• 10 Jul. 2019
  • 2 min

Ai primit oferta de angajare? Ce urmează?

oferta de munca

Dacă ai trecut deja prin etapele procesului de recrutare și ai ajuns în momentul în care aștepți oferta de munca, atunci îți venim în ajutor cu câteva lucruri importante pe care trebuie să le știi despre oferta de angajare, semnarea contractului de muncă, dar și întrebările pe care trebuie să le pui sau nu în momentul ofertării. Despre toate acestea am vorbit cu Leonard Rizoiu, Managing Partner la leoHR. 

Cât durează procesul de recrutare? Când primesc oferta de munca?

Nu există un timp standard al procesului de recrutare. Sunt recrutări care durează mai mult sau mai puțin, în funcție de procesele interne din compania în care dorești să lucrezi.

„Aș spune circa trei săptămâni, o lună, cu un foarte mare grad de influență al proceselor interne. Spre exemplu, dacă un candidat trebuie să treacă printr-un interviu cu cineva care nu are biroul în România, procesul se prelungește”, explică Leonard Rizoiu.

De cele mai multe ori însă procesul de recrutare (de la primul interviu până în momentul în care primești oferta de munca) durează circa 2-3 săptămâni.

 

Ce urmează după ce ai primit oferta de angajare?

Cea mai comună metodă folosită de recrutori este discuția față-n față, discuție în care primești oferta de muncă și afli ce implică atât venitul salarial, cât și pachetul de beneficii. „Preferăm o astfel de discuție ca să vedem dacă persoana respectivă este interesată de bonuri de masă sau preferă un abonament la sala de fitness. Ne interesează preferințele candidaților ca să putem creiona mai departe procesul de onbording”, spune Leonard Rizoiu.

 

Poți să negociezi oferta?

De cele mai multe ori oferta de angajare este negociată. Procesul de negociere depinde însă de nivelul de experiență al candidatului, dar și de poziția pe care urmează să o ocupe. „Se ține cont de nevoile candidatului, dar si de nivelul acestuia. Dacă vorbim de nivelul entry-level, pachetul de compensații și beneficii este standardizat. Dacă însă vorbim de o poziție mai specializată sau de o poziție superioară unde omul are nevoi speciale, atunci pachetul poate fi ajustat. Spre exemplu, dacă viitorul angajat face naveta, atunci poate să primească o mașină sau un buget de transport mai mare”, explică Leonard Rizoiu.

 

La ce să fii atent atunci când semnezi contractul de muncă?

Datele personale și cele de identificare sunt cele mai importante lucruri la care trebuie să fii atent. În cazul în care numele sau datele de identificare sunt greșite, atunci contractul individual de muncă nu este valabil.

„Pe lângă acestea, e important să ne uităm la programul de lucru și remunerație, dacă acestea sunt cele precizate în oferta de angajare, dar și la obiectul muncii, la locul desfășurării activității”, atenționează Leonard Rizoiu.

 

Cum să afli mai multe despre mediul de lucru?

Pe lângă clasicile metode precum diverse site-uri pe care foștii angajați povestesc experiențele lor în cadrul companiei, companiile pun la dispoziția noilor angajați posibilitatea de a ieși la o discuție informală cu noii  lor colegi. Asta le permite să afle mai multe despre echipă, desfășurarea activității sau dacă se stă peste program sau nu.

„Companiile încurajează membrii vechi ai echipei să-și rupă 20-30 de minute pentru a ieși la o cafea cu noul venit. Asta le permite să discute și lucrurile informale, dincolo de cele administrative”, spune Leonard Rizoiu.

 

„Salariul se plătește la timp? Se lucrează peste program?” – cum te percepe recrutorul dacă pui aceste întrebări?

Aceste întrebări nu te vor dezavantaja în fața recrutorului, mai ales dacă valorile și principiile companiei pun un foarte mare accent pe capitalul uman. „Depinde cum e creionat ambasadorul companiei. Dacă organizația are un brand de angajator puternic, atunci nu e neapărat să întrebi. Dar dacă compania îți trezește anumite dubii este mai bine să întrebi”, spune Leonard Rizoiu.

Acum ai la dispoziție toate informațiile pe care trebuie să le știi despre oferta de munca. De partea ta rămâne să aplici pe www.ejobs.ro la jobul potrivit pentru tine și să treci cu încredere prin tot procesul de recrutare. 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Munca la domiciliu. Tot ce trebuie să știi

Cum prinzi fericirea la job

Vrei să începi propria afacere? Iată ce trebuie să știi!

A fost util articolul? 3
oferta de muncaoferta salariala
  • AvatarJuly zice

    Salut!

    As avea o curiozitatea daca o oferta de munca, odata primita, este “legally binding” in vreun fel si daca da pe ce perioada?
    Este sigur sa iti dai demisia doar in baza unei astfel de oferte, inainte de a avea contractul semnat?

    Am acceptat o oferta si am insistat sa semnez contractul inainte de a-mi da demisia. Mi s-a spus ca este “legally binding” si ca doar eu m-as putea razgandi.

    In acelasi grup de companii, sotul meu a primit doar cateva zile mai tarziu o oferta de munca. A incercat negocierea in ziua primirii ofertei si asta a rezultat intr-un raspuns de genul “speram sa mai colaboram si alta data”. A doua zi oferta era transmisa celui de-al doilea candidat de pe lista, deci nu mai era valabila pentru el…

    Mi se pare doar mie neprofesionist?
    Intre timp eu mi-am dat demisia in baza ofertei si unui “gentlemen’s agreement” ca voi incepe la o data agreata de comun acord…

    • Bună, Iulia,

      Îți recoamndăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii pentru a te ghida în această situație.

Leave a Reply