• 20 Nov. 2023
  • 12 min

Peste 20 de abilități pe care recrutorii le apreciază în CV în 2024

abilitati

În ultimii trei ani, ai deprins poate mai multe abilitati digitale și mai multă putere de adaptare la schimbările din business. După nenumăratele provocări prin care au trecut, și managerii și-au schimbat așteptările de la viitorii colegi. În 2024 acele abilitati CV care au ajutat la supraviețuirea companiilor în anii de criză și-au făcut loc în cerințele joburilor și sunt mai atent urmărite la interviu.

În ritmul în care evoluează domeniile și tehnologia, nu ar trebui să fie o surpriză că probabil vei fi nevoit să deprinzi noi abilități. Iar îmbunătățirea competențelor nu mai trebuie privită ca încă un hop de trecut, ci mai degrabă ca o normalitate în procesul tău de evoluție profesională. Un studiu eJobs, realizat în ianuarie 2023, arată că 55,9% dintre tineri își doresc ca anul acesta să aibă ocazia de a crește profesional.

Competențele pe care le caută angajatorii țin de cele mai multe ori de sfera umană. Abilitățile tehnice pot fi deprinse, dar ceea ce face diferența sunt abilitățile ușoare, cum ar fi rezolvarea problemelor, dorința și interesul de a învăța și de a te adapta pe parcursul carierei. 

Conform unui studiu recent realizat de compania globală de cercetare Gartner, doar 16% dintre noii angajați posedă abilitatile necesare atât pentru rolul actual, cât și pentru viitor. Iar soluția este adaptarea, atât din partea recrutorilor care vor căuta să găsească acele programe de formare care să ajute la calificarea oamenilor la locul de muncă, cât și de partea candidaților și angajaților care trebuie să răspundă acestor inițiative și să dea dovadă de flexiblitate.

 

 „Înainte de pandemie aș fi pus pe primul loc competențele digitale ca abiltiati CV dezirabile care îți pot asigura un loc de muncă pe viitor. Experiența din ultimii ani ne-a arătat că abilitatile digitale au trecut din zona de nice to have în zona de must to have. Asta înseamnă că ele nici nu te mai diferențiază în ochii angajatorilor. Toată lumea ar trebui să le aibă. Eu, dar și angajatorii din piață, punem pe primul loc adaptabilitatea. Este cel mai dezirabil skill pe care poți să-l ai anul acesta.  Raluca Dumitra, Marketing Manager eJobs.

Descoperă acele abilitati CV pe care e important să le dezvolți acum pentru a rămâne un candidat competitiv, dar si abilitatile care vor fi căutate de recrutori în anii următori.

 

Iată un top abilitati CV la mare căutare în 2024:

 

Comunicarea

Este abilitatea de a exprima gândurile și ideile în mod clar și de a asculta activ, a înțelege și răspunde ideilor altora. Ai putea să treci cu vederea această abilitate pentru că se află pe orice listă de competențe, însă fără ea nu poți avea rezultate în jobul tău. Și paradoxal: avem atât de multe căi de a comunica astăzi, dar uneori lipsește claritatea, precizia și forța de a ne transmite gândurile într-un mod eficient.

 

Adaptabilitatea

Pe o piață a muncii mereu în schimbare, în care se resimt influențe ale contextelor economic, social, politic, adaptabilitatea este abilitatea care îți permite să rămâi un candidat competitiv. Contează să dai dovadă de flexibilitate, prin deschiderea de a învăța continuu, prin asumarea riscurilor și ieșirea din zona de confort. Reacționează în fața unor situații neașteptate, arătând angajatorilor că se pot baza pe tine pentru ca business-ul să evolueze. De asemenea, este important să-ți poți adapta reacția în funcție de context și să-ți transferi abilitățile pe care le ai dintr-un domeniu care nu mai merge (din motive independente de tine) către un domeniu conex sau chiar diferit.

