• 26 Aug. 2022
 • 7 min

Salariu net: ce trebuie să știi dacă ești angajat

salariu net

Dacă ești angajat sau urmează să te angajezi, e bine să cunoști din ce este format un salariu net, câți bani merg la stat, cum îl negociezi la angajare, cum să ceri o mărire, dar și evoluția salariilor din ultima vreme. Ai toate aceste informații chiar în acest articol!

Primul pas!

Salariul pe care îl obținem de la un angajator este suma prin care suntem remunerați pentru munca pe care o prestăm la locul de muncă. Venitul salarial reprezintă partea fixă a câștigului în funcție de care se calculează și alte sporuri, indemnizații sau bonusuri. Trebuie să știi că indiferent de compania de care ai fost recrutat, angajatorul are obligația să-ți ofere lună de lună un salariu. Acesta se plătește cel puțin o dată pe lună, în ziua stabilită prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern. Există posibilitatea ca salariul să fie oferit în mai multe rate, ultima tranșă fiind denumită lichidare.

 

Care este diferenta dintre salariul brut si salariul net?

Un salariu net este suma venitului cu care pleacă angajatul acasă, adică ce rămâne după ce sunt plătite toate contribuțiile sociale și taxele la stat. Mai exact, suma de bani pe care o primești „în mână”. Iar dacă ai fost să semnezi contractul individual de muncă ai văzut că în acesta este trecută o valoare mai mare decât cea pe care o vei primi pe card sau în numerar, adică salariul brut. Din acesta sunt scăzute toate contribuțiile sociale și taxele pe care trebuie să le achite atât angajatul, cât și angajatorul la stat. Despre acestea vorbim în continuare!

 

Ce contribuții și taxe achităm?

Sistemul contribuțiilor sociale obligatorii este format dintre alte trei contribuții: contribuția la pensii (CAS), contribuția la sănătate (CASS), acestea sunt datorate de către angajat, dar și contribuția asiguratorie pentru muncă, adică CAM, aceasta fiind datorată de angajator.  

Pe lângă acestea, angajații datorează și impozitul pe venit în cotă de 10%.

Cât despre CAM, potrivit Codului Fiscal, veniturile merg spre:

 • 15% la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale
 • 20% la Bugetul asigurărilor pentru șomaj
 • 5% la Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale
 • 40% la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale
 • 20% la bugetul de stat într-un cont distinct

 

Calcul salariu net

Ca să-ți fie mai clar unde merg banii din salariul brut și cum ajungi la un salariu net, ne-am gândit să-ți venim în ajutor și să facem o simulare pe un calculator salariu brut.

salariu net

Să presupunem că un angajat dintr-o companie din România câștigă pentru cele 8 ore de muncă un salariu net de 2.500 de lei. În contractul individual de muncă al angajatului însă e precizat salariul brut, adică 4.273 de lei. Să vedem cum a ajuns angajatul să câștige un salariu net de 2.500 de lei pe lună. 

Din salariul brut de 4.273 de lei angajatul achită CAS (25% din suma totală), adică 1.068 de lei. Apoi, acesta mai achită CASS (10% din suma totală), în cazul angajatului nostru avem 427 de lei. La care se mai adaugă și impozitul pe venit de 10%, adică 278 de lei.

Pe lângă acestea, angajatorul este obligat să mai achite și CAM-ul (Contribuția Asiguratorie pentru Muncă) în valoare de 2,25% din valoarea totală. În cazul nostru 96 de lei. Cheltuiala cu CAM-ul însă e de partea angajatorului.

Astfel, pentru a plăti angajatul cu un salariu net de 2.500 de lei pe lună, angajatorul cheltuie 4.369 de lei.

Ce spune Codul Muncii despre reținerile salariale?

 • Reținerile din salariu cumulate nu pot să depășească în fiecare lună jumătate din salariul net.
 • Reținerile cu titlu de daune cauzate angajatorului pot fi efectuate doar dacă datoria salariatului este scadentă, exigibilă și a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.

 

Salariu minim 2022

De la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare salariul minim pe economie majorat, inclusiv în firmele private din România. Astfel, salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei pe lună, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea este de 10,9% față de nivelul din 2021.

La un salariu minim brut de 2.550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1.524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.

Anul trecut, în România,  circa 1.2 milioane de angajați primeau salariul minim brut garantat în plată de 2.300 lei, respectiv de 2.350 lei pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevedea nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare un număr de circa, conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii.

