meserii bine platite, atat pentru femei, cât și pentru bărbați. Presupune atât analizarea nevoilor utilizatorilor, cât și scriere de cod sau proiectarea unor aplicații. Avantajul este că acum e mai ușor ca oricând să-ți găsești job oriunde în lume și să lucrezi din confortul casei tale.

Inginer

Diploma de inginer a devenit extrem de valoroasă în ultimii ani, inginerii care se ocupă de modificarea structurilor chimice, electrice, mecanice sau fizice fiind extrem de căutați și plătiți lunar cu sume cuprinse între 1.500 și 4.000 euro, în funcție de specializare și experiență, arată datele eJobs. Așadar câștigurile lor anuale pot fi între 18.000 și 48.000 euro. Pentru femei, sunt potrivite joburile de inginer chimist sau biochimist.

Avocat

Consiliază și reprezintă clienții individuali, companiile, organizațiile non-profit sau organizațiile guvernamentale pe probleme legale sau în litigiile legale. Pentru a deveni avocat, ai nevoie de o diplomă de licență în domeniu și de pregătire alături de un avocat cu experiență.

Specialist resurse umane

Tot mai multe companii sunt atente la atragerea și reținerea celor mai bune talente, de aceea investesc tot mai mult în echipele de HR. Poți fi implicată în diferite aspecte ale relațiilor cu angajații, de la interviuri, la negocierea salariului, trainingul angajaților, medierea conflictelor.

Traducător

Limbile străine mai puțin cunoscute cum ar fi germana, olandeza, araba, japoneza sau chineza îți pot aduce câștiguri substanțiale indiferent de domeniul în care lucrezi. Și poți să-ți faci jobul de oriunde, să colaborezi cu mai multe companii din România sau de oriunde de pe glob.

 

Companiile de BPO, care oferă servicii de tip shared services pentru alte țări, au joburi care presupun cunoașterea unor limbi străine. Sunt joburi care nu necesită experiență, ci doar abilitatea de a comunica cu ușurință în una sau mai multe limbi străine. Cele mai mari oferte salariale sunt pentru limbile exotice. (Raluca Peneș, HR Manager Smartree)

 

Cele mai bine platite joburi pentru femei

Director general (CEO)

CEO-ul planifică, coordonează și supraveghează operațiunile unei companii, pentru a se asigura că își îndeplinește obiectivele. Directorii executivi lucrează într-o varietate de industrii din sectorul public și privat. Deși câștigă, în medie, cel mai mare salariu din toate funcțiile de conducere, jobul presupune și multe ore de dedicare.  Salariul este stabilit în funcție de experiență și mărimea companiei. Astfel un Chief Executive Officer (CEO) al unei companii prezente pe piața locală câștigă, în medie, între 90.000 și 220.000 de euro net pe an, adică între 7.500 de euro și 18.300 de euro pe lună, potrivit unui studiu salarial realizat de compania de executive search Stanton Chase Romania.

 

meserii de viitor

Analiștii de date, programatorii, designerii de produs, inginerii au meserii bine platite si de viitor.

Meserii de viitor

Piața muncii se schimbă într-un ritm mai alert decât poate realizezi. Asta pentru că și tehnologia, dar și datele demografice se schimbă. Peste 7,1 milioane de joburi sunt prognozate să dispară în anii următori, majoritatea joburi white-color sau adminstrative, conform raportului The Future of Jobs, publicat de World Economic Forum. Vor fi schimbări radicale care poate nu se vor vedea anul acesta, dar cu siguranță le vei resimți în câțiva ani. Angajatorii vor căuta oameni cu anumite specializări. E important să știi care sunt acestea pentru că ele îți vor aduce și una dintre acele meserii bine platite:

 

Data Analyst

Raportul The Future of Jobs arată că toate domeniile vor avea nevoie de analiști de date și cererea va fi tot mai mare. Explicația este simplă, angajatorii vor să dea sens informațiilor pe care le obțin din folosirea tool-urilor tehnologice.

 

Joburile care cer cunoștințe de programare sau de matematică.

Printre cele mai căutate vor fi: software developer și analist de securitate a informațiilor.

 

Arhitecții și inginerii

Cererea va fi tot mai mare pentru ingineri specializați în biochimie, nanotehnologie, robotică. Începând cu 2020, 2 milioane de joburi care cer cunoștințe de programare, matematică, arhitectură sau inginerie, vor fi create la nivel global, conform raportului The Future of Jobs, însă, în practică, este posibil ca această cifră să fi fost temperată de schimbările economice cauzate de pandemie. .

 

Specialiștii în vânzări

Pe măsură ce tehnologiile continuă să revoluționeze tot mai multe domenii, este nevoie și de oameni specializați în vânzări care să explice ofertele companiilor unui public divers format din clienți, oameni de afaceri, autorități. De exemplu, oamenii citesc conținut mai mult pe mobil, iar o companie de digital media va fi interesată să angajeze oameni de vânzări care au cunoștințe de publicitate pe mobil.