 

Rezilienta

Capacitatea de a ne adapta și de a ne reveni din eșecurile profesionale este din ce în ce mai recunoscută ca un factor cheie al performanței la locul de muncă. Când înveți din greșeli și ai compasiune, dar și înțelegere față de o situație, ai și puterea de a merge mai departe și de a obține rezultate, iar recrutorii sunt tot mai conștienți de acest lucru. Vestea bună este că există metode de dezvoltare a rezilienței, prin mindfulness, coaching bazat pe psihologia pozitivă. De ajutor sunt și tool-urile care măsoară conexiunea dintre minte și corp și oferă modalități prin care îți poți antrena creierul să controleze mai bine stresul.

 

 „Într-o perioadă în care este multă incertitudine, facem planuri pe un an, dar trebuie să revenim la ele o dată la trei luni sau chiar în fiecare lună, e foarte important să avem oameni în echipă care să poată pună punct unui proiect atunci când nu mai merge și să pornească alt proiect, fără a lua această situație ca pe ceva personal. E important să avem alături de noi oameni care pot să-și reseteze mindset-ul sau sunt capabili de schimbări mai mari ca o reconversie profesională. Raluca Dumitra, Marketing Manager eJobs.

 

Abilitati CV de supraviețuire

Sunt o prioritate pentru recrutori. Ei caută persoane care au trecut prin provocări, prin blocaje sau momente de cădere, dar au reușit să se ridice și să dea un suflu nou activității lor. Puterea și dorința de a reuși sunt esențiale și spun multe despre un candidat. Abilitatile de supraviețuire nu pot fi deprinse în traininguri și sunt dificil de verificat dacă o persoană nu a trecut printr-o perioadă mai dificilă, în care să fi avut ocazia de a arăta cum reacționează.

 

Atenția la detalii

Greșelile, chiar și cele aparent mici, se pot dovedi costisitoare. De aceea angajatorii, se uită la abilitatea de a fi precis în sarcini, având grijă să observi micile detalii și asigurându-te că toate aspectele unui proiect sunt finalizate. Îți poți consolida atenția la detalii, prin renunțarea la distrageri (telefon, e-mail, social media).

 

Colaborarea

Este clar că nu poți lucra de unul singur. Trebuie să comunici, să negociezi și să construiești relații cu ceilalți pentru a duce proiectul mai departe. Și vei reuși să faci asta vorbind cu ceilalți și având o abordare bazată pe curiozitate, empatie și ajutor. Foarte apreciată este și inteligența emoțională, capacitatea de a recunoaște și înțelege propriile emoții și pe cele ale altora și de a crea o conexiune umană reală cu cei cu care interacționezi.

 

Concentrarea pe realizări

Există desigur și un revers al colaborării, apreciat de angajatori: abilitatea de a lucra bine fără alții, în special, fără ca alții să fie nevoiți să verifice. Dacă îți poți face sarcinile de lucru cu o ghidare minimă și ai o disciplină, angajatorii vor aprecia abordarea ta. Pentru a arăta că ai abilitatea de a lucra individual, include în CV-ul tău buna gestionarea a timpului, organizarea și automotivarea, oferind exemple pentru fiecare dintre aceste abilități.

 

Rezolvarea problemelor

Indiferent de compania în care lucrezi, te confrunți cu situații dificile, cu diferite crize, pe care trebuie să le gestionezi în mod productiv. Ultimul lucru pe care și-l dorește un angajator să-l audă este: „Nu știu ce să fac aici”. În schimb, vrea să vadă că poți gândi logic și creativ pentru a dezvolta soluții la problemele sau obstacolele care apar în activitatea ta. Și poți face acest lucru mizând pe analiză, pe gândire critică și pe luarea deciziilor.


Interesul pentru dezvoltare continuă

Printre cele mai căutate abilitati în 2024 vor fi interesul pentru perfecționare și învățare continuă. Angajatorii vor fi mai înclinați să angajeze pe cineva care dorește să învețe și este flexibil decât pe cineva care are toate abilitatile tehnice, dar care nu are curiozitate sau flexibilitate. Lucrurile se schimbă constant, iar modul în care lucrăm trebuie să reflecte aceste schimbări. Capacitatea de a-ți perfecționa în permanență abilitatile va fi mereu apreciată. 

