• 12 Nov. 2020
  • 5 min

15 abilități pe care recrutorii le vor aprecia în 2021

abilitati

Anul acesta a schimbat mult business-urile și modul în care lucrăm. După nenumăratele provocări prin care au trecut, și managerii și-au schimbat așteptările de la viitorii colegi față de începutul anului. Iar în 2021 acele abilitati care au ajutat la supraviețuirea companiilor în 2020 își vor face tot mai mult loc în cerințele joburilor sau vor fi atent urmărite la interviu.

Merită să descoperi aceste abilitati și să vezi unde mai ai de lucrat astfel încât să fii pregătit pentru pentru un job nou în 2021. 

Conform unui studiu recent realizat de compania globală de cercetare Gartner, doar 16% dintre noii angajați posedă abilitățile necesare atât pentru rolul actual, cât și pentru viitor. Iar soluția este adaptarea, atât din partea recrutorilor care vor căuta să găsească acele programe de formare care să ajute la calificarea oamenilor la locul de muncă, cât și de partea candidaților și angajaților care trebuie să răspundă acestor inițiative și să dea dovadă de flexiblitate.

Iată și un top al abilităților soft la mare căutare în 2021:

 

1. Interesul pentru dezvoltare continuă

Printre cele mai căutate abilitati în 2021 vor fi interesul pentru perfecționare și învățare continuă. Angajatorii vor fi mai înclinați să angajeze pe cineva care dorește să învețe și este flexibil decât pe cineva care are toate abilitățile tehnice, dar care nu are curiozitate sau flexibilitate. Lucrurile se schimbă constant, iar modul în care lucrăm trebuie să reflecte aceste schimbări. Capacitatea de a-ți perfecționa în permanență abilitățile va fi mereu apreciată. 

 

2. Gândirea critică

Abilitatea de a gândi critic va fi în continuare importantă, chiar și după ce vom ieși din pandemie. Companiile vor continua să se confrunte cu provocări ce necesită ca echipele să gândească atent, ținând cont de situația business-ului, de realitățile de pe plan local, național/internațional și să vină cu soluții inovatoare în rezolvarea problemelor. 

 

3. Abilitatile de supraviețuire

Sunt o prioritate pentru recrutori, aceștia apreciază mult tot mai mult adaptabilitatea și curajul. Ei caută persoane care au trecut prin provocări, prin blocaje sau momente de cădere, dar au reușit să se ridice și să dea un suflu nou activității lor. Puterea și dorința de a reuși sunt esențiale și spun multe despre un candidat. Abilitățile de supraviețuire nu pot fi deprinse în traininguri și sunt dificil de verificat dacă o persoană nu a trecut printr-o perioadă mai dificilă, în care să fi avut ocazia de a arăta cum reacționează.

 

4. Rezilienta

Capacitatea de a ne adapta și de a ne reveni din eșecurile profesionale este din ce în ce mai recunoscută ca un factor cheie al performanței la locul de muncă. Când înveți din greșeli și ai compasiune, dar și înțelegere față de o situație, ai și puterea de a merge mai departe și de a obține rezultate, iar recrutorii sunt tot mai conștienți de acest lucru. Vestea bună este că există metode de dezvoltare a rezilienței, prin mindfulness, coaching bazat pe psihologia pozitivă. De ajutor sunt și tool-urile care măsoară conexiunea dintre minte și corp și oferă modalități prin care îți poți antrena creierul să controleze mai bine stresul. 


5. Flexibilitatea

Tocmai ce ne-am obișnuit cu noul normal, dar este posibil ca lucrurile să se schimbe din nou la fel de repede. În 2021, unele lucruri se pot simți ca în 2019, altele ca 2020, iar anumite elemente vor fi complet noi. Suntem într-o călătorie inedită. Candidații care se simt confortabili cu schimbarea și caută oportunități de a ține pasul cu ea sunt apreciați.

 

6. Dedicarea

Poate cea mai importantă lecție pe care angajatorii au învățat-o în această perioadă este aceea că nu pot supraviețui fără oameni dedicați. Și vor continua să caute noi colegi pe care să simtă că se pot baza în orice circumstanță.

7. Gândirea specifică unui coach

Interes mare din partea angajatorilor este și pentru oameni cu energie care să-i antreneze și pe colegii lor, creând astfel o echipă foarte conectată și implicată. Și se orientează tot mai mult spre cei care au abilitati de ascultare activă, sunt empatici față de membrii echipei lor și colaborează bine pentru a rezolva probleme grele. 

