• 19 Jun. 2019
 • 7 min

Salariu net: ce trebuie să știi dacă ești angajat

salariu net

Dacă ești angajat sau urmează să te angajezi, e bine să folosești un calculator salariu, pentru a afla câți bani îți revin în mână din salariul brut, menționat în contractul de muncă. Află din ce este format un salariu net și unul brut, câți bani merg la stat, cum să negociezi salariu la angajare, cum să ceri o mărire, dar și cum au evoluat salariile în ultima vreme!

Primul pas!

Salariul pe care îl obținem de la un angajator este suma prin care suntem remunerați pentru munca pe care o prestăm la locul de muncă. Venitul salarial reprezintă partea fixă a câștigului în funcție de care se calculează și alte sporuri, indemnizații sau bonusuri. Trebuie să știi că indiferent de compania de care ai fost recrutat, angajatorul are obligația să-ți ofere lună de lună un salariu. Acesta se plătește cel puțin o dată pe lună, în ziua stabilită prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern. Există posibilitatea ca salariul să fie oferit în mai multe rate, ultima tranșă fiind denumită lichidare.

 

Calculator salariu

 

Care este diferenta dintre salariul brut si salariul net?

Un salariu net este suma venitului cu care pleacă angajatul acasă, adică ce rămâne după ce sunt plătite toate contribuțiile sociale și taxele la stat. Mai exact, suma de bani pe care o primești „în mână”.

Iar dacă ai fost să semnezi contractul individual de muncă ai văzut că în acesta este trecută o valoare mai mare decât cea pe care o vei primi pe card sau în numerar, adică salariul brut. Din acesta sunt scăzute toate contribuțiile sociale și taxele pe care trebuie să le achite atât angajatul, cât și angajatorul la stat. Despre acestea vorbim în continuare!

 

Ce contribuții și taxe achităm?

Sistemul contribuțiilor sociale obligatorii sunt formate dintre alte trei contribuții: contribuția la pensii (CAS), contribuția la sănătate (CASS), acestea sunt datorate de către angajat, dar și contribuția asiguratorie pentru muncă, adică CAM, aceasta fiind datorată de angajator.  

Pe lângă acestea, angajații datorează și impozitul pe venit în cotă de 10%.

Cât despre CAM, potrivit Codului Fiscal, veniturile merg spre:

 • 15% la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale
 • 20% la Bugetul asigurărilor pentru șomaj
 • 5% la Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale
 • 40% la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale
 • 20% la bugetul de stat într-un cont distinct

 

Calcul salariu net

Ca să-ți fie mai clar unde merg banii din salariul brut și cum ajungi la un salariu net, ne-am gândit să-ți venim în ajutor și să facem o simulare pe un calculator salariu brut.

salariu net

Să presupunem că un angajat dintr-o companie din România câștigă pentru cele 8 ore de muncă un salariu net de 2.500 de lei. În contractul individual de muncă al angajatului însă e precizat salariul brut, adică 4.273 de lei. Să vedem cum a ajuns angajatul să câștige un salariu net de 2.500 de lei pe lună. 

Din salariul brut de 4.273 de lei angajatul achită CAS (25% din suma totală), adică 1.068 de lei. Apoi, acesta mai achită CASS (10% din suma totală), în cazul angajatului nostru avem 427 de lei. La care se mai adaugă și impozitul pe venit de 10%, adică 278 de lei.

Pe lângă acestea, angajatorul este obligat să mai achite și CAM-ul (Contribuția Asiguratorie pentru Muncă) în valoare de 2,25% din valoarea totală. În cazul nostru 96 de lei. Cheltuiala cu CAM-ul însă e de partea angajatorului.

Astfel, pentru a plăti angajatul cu un salariu net de 2.500 de lei pe lună, angajatorul cheltuie 4.369 de lei.

Ce spune Codul Muncii despre reținerile salariale?

 • Reținerile din salariu cumulate nu pot să depășească în fiecare lună jumătate din salariul net.
 • Reținerile cu titlu de daune cauzate angajatorului pot efectuate doar dacă datoria salariatului este scadentă, exigibilă și a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.

 

Salariu minim 2019

Începând cu anul acesta, 2.080 lei pe lună este salariul minim brut garantat în plata în Romania. Acesta nu include sporuri și alte adaosuri. Ceea ce înseamnă că angajații primesc în mână 1.263 de lei. Angajatorii care stabilesc o plată lunară sub nivelul salarului minim riscă să fie amendați.

