• 10 Nov. 2020
  • 3 min

Vrei să devii arhitect? Iată ce presupune această meserie!

arhitect

Se spune că meseria de arhitect este una nobilă, pentru că dincolo de task-urile zilnice pe care le are persoana ce ocupă un astfel de rol, arhitectura este o artă ce are un impact asupra celorlalți. Ca să lucrezi în acest sector e nevoie de un mix de cunoștințe din domenii exacte, dar și o doză generoasă de creativitatea.

E un domeniu interesant, provocator, însă drumul către o astfel de carieră nu este nicidecum ușor, dar nici imposibil. Tocmai de aceea, înainte să începi demersul pentru a ajunge arhitect trebuie să știi ce presupune, ce studii sunt necesare, dar și cum poți obține primul job în acest domeniu. Despre toate acestea, vorbim în continuarea articolului!  

 

Cum arată profilul unui arhitect?

Înainte de toate, trebuie să te gândești la un arhitect ca la un manager ce gândește, crează și conduce o echipă de specialiști. Citând definiția de pe Wikipedia, arhitectul este persoana care traduce nevoile omului în realitate, prin construcție. Mai mult, persoana aflată într-un astfel de rol ține legătura dintre beneficiari, constructori, ofertanți de materiale, dar și alți specialiști ce sunt implicați în realizarea unui proiect. 

 

Ce trebuie să conțină „bagajul” de cunoștințe al unui arhitect?

Trebuie să fii bun la matematică

Arhitectura se bazează pe anumite reguli matematice, așa că ai nevoie de cunoștințe aprofundate în geometrie și algebră. Fie că este vorba despre calcule, estimări sau bugete, cunoștințele tale matematice sunt esențiale pentru a-ți construi o carieră în acest domeniu. 

 

Creativitatea primează

Cariera unui arhitect se învârte în jurul proiectării anumitor construcții și chiar dacă aceasta presupune multe aspecte practice și legate de buna funcționare a construcției, e nevoie ca focusul arhitectului să fie și pe estetica acesteia. De aceea, persoanele creative sunt cele mai potrivite pentru astfel de poziții. 

 

Abilități de proiectare

E foarte important ca lucrarea creată de un arhitect să arate bine, însă, dincolo de asta, proiectul trebuie să fie practic, viabil și adaptat nevoilor clienților. Acesta este motivul pentru care e important ca acesta să înțeleagă procesele de proiectare. 

 

Abilități de comunicare

Arhitectul nu este singura persoană responsabilă pentru construcția unui produs. În afară de client, există numeroase persoane cu care acesta trebuie să mențină legătura precum furnizorii sau constructorii. Astfel, comunicarea îl ajută pe un arhitect să îndeplinească cerințele clientului. 

 

Atenție la detalii

Indiferent dacă sunt desenate manual sau cu ajutorul diverselor instrumente online, desenele arhitecturale sunt lucrări minuțioase pe care se bazează mai mulți constructori. Prin urmare, o fereastră deplasată greșit s-ar putea să provoace diverse probleme. De aceea, atenția la detalii este o calitate importantă pe care trebuie să o dețină o persoană care dorește să lucreze într-un astfel de domeniu.

 

Ce trebuie sa studiezi pentru a fi arhitect?

Ca să devii arhitect trebuie să fii pregătit de un proces îndelungat de învățare, mai ales, pentru că acest domeniu evoluează destul de rapid, iar tehnologia se schimbă într-un ritm accelerat. 

Pentru a deveni arhitect trebuie să urmezi cursurile unei instituții de învățământ superior de arhitectură. 

Iată și câteva facultăți de arhitectură din marile orașe din România pe care le poți urma pentru a deveni arhitect: 

  • Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Politehnice din Timișoara, 
  • Facultatea de Arhitectură, Facultatea de Urbanism, Facultatea de Arhitectură de interior din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București,
  • Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. 

Pentru a merge mai departe în meseria de arhitect trebuie să urmezi un stagiu de pregătire de doi ani în cadrul unui birou de proiectare sub îndrumarea unui arhitect. Acest stagiu îți va oferi drept de semnătură. Acest drept este oferit de către Ordinul Arhitecților din România (OAR). 

În urma dreptului de semnătură arhitectul are dreptul și cunoștințele necesare pentru a construi edificii menite să răspundă anumitor nevoi sociale.  

 

Pe ce poziții poți lucra dacă studiezi/ai studiat arhitectura?

 

Junior Arhitect

Pentru a obține un job de Junior Arhitect ai nevoie de diploma unei facultăți de arhitectură. Angajatorii care recrutează juniori cer cunoștințe generale de arhitectură, dar și creativitate. Un arhitect junior elaborează documentații tehnice pentru toate fazele de proiectare, inclusiv partea conceptuală, colaborează cu proiectanții de specialitate, monitorizează și participă la toate fazele proiectului și asigură asistență tehnică pe toată durata execuției. 

 

Consultant Arhitect

Pentru un astfel de job ai nevoie de bune abilități de comunicare, trebuie să fii proactiv și autodidact, dar și să ai o diplomă a unei facultăți de construcții sau arhitectură. Ce faci într-un astfel de job? Prezinți și promovezi produsele arhitecturale ale companiei, realizezi și modelezi detalii tehnice în conformitate cu cerințele proiectului, consiliezi clienții în privința alegerii produselor arhitecturale.

 

Arhitect clădiri/ amenajări interioare

Și în cazul acestui rol ai nevoie de studii în domeniu, dar și de experiență de lucru. Pentru acest rol e important să cunoști foarte bine piața construcțiilor, să fii conectat la tot ce înseamnă nou în acest domeniu. Ce face mai exact persoana care ocupă un astfel de rol? Întocmește relevee pentru spații noi, realizează proiecte integrale, înțelege nevoile proiectului/ale spațiului și propune soluții estetice, adaptate bugetului clientului.

Așadar, arhitectura e un domeniu în care procesul de învățare nu se termină niciodată, însă, gândește-te că pe o astfel de poziție nu te vei plictisi niciodată la job. Cu efort, muncă și multă răbdare poți deveni un angajat valoros în orice domeniu, chiar și într-unul atât de creativ și diferit de alte meserii de pe piața muncii. Dacă te numeri printre cei care sunt pregătiți să se angajeze în acest domeniu, aici găsești joburile de pe platforma eJobs.ro la care poți aplica chiar acum!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum obții primul job în marketing dacă nu ai experiență

Vrei să devii contabil? Iată ce trebuie să știi despre acest domeniu

Cum să-ți consolidezi relația cu managerul

A fost util articolul? 42
Meserieprimul job

Leave a Reply