 

Designerii de produs

Una dintre abilitățile care se menține în top, indiferent de schimbările din piața muncii, este creativitatea. Și explicația este simplă, o mulțime de joburi monotone vor fi automatizate, însă pentru a crea noi tehnologii avem nevoie de creativitate. Designerii care vor dezvolta aplicații, gadget-uri, mașini vor fi printre cei mai căutați candidați.

 

Specialiștii în resurse umane și dezvoltarea talentelor

Schimbările din tehnologie, dar și incertitudinea economică vor duce la dispariția unor joburi, în timp ce altele vor apărea. Este nevoie de specialiști care să formeze angajații actuali, astfel încât aceștia să poată face față unor task-uri noi. Raportul The Future of Jobs arată că 65% dintre angajatori preferă să investească în formarea angajaților actuali. Specialiștii în resurse umane se vor ocupa de identificarea abilităților de care are nevoie compania și de îndrumarea colegilor spre anumite cursuri, specializări.

 

Experții în aspecte legale

Noile tehnologii și implementarea lor cer și oameni familiarizați cu partea legală. De exemplu, companiile care dezvoltă mașini hibride sau mașini electrice angajează și oameni care înțeleg legile și care pot lucra cu autoritățile pentru a implementa tehnologiile. 

 

Abilitățile soft te aduc mai aproape de una dintre acele meserii bine platite.

 

Abilități pentru meserii bine platite

Pentru a fi mai aproape de acele meserii bine platite si de viitor, este important să acorzi atenție nu numai abilităților hard precum digitalizarea, ci și abilităților soft. La joburi noi, se cer și abilități noi care te pot ajuta în orice domeniu, indiferent de ce schimbări vor avea loc. Iată care sunt acestea conform World Economic Forum:

 

Tehnologiile care apar determină aprofundarea sau asimilarea unor cunoștințe minime care să ne permită performanța în anumite joburi. Permanent trebuie să ne adaptăm unor procese de eficientizare sau de automatizare și să fim mult mai deschiși noilor tehnologii. (Raluca Peneș, HR Manager Smartree)

 

Rezolvarea problemelor complexe

Mai mult de 36% din joburile din toate industriile cer abilități de rezolvare a problemelor. Nu te îngrijora! Asta nu înseamnă că angajatorii așteaptă să rezolvi problemele lumii, ci să ai flexibilitatea de a rezolva probleme într-un mediu în continuă schimbare. Să ai perspectivă și să te diferențiezi prin ceea ce faci.

 

Gândirea critică

Ai abilitatea de a gândi clar, dar și profund asupra unei probleme? În 2021 ar trebui să o evidențiezi în CV. Angajatorii apreciază candidații cu gândire logică, care analizează, vin cu propuneri și nu așteaptă ca ceilalți să facă asta pentru ei.

 

Creativitatea

Te aștepți ca o parte din joburi să dispară pentru că automatizarea se pricepe de minune să facă task-urile repetitive. Însă nu stă la fel de bine la capitolul creativitate. Poți investi în dezvoltarea acestei abilități pentru că, pe măsură ce nevoia de automatizare va fi mai mare, și nevoia de creativitate pentru a folosi datele oferite de noile tehnologii va fi mai mare. 

 

Managementul oamenilor

Poate nu ești încă într-o poziție de coordonare, dar oricând poate apărea un proiect mic pe care să-l coordonezi. Și va fi nevoie să-ți faci o echipă care poate fi alături de tine sau la distanță. Cum gestionezi task-urile oamenilor astfel încât să nu fie copleșiți de volumul de muncă? Cum păstrezi motivația în echipă? Cum gestionezi emoțiile oamenilor care lcurează de la distanță? Interesul tău pentru a găsi și a pune în practică răspunsurile la aceste întrebări înseamnă și dobândirea unei abilități noi: managementul oamenilor.

 

Coordonarea cu ceilalți

Orice job ți-ai lua, nu ai cum să lucrezi singur, chiar dacă te-ai mutat cu laptopul pe o plajă exotică. Ca să ai viață bună cu echipa, este important să te coordonezi cu ceilalți. Și mai important de atât este să-ți înțelegi colegii și ei să te înțeleagă astfel încât să ajungeți la rezultatul dorit.

 

Inteligența emoțională

Știm că emoțiile îți dau mici palpitații chiar în momentele cheie, la un interviu sau la o prezentare. E important să știi cum să gestionezi propriile emoții înainte de a le gestiona pe ale celorlalți. Și da, inteligența emoțională este un skill important când ești liderul unei echipe și mai ales în contextul actual, când remote work a devenit noul normal.