 

Gândirea critică

Companiile se confruntă cu provocări economice, strategice și e nevoie ca oamenii lor să gândească atent, ținând cont de situația business-ului, de realitățile de pe plan local, național/internațional și să vină cu soluții inovatoare în rezolvarea problemelor.

 

Gestionarea conflictelor

Odată cu schimbările din echipa și în domeniul în care lucrezi, apar probleme noi și neprevăzute. De aceea este important să poți aborda disputele sau dezacordurile într-un mod constructiv și eficient. Să-ți folosești abilitățile de comunicare, ascultarea activă, empatia, abilitățile de negociere și dorința de a colabora, pentru a ajunge la un consens.

 

Etica muncii

Angajatorii își doresc angajați în care să aibă încredere pentru a-și îndeplini sarcinile la timp, fără a fi nevoiți să-i micro-gestioneze. Având o etică excelentă a muncii, îi asiguri că se pot baza pe tine și pe rezultate. O poți demonstra prin punctualitate, prin respectarea consecventă a termenelor limită  și prin asumarea responsabilității față de acțiunile tale.

 

Gândirea specifică unui coach

Interes mare din partea angajatorilor este și pentru oameni cu energie care să-i antreneze și pe colegii lor, creând astfel o echipă foarte conectată și implicată. Și se orientează tot mai mult spre cei care au abilitati de ascultare activă, sunt empatici față de membrii echipei lor și colaborează bine pentru a rezolva probleme grele. 

 

Abilitatea de rămâne vizibil în online

Pe măsură ce business-urile fac tot mai multe eforturi să-și digitalizeze activitățile și să câștige vizibilitate în online, se așteaptă ca și viitorii colegi să dea dovadă de abilitati în lume virtuală. Se uită la proiectele pe care le desfășoară pe cont propriu în online, la valorificarea instrumentelor tehnologice, la abilitatile lor interpersonale și de colaborare din spațiul virtual. 

 

Competente hard care vor fi apreciate de recrutori în 2024:

 

Analiza datelor

Oameni cu abilitati de analiză au fost tot mai căutați în ultimii ani și rolul lor va fi cu atât mai important, cu cât în perioadele de schimbări și comportamentul oamenilor se schimbă frecvent. Companiile își doresc specialiști care să dea sens datelor și să descopere idei care conduc cele mai bune decizii pentru afacere. Partea bună este că specializarea în știința datelor îți oferă posibilitatea de a-ți dezvolta abilitatile în zona de machine learning, inteligență artificială (AI) și limbaje de programare cum ar fi Python, SQL și Java – oferindu-ți posibilitatea de evolua spre o carieră de programator.

Producția video

Capacitatea de a edita și produce un videoclip este o abilitate tot mai valoroasă pentru că multe dintre companii încearcă să comunice cât mai autentic cu publicul lor și să-și țină angajații cât mai implicați într-o perioadă în care stilurile de lucru sunt diferite. Producția video necesită formare, dar poți învăța pe cont propriu editare video acasă cu o cameră, un computer, un microfon bun și un software de editare video.

 

SEO/SEM marketing

Companiile sunt tot mai interesate să-și sporească vizibilitatea în online și caută persoane care știu cum să le aducă mai mult trafic pe site și implicit să crească numărul de conversii, clienți și venituri. Candidații cu abilitati în zona de content marketing, influencer marketing, e-commerce, Analytics sunt și vor rămâne în atenția recrutorilor.

 

Dezvoltarea de aplicații web

Avem câte o aplicație cam pentru orice activitate: mâncare, sport, filme, shopping online. Într-o perioadă cu restricții fizice, companiile sunt tot mai interesate să ofere clienților aplicații prietenoase care să încurajeze vânzările. Dezvoltarea aplicațiilor mobile implică crearea de software conceput pentru dispozitive mobile, iar pentru asta ai nevoie de câteva abilitati specifice, cum ar fi cunoașterea limbajelor de programare și designul grafic.