Tot de la începutul lui 2019 a intrat în vigoare și salariul minim diferențiat, raportat la studii superioare, de 2.350 de lei.

Principala condiție este ca angajatul să aibă cel puțin un an vechime în domeniul respectivelor studii.

„Din 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a  include sporuri și alte adaosuri, se majorează de la 2.080 de leu la 2.350 de lei pe lună”, potrivit hotărârii de Guvern.

O altă veste bună hotărâtă de la începutul acestui an este pentru angajații din domeniul construcțiilor care au un salariu minim brut de 3.000 de lei. Ei sunt scutiți de impozitul pe venit, de CASS și li s-a redus CAS cu 3,75%.

Care sunt domeniile cu cele mai mari salarii?

IT-iștii, avocații, bancherii și specialiștii în resurse umane au avut anul trecut cele mai mari salarii din România, arată raportul anual HR Review & Trends, lansat de eJobs.

Un angajat din domeniul IT câștigă un salariu net, în medie, peste 5.500 de lei, pe lună. Pe locul doi s-au situat angajații din domeniul Juridic, cu salarii lunare de 4.571 de lei pe lună. Ei au fost urmați de cei din Banking cu salarii de peste 4.200 de lei și cei din HR cu puțin peste 4.000 de lei pe lună.

Nu la o distanță foarte mare se află Finanțele și Contabilitatea cu 3.930 de lei, Controlul Calității cu 3.646 de lei, Asigurările (3.565 de lei), Construcțiile și Imobiliarele  cu 3.234 de lei.

 

Domenii cu cele mai mici salarii

Cele mai mici salarii medii nete s-au întregistrat în Industria Textilă. Acest sector a oferit un salariu net în medie de 1.987 de lei. În topul celor mai mici salarii se mai numără angajatorii din Prelucrarea Lemnului cu 2.239 de lei, Serviciile cu 2.281 de lei și în Pază și Protecție cu 2.335 de lei.

 

Unde se câștigă cel mai bine

București-Ilfov deține primul loc în topul regiunilor cu cele mai mari salarii. Aici media salarială este de 2.989 de lei. Pe locul al doilea se află Vestul României,  unde salariile medii nete sunt de 2.745 de lei pe lună. Cei din Nord-Vest însă câștigă în medie 2.729 de lei.

Angajații din Centrul țării câștigă 2.666 de lei, cei din Sud-Est – 2.618. Media din Sudul Munteniei este de 2.580 de lei, în Nord-Est de 2.548 de lei, iar în Sud-Vestul Olteniei de 2.535 de lei, mai arată datele studiului Review&Trends. 

 

Confidențialitatea salariului

Atât salariul brut, cât și cel net obținut de un angajat este confidențial în România, angajatorul având obligația de a lua măsuri necesare pentru a asigura confidențialitatea, arată datele din Codul Muncii.

Păstrarea confidențialității în ce privește salariile este dorită de către companii pentru a păstra un climat satisfăcător în organizație, pentru a evita tensiuni sau invidii între angajați, dar și efecte precum frustrarea sau demotivarea.

Obligația se adresează doar angajatorului, însă de multe ori aceasta este transferată și în cazul angajaților.

 

Cum să obții o mărire de salariu?

Înainte de a solicita o mărire de salariu managerului tău pregătește niște argumente solide. Sau poți să ceri o evaluare prin care să demonstrezi că ai evoluat și chiar meriți o schimbare salarială.

La discuția cu superiorul e bine să mergi pregătit, să te documentezi despre nivelul de salariu oferit în piață pentru o poziție similară cu a ta.

Cea mai bună perioadă în care să-i ceri șefului o mărire este cea imediat următoare finalizării cu succes a unui proiect sau după o realizare în cadrul companiei.

Dacă în cadrul companiei există însă o procedură clar stabilită referitoare la măriri, atunci ar trebui să stabilești o discuție cu managerul după sfârșitul anului financiar.

La final e bine să spui exact ce salariu net îți dorești, asta după ce ai explicat exact de ce meriți să câștigi mai mult.

 

Cum să-ți negociezi salariul la interviul de angajare?

Dacă urmează să mergi la un interviu de angajare, trebuie să știi că angajatorul te va întreba ce salariu îți dorești. Iar tu ar fi bine să fii pregătit pentru această întrebare. Iată cum!

