• 19 Jul. 2023
 • 3 min

Te-au concediat? Uite ce trebuie să știi

concediere

Se poate întâmpla oricui să fie concediat. Sigur, nu este o situație plăcută și nimic nu te poate pregăti pentru acest scenariu. Dar poți face ceva. Cunoaște-ți drepturile de care beneficiezi în caz de concediere și asigură-te că nu îți sunt încălcate!

Îți povestim în rândurile de mai jos care sunt motivele pentru care NU poți fi concediat, când beneficiezi de preaviz și ce faci în caz de concediere injustă.

 

Poți fi concediat din orice motiv?

Nu, NU poți fi concediat din orice motiv. Potrivit Codului muncii, concedierea poate interveni din motive care țin de angajat ori fără legătură cu persoana acestuia. Dar hai să le luăm pe rând. Contractul individual de muncă poate înceta din motive care țin de angajat, precum:

 • nu ai respectat regulile de disciplină a muncii sau ai încălcat regulile stabilite prin contract sau prin regulamentul intern;
 • ești arestat preventiv ori la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile;
 • ești inapt din punct de vedere fizic sau psihic să muncești;
 • nu corespunzi profesional locului de muncă în care ești încadrat.

Așa cum spuneam, poți fi concediat și din motive care nu țin de tine. De exemplu, dacă locul de muncă pe care îl ocupi este desființat sau în cazul în care firma intră în insolvență.

Excepție de la regulă face perioada de probă, în care atât tu, cât și angajatorul, puteți pune capăt contractului de muncă fără un motiv anume.

Când NU poți fi concediat

Angajatorul NU te poate concedia în următoarele situații:

 • când te afli în incapacitate temporară de a munci;
 • în timpul suspendării activității din cauza carantinei;
 • dacă ești în concediu de maternitate/paternitate;
 • în timpul concediului de creștere a copiilor, în cazul copiilor cu dizabilități;
 • cât timp ești în concediu pentru îngrijirea unui copil bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copiilor cu dizabilități recurente, sub 18 ani;
 • atunci când ești în concediul anual;
 • (doar pentru femei) dacă ești însărcinată și angajatorul are cunoștință de sarcină;
 • dacă participi la grevă.

De asemenea, este interzisă concedierea pe criterii ce țin de gen, orientare sexuală, vârstă, naționalitate, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, dizabilitate, situație familială sau responsabilitate, calitatea de membru sau activitate sindicală.

Decizia de concediere: verbală sau în scris?

Concedierea trebuie comunicată angajatului printr-o notificare scrisă, cu cel puțin 20 de zile lucrătoare înainte. Să ții minte că decizia de concediere făcută doar verbal, care nu se concretizează într-un document scris este nulă. Totodată, concedierea trebuie să fie motivată și să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată.

Subliniem încă o dată faptul că pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.

Preavizul în caz de concediere

De regulă, durata termenului de preaviz este de maximum 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție și 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere. Și da, ai dreptul la preaviz în caz de concediere.

Există însă anumite situații în care poți fi concediat și fără preaviz:

 • dacă ești în perioada de probă;
 • dacă ai încălcat regulile de disciplină a muncii ori alte reguli stabilite prin contract sau prin regulamentul intern;
 • în caz de arest preventiv sau la domiciliu, cu condiția ca perioada să fie mai mare de 30 de zile.

Dacă ești concediat ai dreptul la șomaj?

Doar dacă ai fost concediat din motive care nu țin de persoana ta ori prestația ta la locul de muncă. De exemplu, dacă se desființează postul, ai dreptul la șomaj. Cu toate acestea, este necesar să îndeplinești următoarele condiții:

 • să ai domiciliul sau reședința în România;
 • să ai un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni înaine de data înregistrării deciziei de concediere;
 • să cauți activ un loc de muncă și să fii disponibil să începi lucrul în perioada imediat următoare dacă ți-ai găsit un loc de muncă;
 • să fii apt din punct de vedere fizic și psihic să lucrezi;
 • să nu realizezi venituri sau acestea să provină din activități autorizate potrivit legii (mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare, respectiv 500 de lei)
 • să nu îndeplinești condiţiile de pensionare;

Află mai multe despre șomaj și tot ce trebuie să faci pentru a beneficia de el din acest articol.

Dreptul de a ataca decizia de concediere în instanță

45 de zile calendaristice de la momentul comunicării deciziei de concediere, atât ai la dispoziție pentru a ataca decizia în caz de concediere abuzivă ori injustă, spre exemplu, dacă ai fost concediat fără motiv sau nu ți-a fost respectat termenul de preaviz.

Înainte de a te adresa instanței, pregătește un dosar complet care să includă copii ale documentelor relevante, decizia de concediere și contractul de muncă, și orice alte documente care pot susține caracterul ilegal al concedierii. Dacă ai martori care pot confirma spusele cu atât mai bine.

Un mic sfat!

Nu închide ochii dacă ai fost concediat pe nedrept. Codul muncii te protejează de astfel de abuzuri. Curajul pentru mai bine vine din tine!

 

 

Ți-a fost util articolul „Ce trebuie să știi despre concediere”? S-ar putea să te intereseze și:

Cerere demisie. Ce ar trebui să știi din punct de vedere legal

Supravegherea video la job: tot ce ar trebui să știi despre ea

A fost util articolul? 0
concedieredrepturidrepturi angajat
 • AvatarRoxana Popa zice

  Bună seara,

  Mă adresasez la dumneavoastră deoarece vreau să știu o informație .

  Locul de muncă la care lucrez în acest moment din luna noimenreie își va suspenda postul pe care eu lucrez . Am semnat un acord de demisie între mine și companie .

  Pe contract scrie ca voi primi ca și recompensă 2 salarii cu venit brut. Acest paragraf este luat fix din contract .

  Din nesiguranța am intebat angajatorul dacă intr adevăr voi beneficia de acele salarii și dacă ele se vor rambursa în valoare brută așa cum scrie în contract, spre mirarea mea angajatorul mi a spus ca nu, doarece acel salariu brut la rândul lui este impozitat și voi primi venitul net pe care îl primeam și până acum .

  Aici mi se pare ca este făcută o declarație mincinoasă adusa asupra noastră.

  Este normal dacă pe contract scrie ca vom primi valoarea brută și de fapt să nu se țină de cuvânt ?

  Mulțumesc

  • Steluţa NăstaseSteluţa Năstase zice

   Bună, Roxana,

   Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii. Angajatorul ar trebui să respecte prevederea din contract sau să menționeze în contract/act adițional că venitul menționat este impozitat.

Leave a Reply