 

Abilitatea de a lua decizii

Noii tăi colegi, roboții, de care poate te temi, nu au abilitatea de a judeca sau de a lua decizii. Poți avea un atu dacă dezvolți această abilitate, tot mai căutată de angajatori. Te vor aprecia dacă ai curajul de a lua decizii corecte și potrivite.

 

Negocierea

Să știi cum să vinzi gheață eschimoșilor nu este o glumă, ci o abilitate tot mai cerută de angajatori. Contează ca în negociere să ai obiective clare și să-ți prezinți ideile într-un mod cât mai atractiv.

 

Competențele, în special cele digitale, nu mai sunt parte dintr-un scenariu de film de la Hollywood, ci devin actori tot mai importanți care modelează joburile viitorului și decid acele meserii bine platite. Contează să ții pasul cu tot ce este nou și să aduci continuu valoare CV-ului tău, prin abilități noi. Și să te diferențiezi, prin ceea ce faci. Abordarea aceasta te aduce mai aproape de unul dintre acele joburi bine remunerate și te ajută să te poziționezi ca un candidat dezirabil.  Tu pentru ce job bine plătit ai vrea să ai anul acesta? Și mai ales, cum ai convinge angajatorul la interviu?

 

Ți–a plăcut articolul despre meserii bine platite? Citește și:

Salarii IT. Cât câștigi în România comparativ cu alte țări europene

Ai primit oferta de angajare? Ce urmează?

A fost util articolul? 73
meserii
 • AvatarLăcătușu Ana zice

  Am 45de ani
  Caut loc de muncă in domeniul Hotelier .cameristă .
  Am lucrat in Italia,Londra
  Cu experiență

 • AvatarLăcătușu Ana zice

  Caut de munca in domeniul Hotelier

 • Avataralexandra zice

  Caut job Asistenta Project Manager in constructii,experienta 2 luni pe un post similar.

  • Bună, Alexandra,

   Acestea sunt joburile de asistent manager: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/?cauta=Asistent%20Manager
   Sunt din mai multe domenii.

  • AvatarManea Anamary zice

   Bună ziua, ma numesc Manea Anamary, și am 50 ani, am lucrat ca bona, ca îngrijitoare la grădiniță și de când cu pandemia am rămas fără servici, aș dori să lucrez într-un, nou domeniu , am absolvit școală profesionala cu calificare confecționer îmbrăcăminte, dar miar place sa lucrez și sa ma calific și în alt domeniu, va mulțumesc anticipat, nr tel 0756156316

   • Bună. Anamary,

    Îți recomandăm să suni la 021 9124 și colegii te vor îndruma spre locurile de muncă care ți se potrivesc.

 • AvatarCyprian zice

  Bună să-ți fie inima! 🙂 Îmi îngădui și eu o întrebare. În domeniul artistic / muzical există ” piață ” în România, mai exact, există oferte pentru artiști soliști vocali, entertainers, tribute artists etcetera? Dacă da, unde se publică astfel de oferte? Sincere mulțumiri!

  • Bună, Cyprian,

   Poți urmări aici joburile care apar în industria artei/entertainment-ului: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/arta—entertainment/
   Te poți abona la alerta zilnică de joburi, pentru a afla ce joburi noi apar pe domeniul tău de activitate. Iată cum poți face asta:
   În partea dreaptă a CV-ului trebuie să bifezi Criteriile jobului dorit: Nivel cariera/Nivel studii/Tip job/Orase de lucru/Departamente/Industrii/Salariu net lunar. Bifarea acestor criterii este esențială pentru ca noi să putem sorta joburile pentru tine
   Intră apoi în Setări cont – opțiune aflată sub poza ta de profil (din partea dreaptă sus). În fereastra deschisă, de pe coloana din stânga, alege Setări alerte e-mail ⤏ Frecvența alertei ⤏ Zilnic
   De asemenea, poți suna la 021.9124 (tarif normal) și consilierii eJobs.ro te îndruma spre cele mai noi joburi din arta/entertainment.

 • AvatarAdrian zice

  Bună am 16 ani pot sa castig ceva bănuți prin muncă?

  • Bună, Adrian,

   În ce domeniu și în ce oraș cauți un loc de muncă?
   Dacă ai nevoie de ghidare în identificarea acelor locuri de muncă care ți se potrivesc, te sfătuim să suni la 021.9124 și consilierii eJobs.ro te vor ajuta.

 • AvatarDorli Alba zice

  Buna ziua!

  Sunt licentiata in Relatii Internationale si Studii Europene, UBB Cluj Napoca, plus un master pe dezvoltare regionala, caut un job potrivit in Cluj- Napoca. Multumesc!

 • AvatarIuliana Enache zice

  Buna ziua,

  Ce job-uri imi puteti recomanda in domeniul Protectia mediului / Ecologie / Controlul si expertiza calitatii mediului ?