Design UI/UX

Designul aplicațiilor software este o preocupare majoră pentru companii în acest context în care cele mai multe tranzacții se fac online. Cererea pentru designeri crește, de asemenea. Majoritatea companiilor caută fie specialiști pe zona de interfață (UI designers), fie specialiști pe zona de experiența a utilizatorului (UX designers). Candidații care dețin abilitati creative bune și capacitatea de a comunica constant cu publicul pentru a afla percepția despre produs și nevoile clienților sunt și vor fi la mare căutare.

Cloud Computing

Tot mai multe companii își mută afacerile în cloud – rețeaua globală de servere la distanță. Inginerii specializați în cloud sunt persoanele responsabile de dezvoltarea și gestionarea serverelor, astfel încât utilizatorii finali să poată stoca cu ușurință fișiere și să-și facă backup. Cloud computing necesită abilitati tehnice pentru a efectua migrații, precum și capacitatea de a negocia condiții cu furnizorii de servicii cloud, de a asigura securitatea datelor și de a implementa cele mai bune practici pe tot parcursul procesului.

 

Securitatea datelor

Pentru companiile care strâng informații sensibile despre clienți sau dețin date proprii este tot mai important să-și păstreze rețelele în siguranță. Numărul joburilor în domeniul securității cibernetice este în creștere cu 30% în US, conform raportului LinkedIn 2020 privind joburile viitorului, iar trendul se poate observa și la nivel global. Securitatea cibernetică, securitatea informațiilor, securitatea rețelelor și evaluarea vulnerabilității sunt cele mai bune abilitati de învățat pentru a obține un loc de muncă ca specialist în securitate cibernetică. De asemenea, ai nevoie și de o bună cunoaștere a elementelor de bază ale limbajelor de programare.

Abilitati CV de viitor

Conform raportului publicat de Forumul Economic Mondial, Future of Jobs Report, joburile care au cea mai mare probabilitate să dispară sau să-și reducă numărul sunt cele de asistenți administrativi, contabili și operatori salarizare. În schimb, va crește oferta de locuri de muncă bazate pe inteligența artificială, inginerie, cloud computing și dezvoltarea de produse.
Se așteaptă o creștere a locurilor de muncă în marketing, vânzări și producție de conținut, precum și a rolurilor care necesită abilitati soft pentru a lucra cu oamenii din medii diverse, care „demonstrează importanța continuă a interacțiunii umane în noua economie”, se arată în raport.

Abilitati CV pentru 2025

  • Gândirea analitică și inovație
  • Rezolvarea problemelor complexe
  • Gândire critică și analiză
  • Creativitate, originalitate și inițiativă
  • Raționament
  • Învățare activă și strategii de învățare
  • Reziliență, toleranță la stres, flexibilitate
  • Lucrul cu oamenii
  • Leadership și influență socială
  • Utilizarea și dezvoltarea tehnologiei
  • Utilizarea, monitorizarea și controlul tehnologiei
  • Programare tehnologie


Cât va dura deprinderea unor abilitati CV de viitor?

Sondajul Future of Jobs a arătat că aproximativ 40% dintre angajați vor avea nevoie de șase luni sau chiar mai puțin pentru recalificare. Perioada de timp necesară pentru recalificare va fi mai mare pentru cei din industria de consum și industria sănătății.

Ar putea dura două până la trei luni pentru dezvoltarea abilităților în dezvoltarea de produse, date și AI. În timp ce un program de învățare de patru luni ar putea ajuta oamenii să treacă în roluri în cloud și inginerie.

Formarea va fi oferită intern, conform a 39% dintre angajatorii chestionați. Dar aceasta trebuie completată de formare individuală folosind platforme de învățare online și consultanți externi, potrivit raportului.


Cum să inserezi abilitati CV în secțiunea dedicată din CV:

 

Identifică abilitati CV

Creează o listă cu cele mai puternice competente pe care le deții. Pot fi abilitati pe care le exersezi la locul de muncă, trăsături de personalitate, abilitati deprinse în mediul academic, abilitati deprinse în voluntariat sau în timpul liber, exersând pasiunile tale.