De la 1 ianuarie 2022, de majorarea salariului minim brut garantat în plată la 2.550 lei beneficiază circa 1.970.000 de salariați, reprezentând 34,7 % din numărul total de salariați activi.

Angajatorii care nu respectă garantarea în plată a salariului minim brut pe țară riscă amenzi contravenționale de la 300 lei la 2.000 lei, mai arată Codul Muncii.

 

Cum a evoluat salariul mediu 

În luna iunie 2022, câștigul salarial mediu brut a fost 6.413 lei, cu 55 lei (+0,9%) mai mare decât în luna mai
2022, potrivit celor mai recente date de la INS. Câștigul salarial mediu net a fost 3.977 lei, în creștere față de luna precedentă cu 49 lei (+1,2%).

„În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an”, se arată în comunicatul INS.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat: cu 24,2% în extracția cărbunelui superior și inferior, cu 23,2% ȋn industria alimentară, respectiv cu 22,1% în agricultură, vânătoare şi servicii anexe. Între 11,5% și 18,0% ȋn activități de editare, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, extracția minereurilor metalifere.

Între 4,0% și 7,0% în fabricarea produselor textile, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare şi transmitere de programe), captarea, tratarea și distribuția apei, hoteluri și restaurante, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, transporturi pe apă, fabricarea de mașini, utilaje şi echipamente, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, transporturi aeriene, fabricarea băuturilor.

Pe de altă parte, cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în: cu 16,5% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 10,1% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale. Între 1,5% și 6,0% în activități de servicii anexe extracției, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), tranzacții imobiliare, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice.

Confidențialitatea salariului

Atât salariul brut, cât și cel net obținut de un angajat este confidențial în România, angajatorul având obligația de a lua măsuri necesare pentru a asigura confidențialitatea, arată datele din Codul Muncii.

Păstrarea confidențialității în ce privește salariile este dorită de către companii pentru a păstra un climat satisfăcător în organizație, pentru a evita tensiuni sau invidii între angajați, dar și efecte precum frustrarea sau demotivarea.

Obligația se adresează doar angajatorului, însă de multe ori aceasta este transferată și în cazul angajaților.

 

Cum să obții o mărire de salariu?

Înainte de a solicita o mărire de salariu managerului tău pregătește niște argumente solide. Sau poți să ceri o evaluare prin care să demonstrezi că ai evoluat și chiar meriți o schimbare salarială.

La discuția cu superiorul e bine să mergi pregătit, să te documentezi despre nivelul de salariu oferit în piață pentru o poziție similară cu a ta. Cea mai bună perioadă în care să-i ceri șefului o mărire este cea imediat următoare finalizării cu succes a unui proiect sau după o realizare în cadrul companiei.

Dacă în cadrul companiei există însă o procedură clar stabilită referitoare la măriri, atunci ar trebui să stabilești o discuție cu managerul după sfârșitul anului financiar.

La final e bine să spui exact ce salariu net îți dorești, asta după ce ai explicat exact de ce meriți să câștigi mai mult.

 

Cum să-ți negociezi salariul la interviul de angajare?

Dacă urmează să mergi la un interviu de angajare, trebuie să știi că angajatorul te va întreba ce salariu îți dorești. Iar tu ar fi bine să fii pregătit pentru această întrebare. Iată cum!

E bine ca atunci când mergi la un interviu de angajare să știi deja ce salariu îți dorești, ca recrutorul să nu te pună într-o postură delicată. Ai voie să ceri cât vrei, însă ar fi bine ca suma solicitată să fie conformă cu salariul oferit în piață în domeniul în care vrei să te angajezi, dar și cu experiența și studiile pe care le deții. Iar la interviu poți să ceri un salariu peste medie, ca să rămână loc și pentru negociere.

Dacă salariul pe care ți-l oferă compania nu este negociabil, atunci încearcă să soliciți bonusuri sau alte beneficii.

De asemenea, înainte de interviu pregătește-ți pitch-ul, căci recrutorul dorește să știe de ce meriți un salariu mai mare. Încearcă să pui în valoare experiența și abilitățile care se potrivesc jobului pentru care candidezi.

 

Cum să afli ce salariu oferă compania la care mergi la interviu?

Sunt puține companii care divulgă informații despre salariile oferite tocmai pentru că în România nu există un cadru legal de transparentizare. Există însă câteva modalități prin care poți afla salariul înainte să mergi la interviu. Poți apela la platformele online, căci foștii angajați sau chiar cei actuali nu se sfiesc să spună salariile pe anumite site-uri de specialitate. Tot acolo poți afla și despre beneficiile oferite de companie, dar și despre mediul de lucru. 

