• 21 Jan. 2024
  • 2 min

Cum obții o recomandare dacă nu ai avut o relație bună cu fostul manager

recomandare
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Se poate întâmpla să ajungi într-o companie a cărei valori nu sunt aliniate cu ale tale. Să nu te integrezi în echipă sau să nu fii pe aceeași lungime de undă cu managerul. Mai mult, o relație deficitară cu superiorul este unul dintre principalele motive pentru care angajații aleg să părăsească o companie. 

Dacă te regăsești într-o astfel de situație, cel mai probabil vei alege să-ți schimbi traiectoria profesională și să te orientezi către un alt angajator. Dar, ca să obții o ofertă de angajare pe măsură, e important să pornești la drum cu o recomandare de la fostul manager. Cum o obții în astfel de condiții, îți dezvăluim în continuarea acestui articol! 

Referințele de la fostul angajator pot fi extrem de importante într-un proces de recrutare, iar una dintre cele mai bune metode prin care un candidat le poate obține este să ia legătura cu fostul angajator. Provocările însă intervin atunci când la jobul anterior au existat anumite neînțelegeri cu șeful direct. Totuși, îți recomandăm să nu-ți creezi prea multe scenarii, având în vedere că un manager/un bun profesionist întotdeauna va ști să ofere un feedback corect, onest și constructiv, fără să-ți afecteze prea mult viitorul tău profesional.

 

Cum să obții o recomandare de la un fost manager 

Treci peste prejudecăți

O relație tensionată avută cu fostul manager nu înseamnă că respectivul superior nu are cuvinte frumoase de spus despre activitatea pe care ai depus-o. Nu poți ști ce crede managerul respectiv dacă nu îl întrebi. Contactează-l și întreabă-l dacă te poate recomanda profesional. De asemenea, roagă-l să-ți ofere exemple de la jobul anterior. Ai putea fi surprins să vezi că fostul șef are multe cuvinte de laudă la adresa ta. În schimb, dacă lucrurile nu merg într-o zonă pozitivă, te poți folosi de feedback-ul acestuia pe viitor. Poate în anumite aspecte are dreptate și ar trebui să mai lucrezi la atitudine sau să-ți îmbunătățești anumite skill-uri.

 

Contactează foștii colegi

Gândește-te la foștii colegi cu care ai lucrat în proiectele importante. Ai putea să găsești destui oameni care să arate că ai fost un coleg etic și responsabil. Spre exemplu, încearcă să-l contactezi pe colegul alături de care ai definitivat o anumită sarcină. Întreabă-l dacă te poate recomanda drept un coechipier bun, cu inițiativă.

 

Ia legătura cu un mentor sau cu un prieten din industrie

Referințele profesionale nu trebuie să vină doar din partea foștilor colegi de muncă sau a managerilor. Și alți oameni, cum ar fi profesioniștii pe care îi cunoști din sectorul tău de activitate, pot să-ți furnizeze recomandări foarte bune. Astfel, în situația în care ai un mentor care ți-a urmărit parcursul profesional din ultimii ani, roagă-l să-ți ofere o recomandare. Dacă nu ai un mentor, un client cu care ai colaborat la un moment dat poate reprezenta o resursă prețioasă în materie de recomandări.

În acest demers, e important să nu te limitezi la foștii colegi sau manageri, ci să apelezi la persoane care te știu și cu care ai avut parte de o colaborare plăcută. Părerile acestora te vor ajuta să aplici cu mai multă încredere la noi joburi și parcurgi interviurile de angajare. 

Cu toate acestea, e important să fii conștient că schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să ceri o recomandare fostului manager? Citește și:

Candidații entry-level, cei mai căutați în 2023

Cum să ai succes în carieră în 2024: idei pentru satisfacție la job

Da! Voluntariatul poate fi o rampă de lansare în carieră

A fost util articolul? 0
angajaremanager toxicrecomandari

Leave a Reply