Întâmpini probleme în identificarea unor competente potrivite pentru CV? Câteva întrebări te vor ajuta să le identifici:

  • Ce task-uri ai fiecare zi? Ce abilitati sau talente te ajută să le îndeplinești?
  • La ce ești mai priceput decât ceilalți?
  • Ce abilitati ai folosit pentru a avea impact în munca ta la joburile anterioare?
  • Ce abilitati tehnice folosești la job?
  • Pentru ce abilitati te complimentează oamenii?

Pentru inspirație poți cere evaluări din partea colegilor și prietenilor. 

 

Cercetează abilitățile din industria ta

Când vrei să faci o schimbare în carieră sau când îți cauți un loc de muncă după mulți ani în care nu ai aplicat, analizează cerințele joburilor și abilitatile hard și soft cerute. Te vor ajuta să-ți dai seama care este profilul candidatului pe care îl caută recrutorii. Selectează abilitatile care se potrivesc și experienței tale și include-le în CV chiar în secțiunea Despre mine, pentru a arăta din start că te potrivești jobului sau ai premisele de a te potrivi. De asemenea, include-le și în secțiunea Abilitatii, dar și în scrisoarea de intenție unde ai ocazia de a le detalia cu exemple.

 

Asigură-te că inserezi abilitati CV așa cum sunt ele în anunțul jobului

Folosește în CV cuvintele cheie care sunt prezente și în anunțul jobului. Poate chiar titlul jobului se potrivește experienței tale și îl poți folosi ca atare. Astfel vei atrage atenția asupra experienței tale. Inserează cuvintele cheie în mai multe locuri din CV-ul tău, în secțiunea Despre mine, la experiență și Abilitati. 

 

Cum pui în valoare abilitati CV în funcție de obiectivul carierei tale

La primul job

S-ar putea să crezi că nu ai suficiente abilități pentru a obține un loc de muncă dacă nu ai avut unul înainte. La o scurtă analiză îți poți da seama că ai o serie de trăsături admirabile, numite soft skills, pe care le poți aplica la mai multe joburi. Gândește-te ce abilități ți-ai folosit în proiectele din mediul academic sau în proiectele de voluntariat. Poți pune accent pe abilități precum adaptabilitatea, reziliența, lucrul în echipă, atenția la detalii, inteligență emoțională.

 

Îți schimbi cariera

Cum îi convingi pe recrutori că poți prelua un nou rol fără a avea experiență în domeniul respectiv? Prin abilități transferabile. Sunt calitățile și abilitățile pe care le-ai dobândit de-a lungul vieții și pe care le poți aplica la fiecare job.

De exemplu, un casier din retail care dorește să treacă la un rol de casier bancar poate transfera următoarele abilități soft și hard în noul său loc de muncă: comunicare, aptitudini matematice, gândire logică, acuratețe, organizare, customer care.


Aplici la un job în cadrul aceleiași companii

Și în acest caz este important să-ți pui în valoare abilitățile transferabile. Cheia este să arăți că ai abilitati CV necesare pentru a face față în mod competent noului loc de muncă. 

De exemplu, un reprezentant de vânzări care dorește să aplice pentru un post în marketing ar trebui să adauge următoarele abilități la CV-ul său: abilitățile de comunicare, gândire strategică, persuasiune, negociere, analiză. 

 

Platforme pentru a deprinde abilitati CV

Poți profita de flexibilitatea programului de la job, pentru a deprinde noi abilități, urmând cursuri online. Îți poți dezvolta abilități în programare, dar și abilități creative folosind una sau mai multe platforme de învățare online care  oferă o multitudine de cursuri susținute de experți sau profesori de la universități de top. În plus, unele sunt oferite la prețuri reduse sau gratuit, așa că este este un moment pentru a te înregistra, a învăța și a dezvolta noi abilități.

 

Udemy – Abilitati CV: limbi străine, programare, arte

Site-ul îți permite accesul la peste 100.000 de cursuri, pe subiecte variate: cursuri de limbă, arte, muzică și fitness pot fi găsite alături de lecții de programare, business predare, productivitate și multe altele. Există chiar și categorii pentru dezvoltarea personală și stil de viață, care acoperă abilități de viață și alte tehnici care nu sunt neapărat genul de lucruri pe care le-ai învăța într-un cadru academic.