O altă sursă de informare sunt prietenii, cunoștințele sau chiar cei cu care vorbești doar pe rețelele de socializare. De asemenea, presa locală oferă deseori astfel de informații. Și chiar dacă nu găsești salariul oferit de o anumită companie, măcar te poți pune la curent cu nivelul salarial mediu din domeniul respectiv.

Ce spune Codul Muncii?

 • Compania angajatoare nu poate negocia și stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe țară.
 • Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe economie.
 • Salariul se plătește în bani cel puțin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă
 • Întârzierea nejustificată a plății salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Codul Muncii interzice, la stabilirea venitului salarial, orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală.

 

Află mai multe despre sporuri!

Pe lângă grilele de salarizare, unii angajatori pot oferi și altfel de recompense, printre care se numără sporurile sau adaosurile.

Sporurile se pot oferi în mai multe condiții. Spre exemplu, în cazul în care lucrezi în condiții periculoase sau nocive pentru sănătatea ta sau dacă ai ture de noapte.

Uite ce tipuri de sporuri poți obține:

 • Sporul pentru munca suplimentară (doar dacă nu există posibilitatea să-i acorde orele libere plătite în intervalul de 30 de zile de la efectuarea muncii suplimentare).
 • Sporul pentru vechime în muncă (acesta este stabilit prin contractul colectiv sau individual de muncă al angajatului).
 • Sporul pentru munca de noapte (munca prestată între orele 22.00 și 6.00 este considerată muncă de noapte și în cazul acesta angajatorul este obligat să ofere un spor).
 • Spor pentru folosirea unei limbi străine la locul de muncă (dacă aceasta nu este cuprinsă în obligațiile postului).
 • Sporul pentru munca prestată în zilele libere legale. Acest tip de remunerare, de asemenea, se acordă doar în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zilele libere.

Dacă ești angajat sau îți cauți un job, atunci trebuie să fii la curent cu evoluția salariilor de pe piața muncii. Iar dacă nu știai până în prezent cât cheltuie angajatorul pentru ca tu să lucrezi în compania lui, acum poți să faci rapid un calcul.

 

Vrei să afli mai multe despre evoluția salariului? Citește și:

Obiceiuri simple care te vor face mai fericit la job

Cum să-i spui șefului tău că vrei un transfer

Peste 100.000 de joburi au fost postate de recrutorii din startup-uri

A fost util articolul? 96
salariu brutsalariu net
 • AvatarTundrea Emanuiel Mihai zice

  Acum lucrez in Logistca PC.Garage sunt in cautarea jobs.cu salariu peste 4500brut

 • AvatarAlice zice

  Ce fac atunci când angajatori îmi dă 1600 lei și aici îmi arată un salariu de 2500 lei ? E aiurea, rămân șomeră

  • Bună, Alice,

   Legal, trebuie să primești cel puțin salariul minim pe economie, 2300 lei/brut.

   • AvatarAlexandra Ardelean zice

    Bună ziua! Am o intrebare, sa marit salarile din ianuarie 2022 de la 2300 la 2550 si normal salariul este 1524 lei net. Dar eu am primit 1475 lei.. De ce? Chiar nu inteleg.

    • Bună, Alexandra,

     Este corect calculul tău. Îți recomandăm să discuți cu angajatorul și să-i arăți prevederile legale. Dacă nu există un motiv pentru reținerea din salariu, poți cere ghidarea unui avocat specializat în dreptul muncii.

    • AvatarElena Mihalache zice

     Alexandra , daca ai bonuri de masa , atunci venitul net variaza si din cauza aceasta ai primit doar 1475 lei in loc de 1524 lei

 • AvatarVanessa zice

  Hello,

  Îmi puteți explica va rog diferența între salariul de baza lunar și venitul brut și metoda de calcul ?

  • Bună, Vanessa,

   Salariul brut e alcătuit din salariul de bază plus sporurile, indemnizațiile, compensatiile. Pentru a vedea metoda de calcul a unui salariu brut, poți folosi un calculator salarii, vezi ejobs.ro/calculator-salariu

 • AvatarFlorica Chis zice

  Buna ziua!
  Ce trebuie sa fac sa imi recuperez ultimul salar de la locul de munca, nu l-am primit de mai bine de un an, patronul tot amanandu-ma, spunand ca momentan nu are banii…?
  Multumesc!

  • Bună, Florica,

   Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul unde locuiești. De asemenea, un avocat specializat în dreptul muncii te poate ghida în această situație.

Leave a Reply