 

8. Abilitatea de rămâne vizibil în online

Pe măsură ce business-urile fac tot mai multe eforturi să-și digitalizeze activitățile și să câștige vizibilitate în online, se așteaptă ca și viitorii colegi să dea dovadă de abilitati în lume virtuală. Se uită la proiectele pe care le desfășoară pe cont propriu în online, la valorificarea instrumentelor tehnologice, la abilitatile lor interpersonale și de colaborare din spațiul virtual. 

 

Iată și abilitătile hard care vor fi apreciate de recrutori în 2021:

 

9. Dezvoltarea de aplicații web

Avem câte o aplicație cam pentru orice activitate: mâncare, sport, filme, shopping online. Într-o perioadă cu restricții fizice, companiile sunt tot mai interesate să ofere clienților aplicații prietenoase care să încurajeze vânzările. Dezvoltarea aplicațiilor mobile implică crearea de software conceput pentru dispozitive mobile, iar pentru asta ai nevoie de câteva abilitati specifice, cum ar fi cunoașterea limbajelor de programare și designul grafic.

10. Design UI/UX

Designul aplicațiilor software este o preocupare majoră pentru companii în acest context în care cele mai multe tranzacții se fac online. Cererea pentru designeri crește, de asemenea. Majoritatea companiilor caută fie specialiști pe zona de interfață (UI designers), fie specialiști pe zona de experiența a utilizatorului (UX designers). Candidații care dețin abilitati creative bune și capacitatea de a comunica constant cu publicul pentru a afla percepția despre produs și nevoile clienților sunt și vor fi la mare căutare.

11. Cloud Computing

Tot mai multe companii își mută afacerile în cloud – rețeaua globală de servere la distanță. Inginerii specializați în cloud sunt persoanele responsabile de dezvoltarea și gestionarea serverelor, astfel încât utilizatorii finali să poată stoca cu ușurință fișiere și să-și facă backup. Cloud computing necesită abilitati tehnice pentru a efectua migrații, precum și capacitatea de a negocia condiții cu furnizorii de servicii cloud, de a asigura securitatea datelor și de a implementa cele mai bune practici pe tot parcursul procesului.

 

12. Securitatea datelor

Pentru companiile care strâng informații sensibile despre clienți sau dețin date proprii este tot mai important să-și păstreze rețelele în siguranță. Numărul joburilor în domeniul securității cibernetice este în creștere cu 30% în US, conform raportului LinkedIn 2020 privind joburile viitorului, iar trendul se poate observa și la nivel global. Securitatea cibernetică, securitatea informațiilor, securitatea rețelelor și evaluarea vulnerabilității sunt cele mai bune abilitati de învățat pentru a obține un loc de muncă ca specialist în securitate cibernetică. De asemenea, ai nevoie și de o bună cunoaștere a elementelor de bază ale limbajelor de programare.

13. Analiza datelor

Oameni cu abilitati de analiză au fost tot mai căutați în ultimii ani și rolul lor va fi cu atât mai important, cu cât în perioadele de schimbări și comportamentul oamenilor se schimbă frecvent. Companiile își doresc specialiști care să dea sens datelor și să descopere idei care conduc cele mai bune decizii pentru afacere. Partea bună este că specializarea în știința datelor îți oferă posibilitatea de a-ți dezvolta abilitățile în zona de machine learning, inteligență artificială (AI) și limbaje de programare cum ar fi Python, SQL și Java – oferindu-ți posibilitatea de evolua spre o carieră de programator.

14. Producția video

Capacitatea de a edita și produce un videoclip este o abilitate tot mai valoroasă pentru că multe dintre companii încearcă să comunice cât mai autentic cu publicul lor și să-și țină angajații cât mai implicați într-o perioadă cu lucru preponderent remote. Producția video necesită formare, dar poți învăța pe cont propriu editare video acasă cu o cameră, un computer, un microfon bun și un software de editare video.

 

15. SEO/SEM marketing

Companiile sunt tot mai interesate să-și sporească vizibilitatea în online și caută persoane care știu cum să le aducă mai mult trafic pe site și implicit să crească numărul de conversii, clienți și venituri. Candidații cu abilitati în zona de content marketing, influencer marketing, e-commerce, Analytics sunt și vor rămâne în atenția recrutorilor.

Să-ți păstrezi competențele relevante și să dezvolți unele noi în fiecare an înseamnă să-ți creezi oportunități în domeniul tău de activitate, dar și să rămâi competitiv pe o piață a muncii imprevizibilă. Tu cum te pregătești pentru 2021?

Ți-a plăcut articolul despre competente necesare în 2021? S-ar putea să-ți placă și:

Ce competențe de comunicare să pui în valoare în CV

Despre competențe: Cum treci de la „hmmm” la „suuuuper”

Competențe de comunicare: de ce sunt importante într-o echipă?

A fost util articolul? 18
abilitati

Leave a Reply