Nu există un format standard pentru un curs Udemy – platforma permite profesorilor și experților să folosească elemente audio, video și text, plus lecturi, chestionare. Poți previzualiza cursurile de care ești interesat și primești rambursarea sumei plătite dacă nu ești mulțumit. 

 

Coursera – Abilitati CV: UX Design, Facebook Marketing, Analytics

Platforma colaborează cu peste 200 de universități și companii pentru a oferi experiențe reale de învățare. Poți obține chiar certificări sau diplome care te pot ajuta să avansezi la job. Platforma permite cursuri multimedia, profesorii pot folosi videoclipuri, chestionare și pot da teme pentru acasă, exact ca într-o clasă de facultate online.

Fiecare curs are un preț individual (cel mai ieftine încep de la 30-40 USD), dar ai și opțiunea de Coursera Plus, care-ți oferă acces nelimitat la peste 3.000 de cursuri. Pregătește-te pentru o experiența de facultate fără să te înscrii.

 

Udacity – Abilitati CV: programare

Este platforma potrivită dacă îți dorești dezvoltare abilitătilor în zona de programare. Este concepută ca un „coding bootcamp”, cu programe axate pe dezvoltarea web, programare, cloud computing și știința datelor. Fie că ești începător și îți dorești să dezvolți un nou set de abilitati sau îți dorești să-ți extinzi cunoștințele pe o anumită tehnologie, găsești un curs potrivit obiectivelor tale.

Fiecare program include practică și exemple, recenzii individuale ale codurilor realizate de către programatori cu experiență, dar și îndrumare din partea unor coach pentru a-ți menține motivația pe parcursul cursurilor.

Oferta lor principală se numește „Nanodegree” – un program de tip bootcamp care include mai multe lecții, proiecte, recenzii personalizate și mentorat tehnic individual. Majoritatea programelor necesită între una și cinci luni de studiu. 

 

Skillshare – Abilitati CV: marketing, arte vizuale, design interior

Skillshare este platforma mai puțin formală și vizează dezvoltarea abilitătilor creative. Vei descoperi cursuri de marketing, fotografie, film, animație, arte vizuale, scris, design interior predate de experți practicanți în aceste domenii. Accentul se pune pe dezvoltarea abilităților practice pe care le po’i folosi ulterior pentru crearea propriilor proiecte. Majoritatea cursurilor implică o serie de lecții video, combinate cu teme pentru exersarea abilitatilor.

 

MasterClass – Abilitati CV: cooking, actorie, leadership 

Îți dorești să te detașezi de job sau să-ți urmezi o pasiune creativă? MasterClass oferă mai mult decât o suită de cursuri creative. Vei avea actori, scriitori, artiști, muzicieni cunoscuți în rolul de profesori. 

Puteți obține sfaturi de scriere TV de la Shonda Rhimes (cunoscută pentru scriptul filmului Grey’s Anatomy), poți învăța să gătești de la celebrul chef britanic Gordon Ramsay, poți învăța actorie și producție film de la Martin Scorsese sau poți explora leadershipul creativ al anei Anna Wintour.

Cele mai multe cursuri au aproximativ 20 de lecții, oferind astfel ocazia de a aprofunda subiectul ales. Cuprind sfaturi practice și demonstrații, prelegeri, caiete de lucru și discuții în clasă. Pe baza unui abonament lunar vei avea acces la câte sesiuni îți dorești.

 

E ușor să te lași influențat de teamă, timiditate, apatie sau anxietate și să renunți la căutarea locurilor de muncă. Așa că aici intervine eJobs pentru a-ți face drumul cât mai ușor. De un singur lucru are nevoie de la tine. Adu curajul de a încerca ceva nou și demonstrează abilitățile tale în CV și la interviu, prin exemple! Descoperă zeci de mii de locuri de muncă pe eJobs.ro! 

Tu ce abiltiati de viitor ai în plan să dezvolți anul acesta?

 

Ți-a plăcut articolul despre abilitati CV? S-ar putea să-ți placă și:

Ce informații nu ar trebui să incluzi în CV

8 audiobook-uri pentru dezvoltare personală

A fost util articolul? 35
abilitati

Leave a Reply