• 8 May. 2024
  • 3 min

Ce informații nu ar trebui să incluzi în CV

CV

Care sunt acele informații din CV-ul tău care ar putea convinge un recrutor să te cheme la interviu? Un CV în care te concentrezi pe ceea ce faci cel mai bine în plan profesional îi va arăta angajatorului ce poți realiza cu ușurință în noul rol. Și este firesc să-ți faci griji că vei omite anumite date sau exemple, dar ferește-te de orice tentație de a-ți înfrumuseța realizările sau de a include informații de umplutură.

De altfel, acesta este semnalul pe care îl trag și angajatorii, într-un studiu eJobs realizat anul trecut. Ei spun că printre principalele provocări cu care se confruntă sunt aplicările pe care le primesc, unele nepotrivite cu rolurile pentru care recrutează. Iar acestea fiind zise, îți dezvăluim ce nu ar trebui să incluzi în CV! 

 

Prea multe informații

Din dorința de a impresiona, ești tentat poate să incluzi în CV toate joburile anterioare și o descriere detaliată a responsabilităților. Dar gândește-te că recrutorii au poate sute de CV-uri de parcurs într-o zi și un CV care arată încă de la început abilitățile și calificările tale pentru un job te poate ajuta să te califici pentru respectivul rol. Include doar locurile de muncă care sunt relevante pentru rolul pentru care aplici, perioada în care ai fost angajat, 3-4 exemple de responsabilități, precum și abilități deprinse și rezultatele obținute.

 

Text dezorganizat

După selectarea informațiilor relevante pentru a te califica pentru viitorul job, contează să le organizezi astfel încât să fie cât mai vizibile. Angajatorii ar putea omite informațiile care te califică pentru job dacă paragrafele sunt prea dense cu text. Un CV bine structurat este mai ușor de citit și arată dacă ești un candidat potrivit. Lasă spații între informații distincte și folosește aceiași termeni din descrierea jobului (în măsura în care ei se potrivesc experienței tale). Doar așa CV-ul va trece testul celor câteva secunde de scanare! 

 

Informații înfrumusețate despre experiență

Din dorința de a impresiona recrutorul, poți fi tentat să înfrumusețezi informațiile din CV pentru a arăta că te potrivești cu cerințele. Însă informațiile contradictorii, inexactitățile sau informațiile înșelătoare (de ex. menționarea unui interval mai mare decât a fost de fapt în care ai lucrat la un job sau asumarea unor abilități pe care nu le poți dovedi la interviu) îți pot afecta credibilitatea. O astfel de abordare nu se justifică pentru recrutorii care sunt destul de flexibili în ceea ce privește cerințele lor și apreciază atitudinea potrivită chiar dacă oamenii nu îndeplinesc toate criteriile.

 

O listă lungă de abilități neprobate

În secțiunea de abilități, vei face o enumerare a competențelor tehnice și a celor care țin de felul tău de a fi. Însă această înșiruire nu va convinge recrutorul. E mult mai eficient ca în secțiunea experiență să detaliezi aceste abilități, descriind pe scurt situația, task-ul, acțiunea și rezultatul.

 

Informații personale care nu sunt relevante

CV-ul este locul unde îți prezinți realizările care te califică pentru un job, așa că rămâi la informațiile care sunt relevante pentru noul rol. Data nașterii, adresa completă din cartea de identitate și statutul marital nu ar trebui incluse pentru că aceste aspecte sunt confidențiale și nu ar trebui să influențeze recrutarea ta. Asigură-te doar că ai o adresă de e-mail profesională, formată din nume și prenume și că menționezi orașul în care locuiești sau cel în care îți cauți job.

 

Greșeli de scriere 

CV-ul arată abilitățile tale de comunicare în scris și atenția la detalii, aspecte care se pot regăsi și în cerințele obligatorii ale unui job. Și este firesc ca atunci când editezi CV-ul, pentru a adăuga noi informații, să greșești. Tot ceea ce trebuie să faci este ca după ce ai finalizat de scris, să citești din nou CV-ul sau chiar să iei o pauză și să revii a doua zi asupra lui. Cere ajutorul unui prieten sau unui membru al familiei, pentru a descoperi orice greșeli pe care e posibil să le fi trecut cu vederea.

 

Prea multe informații despre hobby-uri

Un recrutor se așteaptă să găsească și câteva informații personale despre tine în CV. Odată cu accentuarea echilibrului dintre viața profesională și viața personală, sunt așteptate și chiar încurajate câteva detalii despre interesele și hobby-urile tale, care pot oferi o perspectivă și despre ceea vei putea face la noul job. Însă merită să menționezi doar hobby-urile care sunt relevante pentru locul de muncă la care aplici și acestea ar trebui să ocupe doar câteva rânduri din CV.

E ușor să te lași influențat de teamă, timiditate, apatie sau anxietate și să renunți la căutarea locurilor de muncă. Așa că aici intervine eJobs pentru a-ți face drumul cât mai ușor. De un singur lucru are nevoie de la tine. Adu curajul de a încerca ceva nou! Descoperă zeci de mii de joburi pe eJobs.ro! 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

 

Tendințe în redactarea CV-ului de urmat în 2023

 

Cum să-ți descrii obiectivul profesional în CV

A fost util articolul? 13
CV

Leave a Reply