  Multumesc,
  O zi placuta!

 • AvatarAna Maria zice

  Bună ziua! Îți trebuie un curs sau facultate ca Programator?

  • Bună, Ana Maria,

   Poți face un curs care să te ajute să te specializezi. Se bazează mai mult pe practică și asta de va ajuta :).

 • AvatarMONICA zice

  Buna ziua ,
  Am terminat matematica si economie in Romania .Deasemei tehnic ortoped in Spania.Doresc sa ma intorc in Romania .Ce joburi imi recomandati tinand cont ca am deja 47 de ani ?

  • Bună, Monica,

   Te sfătuim să suni la 021 9124 și consilierii eJobs.ro te vor îndruma spre acele joburi care ți se potrivesc.

 • AvatarAngel Stanis zice

  Bună, caut loc de munca ca ajutor de bucatar în Timișoara, program de 8 ore pe zi de luni pana vineri, am cautat și nu găsesc!

 • AvatarNeag Ioana zice

  Buna ziua,

  Caut loc de munca ca translator germana-romana, romana-germana, de acasa, cu contract de munca de 4 h/zi. Operator relatii clienti, de acasa 4 h/zi, romana, italiana, germana. Economista, de acasa, 4 h/zi. Producatoare articole hand-made, de acasa, 4 h/zi. Orice alt serviciu cu contract de munca de 4 h/zi, de acasa.

  Cu stima,

  Ioana

 • AvatarBalan Nicoleta zice

  Buna ce joburi puteti recomanda in legatura cu informatica

 • Avataralex zice

  buna .. am deja un loc de munca sunt angajat dar lucrez de acasa si vreau sa fac si altceva pe langa acest job am carnet cat B masini de deplasare (in caz ca e nevoie) pe langa asta am si o firma pe numele meu(un mic magazin de piese de auto) care tot eu ma ocup de el si pe langa astea mai vreau ceva in plus ma poate ajuta cineva ??

 • AvatarRosca Alexandru-Sorin zice

  Buna ziua! Daca urmez cursul de inspecor resurse umane (cursul dureaza cam doua saptamani), credeti ca dupa ce termin acest curs, sunt sanse sa imi gasesc un loc de munca bine platit ca inspector de resurse umane, avand in vedere ca nu am experienta in acest domeniu, si nici nu am terminat facultatea de psihologie?

 • AvatarBurja Marius zice

  Buna,

  Ma intereseaza un job part time in domeniul achizitiilor sau in domeniul arhivelor.

  Multumesc.

 • AvatarMirela zice

  Bună!
  Am fost profesoara de engleza titulara în tara, asistent medical geriatric calificat în Germania. Vreau sa lucrez în România. Am 40 de ani. Ce as putea găsi? Am și un master în Management organizational și resurse umane. Nu am profesat în domeniu. As vrea sa lucrez în domeniul resurse umane. Sa fac o specializare. Ce cursuri, calificări îmi recomandati? Exista cursuri serioase în România?
  Va mulțumesc!

 • AvatarBogdan zice

  Salut! Am aproape 30 de ani si incerc sa gasesc ceva ce mi se potriveste din pacate jobul meu actual nu este ceva de viitor si doresc sa am un job stabil si de viitor ,ma puteti ajuta cu ceva sugestii sunt dechis in a face ceva cursuri/training pentru joburile sugerate,multumesc anticipat pentru ajutor.

  • Bună, Bogdan,

   Poți încerca formarea în testarea sau programator Javascript, prin Cursurile în IT organizate de eJobs.
   Detalii aici: https://cursuri-it.ejobs.ro/intrebari-frecvente/

   Acestea sunt condițiile pentru înscriere:

   La cursurile noastre de IT se poate înscrie orice persoană care bifează următoarele puncte:
   Are domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București)
   Are o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
   Este angajată, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
   A absolvit cel puțin 8 clase

   Te poți înscrie aici, dând click pe Detalii curs: https://cursuri-it.ejobs.ro/cursuri/

 • Avatarana maria zice

  buna ziua, ma numesc Ana maria
  am 19 ani si caut 2 locuri de munca, unul pentru mine si pentru viitorul meu sot.
  eu as dori sa lucrez ca asistenta veterinara intr-un adapost ( am diploma dar problema este ca am uitat tot ce am invatat , au trecut mult timp de cand numai lucrez ca asistenta veterinara dar partea buna este ca invat rapid) , sau orice alt loc de munca bine platit. si pentru iubitul meu , un call ceter in limba engleza si romana.
  suntem din bucuresti in sec 3, ma puteti ajuta va rog?

 • AvatarDelia zice

  Buna ziua. In domeniul psihopedagogiei speciale ce locuri de munca ar fi?

Leave a Reply