E bine ca atunci când mergi la un interviu de angajare să știi deja ce salariu îți dorești, ca recrutorul să nu te pună într-o postură delicată. Ai voie să ceri cât vrei, însă ar fi bine ca suma solicitată să fie conformă cu salariul oferit în piață în domeniul în care vrei să te angajezi, dar și cu experiența și studiile pe care le deții. Pentru a afla media salarială oferită pentru poziția ta, poți apela la Paylab.ro, primul comparator de salarii din România. Iar la interviu poți să ceri un salariu peste medie, ca să rămână loc și pentru negociere.

Dacă salariul pe care ți-l oferă compania nu este negociabil, atunci încearcă să soliciți bonusuri sau alte beneficii.

De asemenea, înainte de interviu pregătește-ți pitch-ul, căci recrutorul dorește să știe de ce meriți un salariu mai mare. Încearcă să pui în valoare experiența și abilitățile care se potrivesc jobului pentru care candidezi.

 

Cum să afli ce salariu oferă compania la care mergi la interviu?

Sunt puține companii care divulgă informații despre salariile oferite tocmai pentru că în România nu există un cadru legal de transparentizare. Există însă câteva modalități prin care poți afla salariul înainte să mergi la interviu.

Poți apela la platformele online, căci foștii angajați sau chiar cei actuali nu se sfiesc să spună salariile pe anumite site-uri de specialitate. Tot acolo poți afla și despre beneficiile oferite de companie, dar și despre mediul de lucru. 

O astfel de aplicație e www.paylab.ro, primul comparator salarial de la noi din țară. Poți vedea salariile pentru 800 de funcții și poziții din mediul privat, dar și din cel de stat. Aici găsești informații care te ajută să te pregătești pentru întâlnirea cu recrutorul, să negociezi salariul și să te pui în valoare pentru a obține jobul dorit.

O altă sursă de informare sunt prietenii, cunoștințele sau chiar cei cu care vorbești doar pe rețelele de socializare. 

De asemenea, presa locală oferă deseori astfel de informații. Și chiar dacă nu găsești salariul oferit de o anumită companie, măcar te poți pune la curent cu nivelul salarial mediu din domeniul respectiv.

Ce spune Codul Muncii?

 • Compania angajatoare nu poate negocia și stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe țară
 • Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe economie.
 • Salariul se plătește în bani cel puțin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă
 • Întârzierea nejustificată a plății salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Codul muncii interzice, la stabilirea venitului salarial, orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală.

 

Află mai multe despre sporuri!

Pe lângă grilele de salarizare, unii angajatori pot oferi și altfel de recompense, printre care se numără sporurile sau adaosurile.

Sporurile se pot oferi în mai multe condiții. Spre exemplu, în cazul în care lucrezi în condiții periculoase sau nocive pentru sănătatea ta sau dacă ai ture de noapte.

Uite ce tipuri de sporuri poți obține:

 • Sporul pentru munca suplimentară (doar dacă nu există posibilitatea să-i acorde orele libere plătite în intervalul de 30 de zile de la efectuarea muncii suplimentare).
 • Sporul pentru vechime în muncă (acesta este stabilit prin contractul colectiv sau individual de muncă al angajatului).
 • Sporul pentru munca de noapte (munca prestată între orele 22.00 și 6.00 este considerată muncă de noapte și în cazul acesta angajatorul este obligat să ofere un spor).
 • Spor pentru folosirea unei limbi străine la locul de muncă (dacă aceasta nu este cuprinsă în obligațiile postului).
 • Sporul pentru munca prestată în zilele libere legale. Acest tip de remunerare, de asemenea, se acordă doar în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zilele libere.

Dacă ești angajat sau îți cauți un job, atunci trebuie să fii la curent cu evoluția salariilor din piața muncii. Și dacă nu știai până în prezent cât cheltuie angajatorul pentru ca tu să lucrezi în compania lui, acum poți să faci rapid un calcul.

 

Vrei să afli mai multe despre evoluția salariului? Citește și:

Tu cât de preocupat ești de evoluția salariului?

Unde câștigi cel mai bine ca stivuitor

Topul salariilor. Cine sunt cel mai bine plătiți angajați din România

A fost util articolul? 41
salariu brutsalariu net
 • AvatarTundrea Emanuiel Mihai zice

  Acum lucrez in Logistca PC.Garage sunt in cautarea jobs.cu salariu peste 4500brut

Leave a Reply