• 22 Jan. 2024
  • 2 min

Da! Voluntariatul poate fi o rampă de lansare în carieră

voluntariat

Am fost abordată de niște colegi prin anul întâi de facultate, mi-au propus să mă alătur unui ONG. Am acceptat propunerea cu gândul că oricum nu prea am cum să mă angajez din primul an de studii și, în plus, era o oportunitatea ideală de a cunoaște oameni noi. Experiența mea însă nu a durat prea mult, cam jumătate de an. Am ales ca orice student, să mă angajez part-time și să câștig și niște bani de cheltuială.

Surprinderea mea a fost la primul interviu de angajare, unde mă așteptam să fiu întrebată de joburile de sezon pe care le avusem în anii de liceu. Totuși, printre primele întrebări ale recrutorului au fost cele legate de voluntariat. Și anume: Ce activitate am desfășurat ca voluntar? Ce m-a determinat să activez ca voluntar?

Evident că nu eram pregătită pentru acele întrebări, însă m-am descurcat, am povestit detalii despre perioada respectivă, scurtă, dar din care am învățat multe lucruri noi. Ce m-a surprins? Faptul că recrutorul nici nu a atins subiectul joburilor anterioare, simțeam că am fost chemată la interviu mai multe pentru experiența de voluntar, decât orice alte activități pe care le-am desfășurat în timpul studiilor. 

 

Cum te poate ajuta voluntariatul în viitoarea carieră

Angajatorilor le plac oamenii cu inițiativă

Dacă ești student sau proaspăt absolvent de facultate și nu prea ai ce să treci în CV, atunci experiența pe care ai avut-o ca voluntar îți va veni în ajutor. Tinerii care trec printr-o astfel de experiență în perioada studiilor sunt foarte bine văzuți de angajatori, ei apreciază oamenii cu inițiativă. Ba mai mult, din experiența ca voluntar, angajatorul își poate da seama cât de organizat ești, având în vedere că implicarea în astfel de activități te obligă să te împarți între cursuri, seminarii și rolul tău din comunitatea din care faci parte.

 

Poți crea propriile proiecte de la zero

Încă un avantaj al voluntariatului este că poți pune pe roate un proiect gândit de tine, pornind de la o idee. Ai toată libertatea de încerca, de a testa. Iar în acest fel îți vei da seama dacă poți lucra într-un astfel de mediu și dacă te poți organiza atât pe tine, cât și pe cei din echipa cu care lucrezi.

Lucrul în echipă devine o joacă

Și pentru că spuneam de echipă, ca voluntar ai ocazia să lucrezi cu oameni diferiți, însă obiectivele vă leagă. Și dacă nu ai mai făcut asta până acum sau ești o persoană timidă care nu vorbește în public, atunci vei vedea că în activitățile de voluntariat întâlnești mai mulți oameni ca tine. Iar împreună veți putea dezvolta atât proiecte frumoase, cât și capacitatea de a lucra în echipă, de a colabora, de a comunica și de împărți meritele. O astfel de experiență te va învăța să lucrezi în colectiv, iar pe viitor te vei adapta mai ușor personalităților diferite ale oamenilor.

 

Vei deveni mai creativ

Atunci când vii cu o idee nouă, aceasta vine și cu diverse provocări pe care de cele multe ori trebuie să le depășești cu ajutorul creativității. Desigur, nivelul de creativitate depinde de domeniul în care activezi ca voluntar. Însă te pot asigura că oricare ar fi sectorul de activitate, vei reuși să-ți dezvolți spiritul creativ.

 

Poți învăța o limbă străină

Unele ONG-uri au diverse programe de schimb de experiență cu colegi din alte țări. Iar pe lângă faptul că vei putea vedea noi culturi și vei cunoaște oameni cu povești interesante, poți învăța și o limbă străină. Și asta chiar te va ajuta în viitoarea carieră.

Chiar dacă în acest moment îți dorești cât mai repede să obții un job full-time sau part-time, nu exclude opțiunea de a face parte dintr-un program de voluntariat. O astfel de activitate, chiar dacă nu-ți aduce un câștig financiar, are avantaje pe termen lung. 

 

Ți-a plăcut articolul despre avantajele programelor de voluntariat? Citește și:

Cum devii însoțitor de zbor și ce oportunități aduce cu sine jobul

Transformă eșecul în succes

Cum devii actor și câți bani se pot câștiga

 

A fost util articolul? 9
absolventistudentvoluntariat
  • AvatarDoina Rateanu zice

    Vreau din tot sufletul meu sa fac voluntariat vă rog vreau sa ma alătur în echipa voastră va rog din tot sufletul meu

    • Bună, Doina,

      Momentan, nu recrutăm voluntari. Ne putem reauzi după ce trece starea de urgență.

Leave a Reply